Verbind je met ons

EU

#MEDIA En #sports industrieën rammelde door geplande EU #copyright shake-up

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een multimediale internetservercomputer die multimedia-verwerking uitvoert en de activiteit berekent

De media- en sportindustrie bereiden zich voor om met de Europese Commissie te toeteren over haar plannen om de auteursrechtwetgeving op te schudden om meer films, sport- en tv-shows online beschikbaar te maken in het 28-landenblok, schrijft.

In haar plannen voor een 'digitale eengemaakte markt' wil de Commissie ervoor zorgen dat online-uitzendingen van omroepen gemakkelijker over de grenzen heen beschikbaar zijn, maar dat zou de licentiewaarde van inhoud kunnen verwateren en daarmee de manier waarop films en tv-shows worden gefinancierd, ondermijnen, zeggen lobbyisten.

advertentie

De wijzigingen kunnen ook van invloed zijn op hoeveel Hollywood-studio's zoals Disney en Twentieth Century Fox omroeporganisaties kosten in rekening kunnen brengen voor het distribueren van films zoals Dory vinden or The Martian evenals de waarde van sportrechten, zoals het tonen van voetbalwedstrijden in de Britse Premier League of de Duitse Bundesliga.

Het gaat om het zogenaamde "oorsprongslandbeginsel", dat satellietomroeporganisaties in staat stelt de rechten op inhoud in hun eigen land te verwerven in plaats van in elk land waar het programma per satelliet wordt ontvangen.

In plaats daarvan wil de Commissie omroepen toestaan ​​inhoud te vertonen op hun onlineplatforms in de hele EU nadat ze de rechten in hun thuisland hebben veiliggesteld. Dat betekent dat showproducenten Sky's Sky Go of BBC's iPlayer niet kunnen stoppen met het aanbieden van gelicentieerde shows aan Europese kijkers buiten het VK, tenzij ze de rechten voor online distributie volledig wegnemen, wat volgens lobbyisten een van de reacties zou kunnen zijn.

advertentie

Brussel wil de hoeveelheid inhoud die grensoverschrijdend beschikbaar is verdubbelen, zei een EU-bron, waardoor consumenten legaal online toegang hebben tot meer buitenlandse films en tv-programma's.

Een interne studie van de Commissie heeft gesuggereerd dat het vergroten van de beschikbaarheid van films in heel Europa ten goede zou komen aan Europese filmmakers ten koste van Amerikaanse, wier films vaak al overal in de EU verkrijgbaar zijn.

De uitvoerende macht van de EU schat dat de veranderingen de inkomsten van de Europese producenten met 11% zullen verhogen, aangezien zij toegang zouden kunnen krijgen tot meer consumenten, en die van de Amerikaanse producenten met 1.8% zouden verminderen.

Het voorstel voor de hervorming van het auteursrecht zal naar verwachting eind september worden gedaan, maar moet dan door de EU-regeringen en het Europees Parlement worden goedgekeurd voordat het wet wordt.

De European Broadcasting Union, die publieke omroepen zoals de Duitse ZDF vertegenwoordigt, is in grote lijnen voorstander van de hervorming, aangezien het haar leden in staat zou stellen hun onlineprogramma's gemakkelijker in verschillende landen aan te bieden.

Maar commerciële omroepen en rechthebbenden zeggen dat het online breder aanbieden van online aanbiedingen neerkomt op de facto pan-EU-licenties, waardoor de waarde van exclusieve rechten zoals die welke de Premier League aan Sky en BT in Groot-Brittannië verkoopt, wordt verwaterd.

Grote spelers zoals Netflix, Vivendi's Canal + en Sky zouden de beste content kunnen krijgen omdat pan-Europese rechten te duur zouden zijn voor kleinere distributeurs, zei Matt Evans, een partner bij advocatenkantoor Jones Day.

De film-, tv- en sportindustrie hebben gewaarschuwd dat uitholling van territoriale exclusiviteit de culturele diversiteit in Europa kan bedreigen en het financieringsmodel ondermijnt, waarbij films of tv-programma's per land een vergunning krijgen om investeringen veilig te stellen.

"Dit zou niet alleen het bedrijfsmodel van Sky fundamenteel ondermijnen, maar ook de inkomsten van de eigenaren van rechten uit de licentieverlening voor inhoud beïnvloeden", zei Sky in haar reactie op de openbare raadpleging.

"Sky zou inderdaad niet bereid zijn om dezelfde tarieven te betalen voor rechten die de facto niet langer exclusief waren voor Sky, en met de opheffing van de productdifferentiatie zouden de promotie-inspanningen van Sky en op hun beurt het aantal abonnees van Sky afnemen", zei hij.

Lobbyisten zeggen ook dat producenten in sommige landen helemaal geen licenties meer kunnen verlenen voor hun online-distributie om zich te concentreren op hun grootste markten en de waarde van de rechten te behouden.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending