#HumanRights: Vietnam, Cambodja, El Salvador

Europarlementsleden pleiten voor de vrijlating van de Vietnamese blogger Nguyen Van Hoa, de herinvoering van de Cambodjaanse wetgevers van de oppositie en de decriminalisering van miskraam en abortus in El Salvador.

Vietnam: Nguyen Van Hoa vrijlaten

Het Europees Parlement roept op tot de vrijlating van de Vietnamese blogger Nguyen Van Hoa, die op 27 november tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld op beschuldiging van het produceren van propaganda tegen de staat. Hoa berichtte over de milieuramp die plaatsvond in april in de provincie Ha Tinh, 2016, toen giftig afval in de oceaan werd geloosd door de Taiwanese firma Formosa Ha Thinh enorme hoeveelheden vis doodde en mensen ziek maakte.

De Vietnamese autoriteiten zouden alle burgers vrij moeten laten die worden vastgehouden voor het uitoefenen van hun vrijheid van meningsuiting en een einde moeten maken aan alle beperkingen op de activiteiten van mensenrechtenverdedigers, zeggen de EP-leden. Ze pleiten ook voor een moratorium op de doodstraf in Vietnam, als een eerste stap naar afschaffing van de doodstraf.

Cambodja: het verbod op de belangrijkste oppositiepartij terugdraaien

Europarlementsleden dringen er bij de Cambodjaanse autoriteiten op aan om hun besluit om de Nationale Partij voor Rescue van Cambodja (CNRP) te ontbinden, terug te draaien en de CNNP-politici van 118 vijf jaar lang uit de politiek te verbannen. Ze pleiten ook voor de vrijlating van CNRP-leider Kem Sokha, gearresteerd op 3 september. Europarlementariërs uiten hun bezorgdheid over de algemene verkiezingen gepland voor juli 2018, en benadrukken dat een verkiezingsproces waarvan de belangrijkste oppositiepartij is uitgesloten, niet legitiem is.

Cambodja profiteert momenteel van de preferentiële EBA-regeling (Everything But Arms) van de EU, de meest gunstige regeling die beschikbaar is in het kader van de algemene preferentiestelsel van de EU. Als de Cambodjaanse autoriteiten de grondrechten niet respecteren, moeten deze tariefpreferenties tijdelijk worden ingetrokken, zeggen Europarlementariërs. Ze vragen ook aan de Europese Dienst voor extern optreden en de Europese Commissie om een ​​lijst op te stellen van personen die verantwoordelijk zijn voor de ontbinding van de oppositie en andere ernstige mensenrechtenschendingen in Cambodja, met het oog op het opleggen van visumbeperkingen en het bevriezen van tegoeden.

El Salvador: Vrij de vrouwen vervolgd voor miskraam

Het Parlement dringt er bij de autoriteiten van El Salvador op aan vrouwen en meisjes die na een doodgeboorte of een miskraam gevangen worden gezet, vrij te laten en abortus strafbaar te maken. De Salvadoraanse wetgevende vergadering zou het strafwetboek moeten herzien om abortus toe te staan, althans in gevallen waarin zwangerschap een risico vormt voor het leven van een zwangere vrouw of voor haar lichamelijke of geestelijke gezondheid, wanneer de foetus ernstig of dodelijk wordt geschaad of gevallen van verkrachting of incest, zeggen EP-leden. Ondertussen vragen ze autoriteiten om een ​​moratorium in te stellen op de handhaving van de huidige wet.

Sinds 2000 zijn ten minste 120-vrouwen in El Salvador vervolgd voor delicten in verband met abortus, 26 van wie veroordeeld werd voor moord en 23 van abortus. Europarlementariërs vragen Salvadoraanse rechtbanken hun uitspraken te vernietigen in de twee meest recente zaken: die van Teodora del Carmen Vásquez, wiens gevangenisstraf van 30-jaar werd bekrachtigd op woensdag door het hof van beroep, en Evelyn Beatriz Hernandez Cruz, wiens vonnis in oktober werd bevestigd 2017.

De drie resoluties zijn gestemd door handopsteken op donderdag (14 december).

Meer informatie

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Cambodja, EU, Mensenrechten, Humanitaire hulp, Humanitaire financiering, Vietnam

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *