Verbind je met ons

EU

De Raad stemt ermee in om onderhandelingen te starten om de #AssociationAgreement met #Chili te moderniseren

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 13 november keurde de Raad een mandaat goed om te onderhandelen over de modernisering van de bestaande associatieovereenkomst met Chili. De politieke en economische betrekkingen tussen de EU en Chili worden geregeld door de in 2002 ondertekende associatieovereenkomst.

De overeenkomst werd in 2003 voorlopig toegepast, met inbegrip van de handelsbepalingen, terwijl de rest van de overeenkomst in 2005 ten uitvoer werd gelegd. Een gemoderniseerde overeenkomst moet de betrekkingen tussen de EU en Chili omkaderen door politieke, veiligheids-, sectorale samenwerking en handelsaangelegenheden te omvatten. Het hoofddoel is de betrekkingen tussen de EU en Chili te verdiepen.

Op handelsgebied heeft de tenuitvoerlegging van de huidige overeenkomst geleid tot een aanzienlijke toename van de handel in goederen en diensten tussen de EU en Chili: de Chileense uitvoer van landbouw-/voedingsproducten en -diensten naar de EU is bijna verdrievoudigd, terwijl de uitvoer van de EU naar Chili in de meeste sectoren is verdubbeld. In de bestaande overeenkomst worden echter enkele belangrijke handels- en investeringskwesties niet behandeld, zoals specifieke bepalingen inzake investeringen, non-tarifaire belemmeringen, intellectuele-eigendomsrechten en sommige geografische aanduidingen en bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

Door deze lacunes op te vullen, zal een gemoderniseerde associatieovereenkomst tussen de EU en Chili de mogelijkheid bieden om de bestaande samenwerking te versterken, de consumentenprijzen te verlagen, de markttoegang te verbeteren en banen en groeikansen te creëren. Tijdens de onderhandelingen zal de EU ernaar streven het hoogste niveau van sociale, arbeids- en milieubescherming te waarborgen en sociale rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Op basis van dit mandaat zal de EU onderhandelingen met Chili kunnen starten. De eerste gespreksronde start op 16 november 2017.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending