#HumanRights: H. Hichilema in Zambia, Dr. Gudina in Ethiopië, Zuid-Soedan

Het Europees Parlement is bezorgd over arrestaties van oppositieleiders in Zambia en Ethiopië en roept op tot een einde aan de oorlog in Zuid-Soedan, in drie resoluties op donderdag (18 mei) gestemd.

  • Eerlijk proces nodig voor oppositieleider Hichilema in Zambia
  • Ethiopische autoriteiten moeten Dr Merera Gudina vrijgeven
  • EU moet de humanitaire hulp in Zuid-Soedan

Zambia: EP-leden bezorgd over arrestatie van oppositieleider Hakainde Hichilema

Het Parlement uit zijn bezorgdheid over de arrestatie van oppositiepartij leider Hakainde Hichilema, die wordt beschouwd als politiek gemotiveerd door de oppositie en heeft een golf van protesten in Zambia veroorzaakt. De heer Hichilema werd in april gearresteerd na naar verluidt het blokkeren van President Edgar Lungu's colonne en beschuldigd van verraad, een strafbaar feit met een maximumstraf van de doodstraf.

De zaak Hichilema vindt plaats in een context van toenemende politieke spanningen en daden van repressie tegen de politieke oppositie na de augustus 2016 verkiezingen, Europarlementariërs. Zij dringen aan op de noodzaak om de wet eerlijk en op een eerlijke rechtsgang toe te passen en verder te dringen er bij de Zambiaanse regering om volledige vrijheid van de media te garanderen en maatregelen te nemen om het politieke geweld te voorkomen.

Ethiopië: Het Parlement roept op tot vrijlating van Dr. Merera Gudina

EP-leden pleiten voor de onmiddellijke vrijlating op borgtocht en dat alle beschuldigingen tegen Dr. Merera Gudina, de voorzitter van de Ethiopische Oromo Federalist Congres oppositiepartij. Hij werd gearresteerd bij zijn terugkeer van een bezoek aan het Europees Parlement over 9 november 2016, waar hij lid van een panel met andere oppositieleiders en werd daarna beschuldigd van onder meer 'het creëren van druk tegen de regering' en 'bedreigende samenleving door middel van de middelen van het geweld'.

Parlement verder herhaalt zijn oproep voor een geloofwaardig, transparant en onafhankelijk onderzoek naar de moord op honderden demonstranten in 2015 en naar schendingen van de mensenrechten tegen leden van de Oromo gemeenschap en andere etnische groepen ervaren om in oppositie tegen de regering.

EP-leden dringen er bij de Ethiopische regering zich te onthouden van “met behulp van antiterrorismewetgeving om legitieme vreedzame protesten te onderdrukken” en de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting en van vereniging op te heffen.

Zuid-Soedan: EP wil wapenstilstand en voor meer humanitaire hulp

Het Parlement roept op tot een wapenstilstand in de burgeroorlog in Zuid-Soedan, die in 2013 uitbrak nadat president Salva Kiir beschuldigde de voormalige vice-president Riek Machar van het beramen van een staatsgreep en heeft hongersnood veroorzaakt en gedwongen meer dan 3,6 miljoen mensen op de vlucht hun woningen. In de resolutie staat een “totale minachting voor internationale mensenrechten en humanitair recht en een gebrek aan verantwoordelijkheid voor overtredingen” in het conflict. Het veroordeelt het gebruik van verkrachting als oorlogswapen, de rekrutering van kinderen door alle partijen en aanvallen op humanitaire hulpverleners.

De VN-missie in Zuid-Soedan (UNMISS) moet worden versterkt met de Europese capaciteiten en moet de EDEO een nieuw politiek proces op gang in de richting van de volledige uitvoering van een 2015 vredesakkoord, dringen Europarlementsleden. Ze vragen ook de EU en haar lidstaten om de humanitaire hulp te vergroten en te helpen bij het verstrekken van basisonderwijs en herstel op lange termijn.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Zuid-Soedan

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Linkermenupictogram