Verbind je met ons

EU

De Commissie schaart zich achter het Parlement over de breuk met slechte leningen van #ECB

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Centrale Bank kan banken alleen per geval kapitaalvereisten opleggen om slechte leningen te verstrekken, zei de Europese Commissie in een document dat op vrijdag (10 november) werd gepubliceerd, een verduidelijking die het plan van de ECB zou kunnen verzwakken. schrijft Francesco Guarascio.
De ECB ligt al onder vuur van het Europees Parlement, dat woensdag (8 november) zei dat de bank buiten haar mandaat ging door nieuwe bindende regels voor te stellen voor alle banken in de eurozone waarop ze toezicht houdt. Het document van de Commissie oefent meer druk uit op de toezichthoudende eenheid van de ECB om haar plan te wijzigen voordat het volgend jaar in werking treedt.

In een vrijdag gepubliceerd consultatiedocument koos de Commissie de kant van het Europees Parlement door te benadrukken dat de ECB alleen bepaalde banken kan dwingen meer geld opzij te zetten voor niet-renderende leningen (NPL's).

"Bindende maatregelen en vereisten kunnen door de toezichthouder alleen van geval tot geval worden toegepast, afhankelijk van de individuele omstandigheden van de bank", aldus de Commissie.

Het document bevestigt eerdere verklaringen van de vice-voorzitter van de commissie, Valdis Dombrovskis, maar staat op gespannen voet met het standpunt dat commissaris voor economie Pierre Moscovici op maandag (6 november) innam.

Ze zei dat nieuwe regels voor leningen die slecht aflopen kunnen worden verbeterd en uitgesteld, maar ze verdedigde de richtlijnen.

In het document heeft de commissie bankiers en andere belanghebbenden geraadpleegd over nieuwe wetgevende maatregelen die in maart zijn gepland om toekomstige opbouw van NPL's te voorkomen.

Slechte leningen tijdens de tien jaar durende financiële crisis in de eurozone bereikten € 1 biljoen ($ 1.1 biljoen), waardoor het moeilijker werd voor banken om leningen te verstrekken aan bedrijven en huishoudens. Ze zijn nu gedaald tot bijna 850 miljard euro, volgens de ECB, maar wegen nog steeds op banken, vooral in Zuid-Europa.

De commissie verduidelijkte dat haar geplande strengere regels alleen van toepassing zouden moeten zijn op leningen die zijn verstrekt na een vast te stellen afsluitdatum. Dat staat in contrast met het plan van de ECB om de nieuwe eisen ook toe te passen op oude leningen die na januari slecht worden.

advertentie

De ontwerprichtlijnen van de ECB geven banken in de eurozone vanaf januari zeven jaar de tijd om te voorzien in door onderpand gedekt krediet en twee jaar voor ongedekte schuld.

Het consultatiedocument van de commissie spreekt van twee jaar voor ongedekte leningen en zes tot acht jaar voor gedekte schulden.

De ECB had ook vergelijkbare strengere eisen gepland voor de bestaande voorraad slechte leningen, die indien toegepast zouden kunnen leiden tot uitverkoop van bankactiva.

Maar na eerdere kritiek van banklobby's gaf Nouy aan dat regels voor oude NPL's alleen per bank zouden worden toegepast, waardoor sectorbrede richtlijnen uitgesloten zouden worden.

($ 1 = € 0.8574)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending