#Plenary Hoogtepunten: #SOTEU, uitstoot van auto's, Polen

| September 16, 2016 | 0 Reacties
europees-parlement-strasbourg1

Het debat over de stand van de Europese Unie met de Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker domineerde de plenaire vergadering in Straatsburg plaats op 12-15 september. EP-leden ook van gedachten gewisseld met de Tibetaanse leider Dalai Lama en steunde de beslissing van de Commissie om Ierland te gelasten € 13 miljard aan illegale fiscale voordelen te herstellen van Apple.

Populisme, werkloosheid en sociale onrechtvaardigheid zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen van de EU, zei Juncker in zijn jaarlijkse State of the Union in het parlement op woensdag (14 september). In het debat dat daarop volgde, concentreerden fractieleiders en andere leden van het Europees Parlement zich op kwesties als de vluchtelingencrisis, de Brexit en terroristische dreigingen. Sommigen van hen riepen op tot meer investeringen om de groei en de werkgelegenheid te stimuleren. Lees meer over wat ze te zeggen hadden in de Storify dekking.

EP-leden debatteerden op dinsdag (13 september) omstreden hervormingen van invloed zijn op de Poolse Grondwettelijk Hof en de volgende dag een resolutie aangenomen waarin de Poolse regering wordt opgeroepen de constitutionele crisis van het land op te lossen en een compromis te vinden dat in overeenstemming is met de aanbevelingen van de Commissie.

Tijdens een debat op woensdag kreeg mededingingscommissaris Margrethe Vestager ruime steun van leden van het Europees Parlement voor het besluit van de Commissie om Ierland te gelasten € 13 miljard terug te vorderen in illegale belastingvoordelen van Apple.

Hoewel halverwege zijn mandaat, het Parlement onderzoekscommissie onderzoeken hoe uitstoot van auto's worden gemeten maar toch heeft tot alle documenten die nodig zijn om haar werk te voltooien krijgen, waarschuwde Europarlementariërs. Het eindrapport van de commissie is het gevolg in het voorjaar 2017 worden gepubliceerd.

EP-leden ingestemd met een overeenkomst waarbij belastingvrije toegang tot de EU voor producten uit Namibië, Mozambique, Botswana, Swaziland en Lesotho, en een betere toegang tot de markt voor Zuid-Afrika op woensdag.

Eveneens op woensdag EP verwierp een voorstel ontwikkeld om beschermen particuliere beleggers omdat ze vond het zo "gebrekkig en misleidend" dat het zou kunnen leiden tot particuliere beleggers daadwerkelijk geld te verliezen. De Commissie zal nu moeten de plannen te herzien.

Europarlementariërs gesteund kandidatuur Sir Julian King's als commissaris voor de beveiliging union. Hij werd genomineerd door de Britse regering na Lord Jonathan Hill in het kielzog van June's Brexit stemming ontslag.

De dreigende sluiting van de Caterpillar en Alstom fabrieken in België en Frankrijk zijn een symptoom van de industriële malaise in Europa, zei EP-leden in een resolutie op woensdag aangenomen. Zij betreurt het ontbreken van een langetermijnvisie voor de Europese industrie.

EP-voorzitter Martin Schulz nam deel aan een live-interview op Parlement Facebook pagina op dinsdag. Hij zei dat de prioriteiten van de EU moet eerlijker belastingheffing van multinationals en de bestrijding van de jeugdwerkloosheid zijn.

De Dalai Lama bezocht het Europees Parlement op donderdag (15 september) naar Schulz ontmoeten en te bespreken met de leden van de commissie buitenlandse zaken.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europees parlement, Volkomen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *