Terwijl de EU meedoet, blijft de democratie voor #Liberia hangen in de balans

| November 6, 2017 | 0 Reacties

In de nasleep van de 10-presidentsverkiezingen van oktober wordt de democratie van Liberia op de proef gesteld. Uitgaande president Ellen Johnson Sirleaf wordt geconfronteerd met beschuldigingen vanuit de gelederen van haar eigen Unity Party (UP) over het hebben van bemoeienissen met de verkiezingen, beschuldigingen die aanleiding waren voor het Hooggerechtshof van Liberia op november 6th naar uitgifte een tijdelijk bevel dat sine die een afvloeiingsstemming vertraagt ​​tussen George Weah en Joseph Boakai van de UP uitstelt om de klachten te onderzoeken. Terwijl Sirleaf sterk verworpen deze beweringen dreigen het uitstel van de afvloeiing nu een vreedzame overgang te ondermijnen. En helaas heeft de EU tot nu toe stil gezeten, ondanks een actieve rol in het toezicht op de stemming.

Een Nobelprijswinnaar voor de vrede en het eerste gekozen staatshoofd in Afrika, Sirleaf heeft ongetwijfeld een paar grote schoenen achtergelaten om haar vertrek uit het ambt in te vullen. Tijdens haar termijn heeft Liberia succesvol afgerond het HIPC-initiatief (Heavily Indebted Poor Countries), voortkomend uit de burgeroorlogen van begin tot eind en het overleven van een ingrijpende ebolacrisis om de schulden van de staat succesvol te elimineren. Ze verhoogde het bbp en beperkte de inflatie. Toch heeft de UP geen genade gevonden bij de kiezers van dit jaar, en velen beweren dat de partij haar beloftes niet heeft waargemaakt. In oktober won 10, de UP vicepresident Joseph Boakai, slechts een 28.8% van de stemming.

Senator George Weah kwam bovenaan in de eerste ronde en won 38.4 procent van de stemmen. Echter, zonder dat de meerderheid absoluut hoefde te winnen, werd een aflopende verkiezing gepland tussen Weah en vice-president Joseph Boakai. Snel op de hielen van teleurstelling bij de stembus, heeft de UP gevolgd met lasten dat Sirleaf de verkiezingsuitslag bemoeilijkt door voorafgaand aan de stemming privé te vergaderen met verkiezingsmagistraten. Geregistreerd door twee andere belangrijke partijen in een juridische uitdaging om te stemmen, verklaarde de zittende groep de verkiezingen als "gekenmerkt door massale systematische onregelmatigheden en fraude."

Op zondag (5 november) diende de Liberty Party een formele klacht in bij de Nationale Verkiezingscommissie (NEC), waarin werd opgeroepen tot nietigverklaring van de oorspronkelijke stemming en dat de verlate stemming gepland tussen Weah en Boakai voor november 7 nietig zou worden verklaard. Vervolgens hebben alle andere belangrijke kandidaten zich bij de oproep tot nietigverklaring aangesloten op een moment waarop het leek alsof de lotgevallen van Weah opmerkelijk waren veranderd sinds hij voor het eerst deelnam aan de presidentiële race van 2005.

He toegegeven om toen 'jong en onervaren' te zijn, maar blijft standvastig in zijn toewijding om het mandaat van de mensen deze keer te beschermen. Dat mandaat is verre van eenvoudig: veel van de gemeenschappen in Liberia hebben nog steeds geen toegang tot drinkbaar water, sanitaire voorzieningen, betrouwbare elektriciteit en banen die een goede levensstandaard mogelijk maken en kansen bieden voor de volgende generatie van Liberia. Met Boakai geconfronteerd beschuldigingen van zacht zijn over corruptie en te veel nadruk leggen op het veiligstellen van donorfondsen uit het buitenland, hebben de verkiezingen van dit jaar de vraag naar infrastructuur en innovatie scherp gesteld. Liberia gelederen 177 van 188-landen in de Human Development Index van de VN, en wie de mantel van de verkiezingen opneemt, heeft een proactieve kiezersbasis om op te antwoorden.

Daarom is de uitspraak van het Hooggerechtshof een slecht voorteken voor toekomstige ontwikkelingen in het land. Zoals George Weah was voorspeld Om de run-off te winnen, betekent de onbepaalde vertraging dat het stemgerechtigde publiek grote ontgoocheling ondergaat, vooral omdat de verkiezingen door internationale waarnemers algemeen als redelijk werden beschouwd.

Om ervoor te zorgen dat geen ongepaste beïnvloeding plaatsvindt tijdens de eerste ronde, is de verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie (EU EOM) ingezet 34 korte-termijn waarnemers samen met een extra 12 EU-staat waarnemers van de diplomatieke missies van Liberia. Het 81-sterke team overwon grote infrastructuuruitdagingen om te zorgen voor een eerlijk proces werd gevolgd tijdens verkiezingsadministratie, kiezersregistratie, campagne voeren en tellen tijdens de verkiezingsperiode. In een voorlopig rapport vrijgegeven binnen 24 uren na de verkiezingen, de missie geëvalueerd electorale processen als "goed of zeer goed".

Helaas, met de uitspraak van het Hooggerechtshof, de UP, die eerder heeft gedreigd boycot de 7-stemming van november, kreeg precies wat hij wilde. Met het aldus vergiftigde politieke klimaat is het risico op geweld meer. Hoewel de zaken tot nu toe stil zijn gebleven, werd oproerpolitie ingezet voor het Hooggerechtshof en de kiescommissie. De autoriteiten leken hun lessen te hebben geleerd van de 2011-verkiezingen, toen vonken van geweld twee mensen doodden. Als de belangrijkste waarnemer van de Europese Unie zei, een vreedzame overgang is hard nodig, niet alleen voor Liberia, maar ook als een voorbeeld voor de regio.

Deze opmerking is inderdaad scherpzinnig, maar ondanks al haar steun bij de Liberiaanse verkiezingen heeft de EU laattijdig blijk gegeven van een duidelijk gebrek aan principiële betrokkenheid. Het is angstaanjagend stil gebleven terwijl de gebeurtenissen in Liberia zich ontvouwen, ondanks haar cruciale betrokkenheid bij het verkiezingsproces. Tegenover deze ernstige aantijgingen van de verliezende partijen staat de reputatie van de EU het risico gezichtsverlies en geloofwaardigheid te verliezen als zij niet opspringt om haar beoordeling van de verkiezingen onwrikbaar te verdedigen.

Europa's aarzeling ten aanzien van Liberia weerspiegelt in grote lijnen zijn gedrag in de ruimere regio. Terwijl de Democratische Republiek Congo in burgeroorlog ten val komt met het uitstel van de algemene verkiezingen tot ten minste halverwege 2019, is de EU er niet in geslaagd verder te gaan dan het opleggen van sancties over Congolese leiders. Een blik op het land toont aan dat dit niet genoeg halt was voor factional in-fighting. En in Kenia, elke vrede bereikt door de recent herhaalde verkiezingen zijn op zijn best vaag.

Nu er conflicten dreigen opdoemen, moet de EU opklimmen en de politieke veiligheid van Liberia waarborgen bij het navigeren door dit nieuwe democratische landschap. Anders zou de astronomische vooruitgang die het land sinds de burgeroorlog heeft geboekt, voor niets zijn.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Afrika

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *