#HumanRights: #DemocraticRepublicofCongo, #Nigeria en #Tibet

Europarlementariërs hebben opgeroepen tot verkiezingen in de Democratische Republiek Congo, geweld in Nigeria veroordeeld en China aangespoord mensenrechtenactivisten vrij te laten.

Democratische Republiek Congo: regering moet verkiezingen houden op 23 december 2018

Het Europees Parlement betreurt het dat de Democratische Republiek Congo (DRC) geen verkiezingen heeft gehouden binnen de 2017-deadline en roept zijn president Joseph Kabila en zijn regering op te garanderen dat presidentiële en parlementsverkiezingen op 23 december 2018 worden gehouden. Zij voegen eraan toe dat elke EU-bijdrage aan het verkiezingsproces afhankelijk moet zijn van concrete overheidsmaatregelen die de politieke wil tonen om de verkiezingen in december 2018 te houden, inclusief de publicatie van een realistisch verkiezingsbudget.

Europarlementariërs vragen de Congolese autoriteiten om alle gewetensgevangenen vrij te laten en een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gewelddadige onderdrukking van de demonstraties van december 2017. Het Europees Parlement dringt er ook bij het Internationaal Strafhof en de VN op aan onderzoek te doen naar de beweringen van de Internationale Federatie voor de mensenrechten (FIDH), waarin wordt beweerd dat Congolese veiligheidstroepen en door de regering gesteunde milities misdaden plegen tegen de mensheid in de provincie Kasai, waar 40 massagraf sites zijn ontdekt. Om de escalerende cholera-epidemie in de DRC te bestrijden, vragen EP-leden de EU en haar lidstaten om financiële en humanitaire hulp te verhogen via betrouwbare organisaties.

De Nigeriaanse regering moet de veiligheidsinspanningen verhogen

Het Europees Parlement spreekt zijn diepe bezorgdheid uit over de veiligheidssituatie in Nigeria. EP'ers doen een beroep op president Muhammadu Buhari en zijn regering om:

  • Aanpakken van het toenemende interetnische geweld tussen pastorale gemeenschappen en boeren door te onderhandelen over een nationaal beleidskader dat de belangen van beide groepen beschermt;
  • meer inspanningen leveren om de aanvallen tegen christenen en moslims een halt toe te roepen;
  • psychosociale ondersteuning bieden aan de slachtoffers van Boko Haram-radicalisering;
  • hervormen van de Nigeriaanse staatsveiligheidstroepen en onderzoeken van misstanden gepleegd door veiligheidsfunctionarissen, zoals buitengerechtelijke moorden, marteling en willekeurige arrestaties, en;
  • een moratorium op de doodstraf invoeren, met het oog op de afschaffing ervan.

Bovendien vragen leden van het Europees Parlement de EU-Commissie en de Europese Dienst voor extern optreden toezicht te houden op de herintegratie van Nigeriaanse repatrianten uit Libië, ervoor te zorgen dat de EU-financiering effectief wordt besteed en het Europees Parlement op de hoogte te houden van de re-integratiemaatregelen.

China moet mensenrechtenactivisten vrijlaten

De Chinese overheid moet blogger Wu Gan vrijgeven, pro-democratie activist Lee Ming-che, Tibetaanse taalrechtenvertegenwoordiger Tashi Wangchuk, Tibetaanse monnik Choekyi, en al diegenen die worden vastgehouden vanwege hun mensenrechtenwerk, zeggen Europarlementariërs. In afwachting van hun vrijlating voegen ze eraan toe dat ze niet moeten worden onderworpen aan foltering of mishandeling en toegang moeten hebben tot familie en advocaten van hun keuze.

EP-leden pleiten voor een onderzoek naar beschuldigingen dat ondervragers martelingen hebben gebruikt om de bekentenis van mensenrechtenadvocaat Xie Yang, die op 26 december 2017 werd veroordeeld, te dwingen, maar vrijgesteld van strafrechtelijke sancties nadat hij schuldig bevond aan ondermijningsheffingen.

Europarlementariërs vrezen dat de goedkeuring van veiligheidswetten in China gevolgen zal hebben voor minderheden, met name de terrorismewet, die kan leiden tot de bestraffing van de uitdrukking van de Tibetaanse cultuur en het boeddhisme, en de buitenlandse NGO-beheerswet, die mensenrechtengroepen plaatst onder overheidscontrole. Het Europees Parlement nodigt hoge vertegenwoordiger Mogherini en de EU-lidstaten uit om de conclusies van de Raad Buitenlandse Zaken over China aan te nemen, die EU-lidstaten en -instellingen zouden binden aan een gezamenlijke aanpak van de mensenrechten in China, en zo unilaterale initiatieven of handelingen die de effectiviteit van het EU-optreden.

De drie resoluties werden goedgekeurd door een handopstart op donderdag (18 januari).

Meer informatie

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europees parlement, Nigeria, Tibet

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *