#ACPEU: Sterke parlementaire dimensie voor een hernieuwd partnerschap

28th ACS-EU Paritaire Parlementaire Vergadering in Straatsburg foto van de familie

Het bestrijden van illegale geldstromen, het investeren in gezins- en kleinschalige landbouw en het coördineren van hulp voor Haïti na orkaan Matthew behoorden tot de onderwerpen waarover EP-leden en hun tegenhangers uit landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan overeenstemming bereikten tijdens de 32nd-zitting van de ACS-EU Paritaire Parlementaire Vergadering (PPV) in Nairobi, die woensdag is gesloten (21 december).

De 32nd-sessie van de Paritaire Parlementaire Vergadering van landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS) en de lidstaten van de Europese Unie (EU) die woensdagmiddag werd gesloten, keurde een verklaring goed over de toekomst van de ACS-EU-samenwerking. De tekst schetst een hernieuwd partnerschap tussen de twee regio's na 2020, wanneer de Overeenkomst van Cotonou afloopt, en roept op tot een sterke parlementaire dimensie, waarvan de PPV de kern vormt.

EP-leden en hun tegenhangers uit de nationale parlementen van de ACS debatteerden ook dinsdagmiddag over de rol van handel in het bereiken van de Sustainable Development Goals (SDG's) met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor handel en ontwikkeling (UNCTAD), Mukhisa Kituyi. Het vraagstuk van migratie en hervestiging van migranten in hun thuisland, en de rol van infrastructuurontwikkeling bij het bevorderen van regionale integratie, werd ook besproken tijdens de driedaagse sessie. Twee rapporten en een urgente resolutie werden goedgekeurd tijdens de stemming op woensdagmiddag. Ze hebben betrekking op de volgende onderwerpen:

Bestrijding van illegale geldstromen (IFF): noodzaak van politieke inspanning

De strijd tegen het witwassen van geld, belastingontduiking en -ontwijking en corruptie vereist "sterke internationale samenwerking", de gelijktijdige betrokkenheid van alle nationale en internationale spelers en een inspanning "voornamelijk van politieke aard", aldus de Vergadering.
De tekst, goedgekeurd door een grote meerderheid, vraagt ​​om:

  • Informatie over economisch eigendom van bedrijven die openbaar beschikbaar worden gemaakt voor alle bedrijfsstructuren, waaronder trusts, stichtingen en shell-ondernemingen;
  • openbare rapportage per land door multinationals om basiserosie en winstverschuiving te stoppen, en;
  • sancties die moeten worden overwogen in het geval financiële centra niet meewerken aan de wereldwijde bestrijding van illegale geldstromen.

Gezinsbedrijven en kleinschalige landbouw in ACS-landen: meer investeringen nodig

Familie en kleinschalige landbouw blijven essentieel in de ACS-landen om armoede te bestrijden, voedselzekerheid te waarborgen en biodiversiteit te beschermen, zeggen parlementsleden in een tweede resolutie. Daarin herhalen ze de vele problemen waarmee kleinschalige gezinslandbouw te maken heeft, en met name de toegang tot land, kapitaal en markten. De noodzaak om de overheidsuitgaven voor landbouw te verhogen, gezien het gebrek aan investeringen, wordt ook onderstreept in de tekst.

Dit gebied krijgt hulp onder financieringsovereenkomsten met Kenia ter waarde van € 104 miljoen, ondertekend door EU-commissaris voor internationale samenwerking en ontwikkeling Neven Mimica in de marge van de PPV. Deze steun zal kleine landbouwbedrijven helpen door hen toegang te bieden tot financiering en opleiding of door hun integratie in de markt te vergemakkelijken.

Orkaan Matthew in Haïti: Donoren moeten hun toezeggingen nakomen

Om doeltreffend aan de behoeften ter plaatse te kunnen voldoen, moeten de internationale gemeenschap en Haïti's partners samenwerken met de Haïtiaanse regering, zeggen de EP-leden en hun collega's in de tweede dringende resolutie die op woensdag is aangenomen. Ze voegen eraan toe dat donoren hun toezeggingen moeten nakomen en onderstrepen dat tot nu toe alleen 40% van het door de Haïtiaanse regering en de VN gevraagde VS $ 120m is verstrekt.

Tijdens de afsluitende persconferentie van de 32nd-sessie van de PPV hebben co-voorzitters Netty Baldeh (The Gambia) voor de ACS-landen en Michèle Rivasi voor de Europese Unie het woedende geweld in de Democratische Republiek Congo aan de kaak gesteld. "We veroordelen deze zinloze sterfgevallen, die niet zouden hebben plaatsgevonden als de president van de republiek de grondwet had gerespecteerd", zei co-president Michèle Rivasi.

Volgende Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU

De 33rd Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU zal worden gehouden door 19-21 in juni 2017 in Valletta, de hoofdstad van Malta, die de Raad van de Europese Unie zal voorzitten van 1 januari tot 31 juni 2017.

Meer informatie

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europees parlement

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *