#ProjectDiamond Begint waar #PinkPanther gebleven

2016-09-22-1474506901-4241660-Diamond

Deze week Europol georganiseerd, samen met Oostenrijk en Zwitserland, de eerste internationale conferentie over sieraden overval en inbraak in een nieuwe overkoepelende project 'Diamond'.

Hosted op het hoofdkantoor van Europol in Den Haag, het evenement bracht meer dan 70 deskundigen uit bijna alle EU-lidstaten, maar ook voor derden uit Europa, Azië, Amerika, Eurojust en een eigen sieraden / watch bedrijven.

'Diamond' werd aanvankelijk samengesteld als een follow-up project tot project Interpol 'Pink Panther', die eindigde in 2016. Het project 'Pink Panther' alleen gericht op overvallen gepleegd door daders uit de Westelijke Balkan. Diamond, zal echter ook de focus uit te breiden, die niet alleen betrokken criminele netwerken in sieraden overvallen, met inbegrip van inbraken, uit Europa, maar ook uit de Baltische Zee en ten westen van de Zwarte Zee gebieden zal omvatten.

Europol Hoofd van zware en georganiseerde criminaliteit Michael Rauschenbach zei: "Criminelen worden steeds inventiever, evenals het gebruik van technologie in hun voordeel de meest gedurfde diefstallen en inbraken uit te voeren, zoals we gezien hebben in het geval van de 'Pink Panther dieven' . Europol zet zich in voor een verblijf een stap voor hen door te profiteren van onze middelen om ervoor te zorgen dat hun daden niet onbestraft blijven. Ons succes hangt ook af van samenwerking tussen agentschappen en we zijn blij dat we samen zo veel experts uit Europa zou kunnen brengen en verder naar één gemeenschappelijk doel te dienen -. Om van Europa een veiligere plaats voor het belang van onze burgers "

Momenteel is de EU wordt geconfronteerd met een terugkerende trend in sieraden overval en inbraak. Personen uit Zuid-Amerika, in het bijzonder, zijn reizen naar Europa te beroven juwelierszaken. De nieuwe trend op dit gebied is dat criminelen worden steeds gewelddadiger en het gebruik van zware voertuigen te rijden naar juwelierszaken. Deze modus operandi is van groot belang voor Europol, omdat het het leven van klanten en medewerkers in de winkels in gevaar kunnen brengen.

Daarom is een van de doelstellingen van de conferentie was om het bestaande netwerk van deskundigen die door de 'Pink Panther' Project uit te breiden. Daarnaast, deelnemers aan de conferentie van gedachten gewisseld over de nodige instrumenten die nodig zijn om te vechten sieraden overval en inbraak.

Europol heeft al een reeks van state-of-the-art informatie verzamelen en uitwisselen van instrumenten die kunnen worden gebruikt om de criminele netwerken die betrokken zijn te bestrijden. Deze omvatten:

  • Secure Information Exchange Network Application (SIENA)
  • Europol Platform voor Experts (EPE)
  • Europol Informatiesysteem (EIS)
  • Europol Analysis System (EAS)

Daartoe Europol voornemens een systeem voor vroegtijdige waarschuwing, alsmede een single point of informatie vast vergaderende dat zich toelegt op het bijhouden van gestolen horloges en sieraden. Bovendien, Europol is van plan om het aantal strategische analyse en situationele rapporten die het produceert te verhogen, en verwacht dat de operationele data systemen verder uit te voeren op dit specifieke gebied. Een andere ontwikkeling heeft betrekking op het feit dat er een nauwere samenwerking met de private sector om deze criminele activiteiten aan te pakken zal zijn.

Achtergrond

De conferentie werd bijgewoond door deelnemers uit de volgende EU-lidstaten: Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Portugal, Roemenië, Spanje, Zweden , en het Verenigd Koninkrijk. Niet-EU-landen: Albanië, Colombia, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Japan, Moldavië, Noorwegen, Servië, Zwitserland en de Verenigde Staten.

Project 'Pink Panther' is een initiatief van Interpol in 2007 de rechtshandhaving te helpen over de hele wereld begrijpen leden van de Pink Panthers internationaal netwerk van sieraden dieven, afkomstig uit de Westelijke Balkan. Tussen 1999 en 2015 de criminelen worden verondersteld ongeveer 380 gewapende overvallen, ter waarde van EUR 334 miljoen, gericht op high-end juwelierszaken te hebben verricht. Het project vergemakkelijkt het verzamelen van informatie, uitwisselen en analyseren, en richtte een netwerk van onderzoekers, die allemaal bleek cruciaal bij het identificeren van deze hoogopgeleide criminele netwerk te zijn.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *