#Russia Lijkt krachten in Egypte, de ogen te zetten over Libië rol - bronnen

| Maart 16, 2017 | 0 Reacties

r_edited-5Rusland lijkt speciale krachten te hebben ingezet om een ​​luchtmachtbasis in het westen van Egypte in de buurt van de grens met Libië in de afgelopen dagen, Amerikaanse, Egyptische en diplomatieke bronnen zeggen, een beweging die zou toevoegen aan de Amerikaanse bezorgdheid over de verdieping van de rol van Moskou in Libië, schrijft Phil Stewart, Idrees Ali en Lin Noueihed.

De VS en diplomatieke functionarissen zeiden dat een dergelijke Russische inzet zou een deel van een poging om de Libische militaire commandant Khalifa Haftar, die een tegenslag met een aanval op maart 3 door de Benghazi Defensie Brigades (BDB) van olie-poorten gecontroleerd door zijn troepen te ondersteunen.

De Amerikaanse functionarissen, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, zei dat de Verenigde Staten heeft geconstateerd wat leek op de Russische speciale troepen en drones zijn op Sidi Barrani, ongeveer 60 mijl (100 km) van het Egypte en Libië grens.

bronnen Egyptische veiligheidstroepen bood meer detail, het beschrijven van een 22-lid Russische speciale eenheid, maar weigerde haar missie te bespreken. Ze voegde eraan toe dat Rusland ook een andere Egyptische basis verder naar het oosten in Marsa Matruh begin februari.

De schijnbare Russische implementaties niet eerder gerapporteerd.

Het Russische ministerie van Defensie niet onmiddellijk commentaar leveren op maandag en Egypte ontkende de aanwezigheid van Russische contingent op haar grondgebied.

"Er is geen buitenlandse soldaat uit een vreemd land op Egyptische bodem. Dit is een kwestie van soevereiniteit ", zei woordvoerder Egyptische leger Tamer al-Rifai.

Het Amerikaanse leger weigerde commentaar. Amerikaanse inlichtingendiensten op de Russische militaire activiteiten wordt vaak bemoeilijkt door het gebruik van aannemers of krachten zonder uniformen, ambtenaren zeggen.

Russische militaire vliegtuigen vlogen ongeveer zes militaire eenheden naar Marsa Matrouh voordat het vliegtuig verder naar Libië over 10 dagen later, de Egyptische bronnen gezegd.

Reuters kon niet zelfstandig eventuele aanwezigheid van Russische speciale troepen en drones of militaire vliegtuigen in Egypte te controleren.

Mohamed Manfour, commandant van Benina luchtmachtbasis in de buurt van Benghazi, ontkende dat de Libische Nationale Leger Haftar's (LNA) militaire hulp van de Russische staat of van Russische militaire contractanten had ontvangen, en zei dat er geen Russische troepen of bases in het oosten van Libië.

Verscheidene westerse landen, waaronder de VS, hebben speciale operaties troepen en militaire adviseurs naar Libië de afgelopen twee jaar verzonden. Het Amerikaanse leger voerde ook luchtaanvallen om een ​​succesvolle Libische campagne te ondersteunen vorig jaar naar Islamitische Staat te verdrijven uit zijn bolwerk in de stad Sirte.

Vragen over de rol van Rusland in het noorden van Afrika samen met toenemende bezorgdheid in Washington over de intenties van Moskou in olierijke Libië, dat een lappendeken van rivaliserende koninkrijkjes in de nasleep van een 2011 NAVO gesteunde opstand tegen het eind van de leider Muammar Gaddafi is geworden, die was client van de voormalige Sovjet-Unie.

De VN-gesteunde regering in Tripoli is in een impasse met Haftar en Russische functionarissen hebben een ontmoeting gehad met beide partijen in de afgelopen maanden. Moskou lijkt bereid om een ​​back-up zijn publieke diplomatieke steun voor Haftar hoewel westerse regeringen reeds bij ingrijpen van Rusland in Syrië om het faillissement van president Bashar al-Assad werden geërgerd.

Een kracht van tientallen gewapende particuliere beveiliging aannemers uit Rusland bediend tot februari in een deel van Libië, dat onder controle is Haftar's, het hoofd van het bedrijf dat de aannemers ingehuurd vertelde Reuters.

De top van de Amerikaanse militaire bevelhebber toezicht troepen in Afrika, Marine General Thomas Waldhauser, vertelde de Amerikaanse Senaat vorige week dat Rusland probeerde om invloed uit te oefenen in Libië om zijn macht over wie uiteindelijk houdt macht te versterken.

"Ze werken te beïnvloeden dat," Waldhauser vertelde de Senaat Armed Services Committee op donderdag.

Op de vraag of het in het belang van de VS om dat te laten gebeuren, Waldhauser zei: "Het is het niet."

Herwinnen TOE-HOLD

Een Amerikaanse inlichtingendienst ambtenaar zei doel van Rusland in Libië bleek een poging om "terug te krijgen een teen-hold, waar de Sovjet-Unie ooit een bondgenoot in Gaddafi had."

"Tegelijkertijd, zoals in Syrië, lijken ze proberen hun militaire betrokkenheid beperken en hebben een paar resolutie dwingen maar niet genoeg toepassing laat ze bezitten het probleem," de officiële toegevoegd, spreken op voorwaarde van anonimiteit.

Russische hof van Haftar, die de neiging heeft om zijn gewapende rivalen te brandmerken als islamitische extremisten en die een aantal Libiërs zien als de sterke man van hun land heeft na jaren van instabiliteit, is anderen gevraagd om parallellen te trekken met Syrië, een andere oude Sovjet-client.

Gevraagd door de Amerikaanse senator Lindsey Graham of Rusland probeerde te doen in Libië wat het deed in Syrië, Waldhauser zei: "Ja, dat is een goede manier om het te karakteriseren."

Een westerse diplomaat, spreken op voorwaarde van anonimiteit, zei dat Rusland was op zoek naar achter Haftar, hoewel de initiële focus waarschijnlijk zou worden op Libië "oil halve maan."

"Het is vrij duidelijk dat de Egyptenaren Russische betrokkenheid in Libië vergemakkelijken door hen in staat om deze bases gebruiken. Er zijn vermoedelijk oefeningen die daar plaatsvinden op dit moment, "zei de diplomaat.

Egypte heeft geprobeerd om de Russen ervan te overtuigen om te vluchten naar Egypte, die zijn geschorst omdat een Russisch vliegtuig met 224 mensen van het resort aan de Rode Zee van Sharm al-Sheikh naar St Petersburg door een bom in oktober 2015 werd gebracht te hervatten. De aanval werd opgeëist door een tak islamitische staat die opereert vanuit het noorden van de Sinaï.

Rusland zegt dat haar hoofddoel in het Midden-Oosten is om de verspreiding van gewelddadige islamitische groeperingen bevatten.

Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov toegezegd deze maand om te helpen verenigen Libië en het bevorderen van de dialoog, toen hij een ontmoeting met de leider van de VN-gesteunde regering, Fayez Seraj.

Rusland, ondertussen, is ook verdieping van haar betrekkingen met Egypte, die banden met de Sovjet-Unie van 1956 om 1972 gehad.

De twee landen gehouden gezamenlijke militaire oefeningen - iets wat de VS en Egypte deden regelmatig tot 2011 - voor de eerste keer in oktober.

De Izvestia-krant in Rusland zei in oktober dat Moskou in gesprek was om een ​​luchtmachtbasis in Egypte te openen of te huren. De Al Ahram-krant in de staat Al Ahram citeerde echter de presidentiële woordvoerder door te zeggen dat Egypte geen buitenlandse bases zou toestaan.

De Egyptische bronnen zei dat er geen officiële overeenkomst op de Russische gebruik van de Egyptische bases. Er waren echter intensief overleg over de situatie in Libië.

Egypte maakt zich zorgen over de chaos verspreiden van zijn westelijke buurland en het heeft een vlaag van diplomatieke ontmoetingen tussen de leiders van het oosten en het westen gehost in de afgelopen maanden.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Conflicten, Defensie, Libië, Rusland, US

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *