Verbind je met ons

EU-Amerikaanse betrekkingen

#Biden Noemt #Russia grootste bedreiging voor de internationale orde

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

BidenDe Amerikaanse vicepresident Joe Biden beschreef woensdag in zijn laatste grote toespraak voordat hij zijn ambt verliet Rusland als de grootste bedreiging voor de internationale liberale orde en zei dat Washington met Europa moet samenwerken om het op te nemen tegen Vladimir Poetin, schrijft Noah Barkin.

Biden sprak op het World Economic Forum in Davos twee dagen voor de inauguratie van Donald Trump als president van de VS.

Trump heeft verzoenende signalen naar Poetin gestuurd en leek het uiteenvallen van de Europese Unie aan te moedigen door het Britse besluit om het blok te verlaten te prijzen en te voorspellen dat meer landen zouden kunnen vluchten.

Biden duwde krachtig terug tegen de boodschap van Trump en waarschuwde honderden leiders, CEO's en bankiers die bijeen waren in een grote conferentiezaal in de badplaats van de Zwitserse Alpen dat Poetin dit jaar waarschijnlijk zou proberen een reeks verkiezingen in Europa te beïnvloeden, zoals het wordt beschuldigd van doen in de recente stemming in de VS.

"Onder president Poetin werkt Rusland met elk instrument dat tot hun beschikking staat om de grenzen van het Europese project weg te werken, de breuklijnen van westerse landen te testen en terug te keren naar een politiek die wordt bepaald door invloedssferen," zei Biden.

"Aangezien veel landen in Europa op het punt staan ​​om dit jaar verkiezingen te houden, mogen we verwachten dat Rusland verdere pogingen zal ondernemen om zich in het democratische proces te mengen. Het zal opnieuw gebeuren, dat beloof ik u. En nogmaals, het doel is duidelijk: de liberale internationale orde ineenstorten, 'Voegde Biden eraan toe.

Hij richtte zich niet rechtstreeks tot Trump, maar waarschuwde voor een "gevaarlijke bereidheid om terug te keren naar politieke kleingeestigheid" in de politiek en zei dat "gevaarlijke autocraten en demagogen" door de geschiedenis heen hadden geprobeerd te profiteren van de angsten van mensen.

advertentie

Biden noemde artikel 5 van het NAVO-verdrag, waarin staat dat een aanval op een lid van de transatlantische militaire alliantie wordt beschouwd als een aanval op iedereen, een "heilige verplichting".

Trump heeft de NAVO "achterhaald" genoemd en twijfels geuit over de vraag of hij artikel 5 zou respecteren, wat tot diepe onrust in Europa leidde.

"Het verdedigen van de liberale internationale orde vereist dat we ons verzetten tegen de krachten van de Europese desintegratie en ons langdurige aandringen op een geheel, vrij en vreedzaam Europa", zei Biden.

"Het betekent vechten voor de Europese Unie, een van de meest levendige en consequente instellingen op aarde", voegde hij eraan toe.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending