Verbind je met ons

EU

#EuropeanPar Parliament: Plenaire hoogtepunten - migratie, Panama-documenten en € 315 miljard investeringsplan

DELEN:

gepubliceerd

on

 europees-parlement-strasbourg1

Plenaire zitting van juni

EP-leden bespraken plannen voor investeringen in Afrika om migranten te helpen werk te vinden in hun thuisland tijdens de plenaire vergadering van juni in Straatsburg deze week. Ze keken ook naar manieren om migranten op de arbeidsmarkt van de EU te integreren zonder lokale werknemers te benadelen. De EP-leden keurden ook het mandaat goed voor een onderzoekscommissie naar de Panama Papers en beoordeelden het EU-investeringsplan van 315 miljard euro. Daarnaast pleitte de Bulgaarse president Rosen Plevneliev in een toespraak voor de plenaire vergadering voor meer EU-integratie.

Europarlementariërs verwelkomden de plannen investeren in de landen van herkomst van migranten, vooral in Afrika, tijdens het debat van dinsdag (7 juni) met commissaris Frans Timmermans en EU-chef voor buitenlands beleid Federica Mogherini. Het doel is om de economische en sociale ontwikkeling van landen te ondersteunen en te beteugelen migratie stroomt naar de EU. EP-leden debatteerden ook over een voorstel voor een blauwe kaart om Europa in staat te stellen hooggekwalificeerde buitenlandse werknemers aan te trekken.

Tijdens een debat op woensdagochtend (8 juni) bleken de EP-leden verdeeld over de resultaten van de investeringsplan van de EU dusver. Jyrki Katainen, de commissaris die verantwoordelijk is voor banen, groei, investeringen en concurrentievermogen, vertelde de leden van het Europees Parlement dat de plannen ten goede kwamen aan kleine en middelgrote ondernemingen en stelde voor om het uit te breiden naar landen buiten de EU.

Ook op woensdag debatteerden EP-leden over de staat van democratie in Turkije nadat de onschendbaarheid van 138 leden van het Turkse parlement was opgeheven.

Dinsdag keurden EP-leden een rapport goed waarin ze er bij de Europese Commissie op aandrongen om regels voor te stellen eerlijkere handel tussen boeren en supermarkten, wat voedselverspilling en overproductie moet helpen voorkomen.

Het mandaat voor een onderzoekscommissie naar de Panama papers werd woensdag goedgekeurd. De 65 leden krijgen 12 maanden de tijd om een ​​gedetailleerd onderzoek uit te voeren naar de miljoenen documenten die in april zijn gelekt en om haar bevindingen over de toepassing van EU-wetgeving inzake witwassen en belastingontwijking te presenteren.

advertentie

In een woensdag aangenomen resolutie keurden de leden het voorstel van de Commissie voor een richtlijn tegen belastingontwijking. Op basis van het principe dat belasting moet worden betaald waar winst wordt gemaakt, bevat het voorstel juridisch bindende maatregelen om de meest gebruikelijke methoden voor bedrijven om belasting te ontwijken, te blokkeren.

Het parlement pleitte voor een focussen op duurzaamheid in New Alliance for Food Security and Nutrition projecten in een resolutie die op dinsdag is aangenomen. Het rapport van de ontwikkelingscommissie benadrukte het belang van het beperken van het gebruik van gevaarlijke pesticiden en het vrijwaren van de rol van kleine familieboerderijen en vrouwen.

EP-leden debatteerden dinsdag over hoe Europese bedrijven hiervan zouden kunnen profiteren Europese ruimtevaartprogramma's zoals Copernicus en Galileo en hoe satellieten en navigatiesystemen kansen kunnen creëren voor veiligheid en defensie.

EP-leden keurden donderdag een plan goed om de mobiliteit van werknemers in de EU te verbeteren door de regels te vereenvoudigen persoonlijke openbare documentenzoals geboorte- en huwelijksakten.

In een resolutie die woensdag werd aangenomen, bekritiseerden de leden van het Europees Parlement de Commissie sterk omdat ze geen wetenschappelijke criteria voor identificatie had verstrekt hormoonontregelaars, een soort chemische stof die schadelijk is voor het hormoonsysteem van het lichaam. Dit volgt op een arrest van het Hof van Justitie van de EU, waarin werd geoordeeld dat de Commissie het EU-recht schendt door haar optreden voortdurend uit te stellen.

De Bulgaarse president Rosen Plevneliev sprak woensdag de leden van het Europees Parlement toe in de plenaire vergadering en benadrukte de noodzaak van integratie en solidariteit tussen de lidstaten. Hij ging ook in op de gespannen betrekkingen tussen Rusland en de EU.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending