Verbind je met ons

Wit-Rusland

#Litouwen Litouws-Wit-Russische betrekkingen nemen toe

DELEN:

gepubliceerd

on

Wit-Russische-en-Litouwse-vlag-Foto-met dank aan-Andrius-Ufartas-©-Baltijos-fotografijos-linijadoor Adomas Abromaitis

Het succes van het buitenlands beleid van welk land dan ook wordt vaak afgemeten aan de houding ten aanzien van de betrekkingen met de buurlanden.

Gelegen in West-Europa grenst Litouwen aan Letland, Wit-Rusland, Polen en de Russische exclave, de oblast Kaliningrad.

Litouwen leefde lange tijd in het 'gedeelde compartiment': de Sovjet-Unie. Een dergelijke positie onderdrukte lange tijd de nationale identiteit van het Litouwse volk en remde de ontwikkeling van de staat af.

Maar het moet gezegd worden dat het herstel van de onafhankelijkheid in 1990 niet alleen de langverwachte vrijheid met zich meebracht, maar ook uitdagingen om een ​​eigen succesvol buitenlands beleid op te bouwen. Het onderhouden van goede betrekkingen met alle buurlanden bleek voor Litouwen geen sinecure.

Min of meer voorspelbare en vruchtbare betrekkingen in de regio die Vilnius heeft opgebouwd met Letland. De betrekkingen met Polen moeten nog grondig worden verbeterd. Banden tussen Litouwen en Rusland bijna volledig ontkend. Wat Wit-Rusland betreft, laten de laatste positieve resultaten zien dat er vooruitgang is geboekt in de bilaterale betrekkingen.

“Wit-Rusland is een belangrijke partner van Litouwen op alle gebieden, ook op het gebied van de landbouw”, zei de Litouwse vice-minister van Landbouw, Vilius Martusevicius, tijdens zijn ontmoeting met een Wit-Russische delegatie op 1 februari. Volgens de viceminister vertegenwoordigt de handel met Wit-Rusland een aanzienlijk deel van de Litouwse buitenlandse handel in landbouwproducten en voedingsmiddelen. In 2014 stond Wit-Rusland qua export op de zesde plaats onder de 122 partners van Litouwen. Qua import stond Wit-Rusland op de 14e plaats van 109 landen. De partijen ondertekenden een protocol over samenwerking tussen Litouwen en Wit-Rusland op het gebied van de landbouw, dat betrekking heeft op de samenwerking op het gebied van de visserij, landverbetering, investeringen, en ook op de samenwerking tussen de landbouwuniversiteiten en veterinaire en fytosanitaire instanties. De kwesties die actueel zijn voor de twee landen zullen hoog op de agenda staan ​​van het economische forum dat in maart in Wit-Rusland plaatsvindt.

advertentie

De betekenis van de Litouws-Wit-Russische relatie gaat zeker verder dan gewone nabuurschapsbetrekkingen. De gemeenschappelijke geschiedenis en verschillende benaderingen van de moderne geopolitieke situatie hebben de landen van elkaar doen walgen.

Sommige experts zeggen zelfs dat twee landen tegenover elkaar staan: Litouwen is een NAVO- en EU-lidstaat, Wit-Rusland is lid van CSTO en EEU. Natuurlijk zijn er twistpunten: de bouw van een kerncentrale in Wit-Rusland en de uitbreiding van de NAVO met de Baltische staten zijn daar een voorbeeld van.

Niettemin is de grote belangstelling voor verdere verdieping van de economische betrekkingen duidelijk.

Des te meer tonen Litouwen en Wit-Rusland ook hun inzet voor nauwere samenwerking, zelfs op militair gebied. Volgens het Litouwse ministerie van Defensie heeft de chef van de gezamenlijke staf van de Litouwse strijdkrachten, brigadegeneraal Vilmantas Tamošaitis, op 4 februari een bezoek gebracht aan Minsk en een ontmoeting gehad met de chef van de generale staf van de Wit-Russische strijdkrachten, generaal-majoor Oleg Belokonev.

Tijdens de bijeenkomst wisselden Vilmantas Tamošaitis en Oleg Belokonev van gedachten over de huidige veiligheidssituatie in de regio en bespraken zij de mogelijkheden voor voortzetting van de bilaterale samenwerking.

Helaas zijn zulke positieve voorbeelden van buurrelaties momenteel niet ‘in de trend’. Litouwen en Wit-Rusland behoren tot degenen die niet bang zijn om naar wederzijds voordelige projecten te zoeken en de samenwerking te verbreden.

De regionale veiligheidssituatie, inclusief de militaire en economische situatie, evenals de grenscontrole en het reageren op de migrantencrisis vallen onder de gemeenschappelijke bevoegdheid. Verstandige politieke beslissingen en samenwerking op het gebied van gemeenschappelijke strategieën zullen de landen helpen goede buren te zijn, zonder hysterie en mythen over 'diepgaande verschillen' tussen naties. Rekening houdend met de economische moeilijkheden waarmee Wit-Rusland kampt, zou Litouwen niet alleen profijt kunnen hebben van de ontwikkeling van de economische samenwerking met Minsk, maar ook een dankbare partner kunnen krijgen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending