#CIS: De kwart eeuw mijlpaal

| Oktober 26, 2016 | 0 Reacties

2000px-flag_of_the_cis-svgDit jaar is het 25th-jarig bestaan ​​van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), schrijft Martin Banks.

Dit is een samenwerkingsverband van de voormalige Sovjet-republieken, dat werd opgericht in december 1991 door Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland te helpen verlichten de ontbinding van de Sovjet-Unie en de coördinatie van inter-republikeinse zaken.

Het grootste deel van de voormalige Sovjet-republieken lid zijn en op dit moment het GOS verenigt: Azerbeidzjan, Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Moldavië, Rusland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oezbekistan en Oekraïne.

In 1991 kwamen de leiders van 11 na de Sovjetrepublieken ook bijeen in Almaty, de hoofdstad van Kazachstan om een ​​strategische beslissing te nemen, de Alma-Ata-verklaring.

De president van Kazachstan heeft een idee geopperd om de bijeenkomst van de leiders van de voormalige Sovjetlanden in Alma-Ata te houden om de historische wortels van vriendschap en wederzijdse bijstandsamenwerking tussen de landen te bevestigen en te reguleren, en een vector te bepalen voor de ontwikkeling van andere integrerende projecten op de post-Sovjet-ruimte.

Als gevolg van de autoriteiten van Kazachstan actief werk van de hoofden van de 11 post-Sovjet-landen verzamelden zich op december 21, 1991 in Alma-Ata naar de Alma-Ata Verklaring van het GOS te ondertekenen. Het kondigde de oprichting van de GOS, vastbesloten zijn doelen en principes.

Bij de oprichting, leden heeft de Alma-Ata verklaring, die de belofte van de voormalige republieken bevestigd om samen te werken op verschillende gebieden van het externe en interne beleid en de garanties aangekondigd voor de uitvoering van de internationale verplichtingen van de voormalige Sovjet-Unie.

Twee jaar later, in september 1993, de hoofden van de GOS-landen ondertekenden een overeenkomst over de oprichting van de Economische Unie aan gemeenschappelijke economische ruimte te vormen op basis van vrij verkeer van goederen, diensten, arbeidskrachten en kapitaal.

Op dit moment, de functies van de CIS zijn om het beleid van haar leden te coördineren ten aanzien van hun economie, buitenlandse betrekkingen, defensie, het immigratiebeleid, bescherming van het milieu, en rechtshandhaving. De top overheidsorgaan is een raad samengesteld uit de staatshoofden van de lid republieken en regeringen, die worden bijgestaan ​​door commissies van ministers republiek kabinet op belangrijke gebieden zoals economie en defensie.

De CIS-leden toegezegd, in het begin, om zowel hun strijdkrachten en de voormalige Sovjet-kernwapens gestationeerd op hun grondgebied onder een verenigd bevel te houden. In de praktijk is het moeilijk gebleken, echter, net als de inspanningen van de leden aan de invoering van de markt-type mechanismen en prive-eigendom in hun respectieve economieën te coördineren.

De GOS-landen aanwezig zijn significante verschillen in termen van bevolking structuur en dynamiek, opleidingsniveau, werkgelegenheid en leefomstandigheden, niet alleen onderling, maar ook in vergelijking met 28 EU-lidstaten.

Rusland (goed voor de 51.2% van de CIS-populatie) heeft bijvoorbeeld een groot aandeel afgestudeerden in het tertiair onderwijs (60.1% van de totale bevolking van 25 +), een hoge economische activiteit (68.7%, de tweede alleen voor Kazachstan), maar ook hoge inkomensongelijkheid (vergelijkbaar met Kirgizië) in vergelijking met het EU-28-gemiddelde.

Kazachstan (en Rusland) heeft de beste werkgelegenheidspercentages (respectievelijk 67.9% en 64.9%) tussen de GOS-landen.

Volgens de meest recente gegevens leefde een aanzienlijk deel van de bevolking van Tadzjikistan (46.7%), Kirgizië (38.0%) en Armenië (32.4%) onder de nationale armoedegrens, terwijl het overeenkomstige aandeel voor Kazachstan slechts 3.8% is.

Voor een lange tijd, werd deze regio beschouwd als minder belangrijk voor de EU, in vergelijking met Centraal- en Oost-Europa, die het onderwerp van een verregaande economische en politieke aanbod integratie gematerialiseerd in twee rondes van de EU-Oost Uitvergrotingen was (2004 , 2007). Echter, het verplaatsen van de geografische grenzen van de Europese Unie verder naar het Oosten en Zuidoost verhoogde het belang van de GOS-regio als een potentiële partner van de uitgebreide EU.

Dit jaar, het GOS markeert een bijzondere mijlpaal: de 25th verjaardag.

2016 markeert ook het 25th verjaardag van de onafhankelijkheid van de meeste GOS-leden, Kazachstan onder hen.

Het CIS is een "one of a kind 'politiek platform dat post-Sovjet-landen en de beste manier verenigt in de regio voor het oplossen van de dringende problemen, houdt discussies en het uitwisselen van standpunten.

Kazachstan recente $ 23 miljard in overeenkomsten met China om industriële projecten uit te voeren is een voorbeeld van hoe Astana is ook bereid om naar het oosten kijken voor toekomstige samenwerking.

Maar het is de moeite waard erop te wijzen dat de ontwikkeling van de strategische en stabiele economische partnerschappen met Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen is het even belangrijk om dit Centraal-Aziatische land.

De CIS werd aanvankelijk opgevat als een unie van landen met een gemeenschappelijke economische en militair-strategische ruimte. Echter, de meeste zijn het erover eens dat dit formaat nog niet is bereikt in volle, grotendeels ten opzichte van tekortkomingen bij enkele van haar leden.

Kazachstan zelf is een land met een schat aan onbenut middelen, olie de grootste, en zo slim gebruikt, de meeste onafhankelijke waarnemers geloven dat deze activa zou het een economische grootmacht in de komende jaren te maken.

Het is om deze reden dat het ook wordt gezien als alle noodzakelijke criteria om een ​​landbrug tussen Azië en Europa, niet alleen geografisch, maar in veel andere manieren.

geschiedenis van Kazachstan wordt gekenmerkt door grote conflict, de eerste tussen concurrerende nomadische stammen en vervolgens tegen de Sovjet-macht.

Vandaag de dag, samen met de meeste van de andere Commonwealth staten, het land is relatief welvarend en opgewonden kijken uit naar de volgende 25 jaar.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Aanbevolen artikel, Kazachstan, Rusland

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *