#SouthSudan: EU-releases € 40 miljoen humanitaire situatie verslechtert

MSF114000-zuid-soedanDe Europese Commissie heeft vandaag (28 juli) € 40 miljoen aangekondigd voor humanitaire spoedhulp aan mensen die getroffen zijn door de crisis in Zuid-Sudan, waarmee de totale steun van de Commissie voor 103 € 2016m bedraagt. De financiering komt naarmate de humanitaire situatie verslechtert in het land, met meer dan 40,000-mensen ontheemd als gevolg van de uitbarsting van hernieuwde gevechten in de hoofdstad Juba eerder deze maand.

"De recente dodelijke escalatie van de vijandelijkheden in Zuid-Soedan is buitengewoon zorgwekkend en bedreigt de zeer kwetsbare situatie in het land. De EU staat voor degenen die het meest in nood zijn, verstrikt in het conflict. De noodhulp zal de algemene verslechterende humanitaire situatie in het land aanpakken en cruciale voorzieningen leveren zoals voedsel en voeding, water en sanitaire voorzieningen, bescherming en gezondheidszorg. Ik dring er bij alle partijen op aan om hun verplichting na te leven om ongehinderde en veilige humanitaire toegang te verlenen aan mensen in nood. Bovendien is het systematisch plunderen van humanitaire voorzieningen onaanvaardbaar en moet onmiddellijk worden stopgezet ", zei commissaris voor humanitaire hulp en crisisbeheersing, Christos Stylianides.

Door het recente geweld is de toch al kwetsbare voedselvoorraad- en voedingssituatie in het land op veel gebieden kritiek geworden. Toegang tot medicijnen in het hele land is beperkt, humanitaire organisaties leveren de meeste gezondheidszorg.

Samen zorgen de Europese Commissie en de lidstaten voor meer dan 43% van de algehele humanitaire respons in het land.

Achtergrond

Onlangs de 5 gemarkeerdth onafhankelijkheid, Zuid-Sudan is het jongste land ter wereld, maar het wordt al geconfronteerd met een van 's werelds ergste humanitaire rampen.

Meer dan 2 miljoen mensen zijn ontheemd, zowel binnen als buiten Zuid-Sudan. Bijna 5 miljoen mensen op een totale bevolking van rond 11.2 miljoen zijn naar schatting erg onzeker. Het Zuid-Soedanese conflict werd ook gekenmerkt door schendingen van het internationaal humanitair recht en ernstige mensenrechtenschendingen.

Humanitaire toegang blijft moeilijk en uitdagend. Vóór de meest recente toename van geweld werden 55-humanitaire werkers gedood in het land sinds het conflict in december 2013 begon. De operationele omgeving voor hulporganisaties verslechterde in 2016 als gevolg van toenemende criminaliteit, onveiligheid in grote delen van het land en als gevolg van obstructie en belasting door autoriteiten. Het recente conflict werd ook gekenmerkt door uitgebreide en systematische plunderingen door alle gewapende actoren.

Ondanks het verplaatsen van een aantal niet-essentiële personeelsleden uit de zwaarst getroffen gebieden in deze laatste geweldsexplosie, blijven de humanitaire partners van de EU actief in het veld en bieden zij al de broodnodige levensreddende hulp aan de zwaarst getroffenen. Met de vandaag aangekondigde versterkte financiering kunnen ze reageren op nieuwe behoeften.

Meer informatie

Zuid-Sudan factsheet

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese Commissie, Humanitaire hulp, Humanitaire financiering, Zuid-Soedan

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Linkermenupictogram