#SouthSudan: Het beschermen van burgers in een tijd van oorlog

MSF114000-zuid-soedanVijf jaar na het winnen van een harde strijd voor onafhankelijkheid, blijft Zuid-Sudan verwikkeld in een wrede burgeroorlog. Tragisch genoeg, zoals zo vaak het geval is, de burgers zijn de dupe van het geweld en de blijvende jaren van ontberingen, schrijft David Derthick.

Tegenwoordig leven 200,000 Zuid-Soedanezen in door de VN beschermde gebieden, en zijn ze gevlucht naar vredesmissies, toen de gevechten uitbraken in december 2013. Velen zijn er al meer dan twee jaar en vertegenwoordigen maar een fractie van de 1.7 miljoen mensen die ontheemd zijn door oorlog in het land. Ondanks bewegingen om een ​​vredesakkoord te implementeren en de vorming van een overgangsregering, is één ding duidelijk: de door de VN beschermde gebieden zullen de komende jaren een levensreddend, laatste redmiddel blijven voor Zuid-Soedanees.

De vredesmissie van de VN en humanitaire hulpverleners in Zuid-Soedan hebben duizenden levens gered door beschuttende intern ontheemden (IDP's) over de VN-bases, nu bekend als de VN-bescherming van de burgerbevolking (PoC) sites. Lering uit Srebrenica, de PoC-sites vertegenwoordigen ware vredeshandhaving in actie, en een formidabele voorbeeld van vredessoldaten en filantropen samen te werken om burgers te beschermen.

Maar, kunnen we beter doen.

Deze maand, de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de Zwitserse Agentschap voor Ontwikkeling en Samenwerking lanceerde een onafhankelijk rapport, een analyse van de PoC reactie. "Als we vertrekken we zullen worden gedood: Lessen uit Zuid-Soedan bescherming van burgers Sites 2013-2016" is niet alleen een verslag van de PoC sites, van de vorming ervan om hun uitdagingen, maar een kritische zelfevaluatie, wat leidt tot de vraag , hoe kunnen we de beste bescherming van de meest kwetsbare groepen?

Het leven in de sites is hard. Families, vertrokken met geen andere opties, zijn praktisch gevangengenomen door de bedreigingen van geweld naar de honger, dat buiten de bases liggen. Humanitarians en de VN-vredesmissie hebben moeite om bescherming, voedsel, onderdak, medische en andere hulp in deze drukke en beperkt sites bieden.

De PoC website populatie explosief in het voorjaar van 2014 en 2015 als gevechten tussen de regering en de oppositie escaleerde. Anderen hebben ernstige honger gevlucht toen de oorlog dwingt hen uit hun huizen, onderbreekt het planten cycli en leidt tot een bijna ineenstorting van de economie.

Velen vrezen weg te gaan en anderen hebben niets om naar huis te gaan - hun tukuls verbrand door soldaten of bezet door vreemden. Het land is vol met lokale milities die zich inzetten voor het bederven van de vrede, en belangrijke steden zijn veranderd in garnizoenssteden.

Toen er in januari tegen 2014 werd gevochten in Malakal, was Mary, een 40-jarige moeder, een van degenen die naar de VN-basis renden. "Alles was geplunderd en verbrand," zei ze. "Toen Zuid-Sudan onafhankelijk werd, was ik opgewonden om terug te keren uit Khartoum, maar nu is wat ik heb gebouwd verdwenen." Het zijn vooral de stemmen van de IDP's zelf waar we naar moeten luisteren. Wonen op een PoC-site is voor niemand optimaal, maar het is iets dat veel gezinnen uit noodzaak doen.

auteur van het rapport, Michael Arensen, vertelt het verhaal van Apon, een bejaarde IDP die ternauwernood ontsnapt aan een gewelddadige militie in april 2015. "De PoC is heet, maar het is beter dan de dood -. Als we vertrekken zullen we worden gedood" Hij heeft gewoond in een PoC site voor meer dan een jaar.

Het accepteren van deze realiteit, hebben we de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om beter te doen in de PoC sites. En, we kunnen.

Ontheemden zijn niet alleen aantallen begunstigden. Elke persoon heeft zijn eigen verhaal en visie voor de toekomst. Sprekend aan ontheemden in de PoC sites, één thema naar voren: Zuid-Sudanese willen vrede. Maar tot die tijd moeten we kritisch naar ons werk te nemen, boven politieke vijandigheden en de focus op onze plicht om de meest kwetsbaren te beschermen.

Zolang burgers worden geconfronteerd met deze beslissing, moet de internationale gemeenschap ernaar streven om hen te beschermen.

Video link

studie koppeling

David Derthick is de afgelopen drie jaar als hoofd van de missie werkzaam geweest bij IOM Zuid-Sudan, waar hij een grootschalige humanitaire respons heeft beheerd in een land waar meer dan 50 procent van de bevolking hulp nodig heeft. David heeft 20 jarenlange ervaring met IOM in Kenia, Nepal, Genève en Zuid-Sudan. Eerder werkte hij een decennium lang met niet-gouvernementele organisaties in Zuidoost-Azië.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Advies, Zuid-Soedan

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Linkermenupictogram