Verbind je met ons

CO2 uitstoot

#Aviation Commission verwelkomt baanbrekend akkoord over CO2-norm voor vliegtuigemissies

DELEN:

gepubliceerd

on

VliegtuigDe Commissie is verheugd over het akkoord dat gisteren binnen de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) is bereikt over de eerste mondiale norm ooit om de CO2-uitstoot van vliegtuigen te beperken. De overeenkomst moet nu worden bekrachtigd door de Algemene Vergadering van de ICAO die dit najaar zal worden gehouden.

Meeting in Montreal, the ICAO’s Committee on Aviation and Environmental Protection (CAEP) agreed on a CO2 standard, which will guide the certification of aircraft towards greater fuel-efficiency. The stringency and the applicability dates, which the CO2 standard imposes, will depend on the weight of the aircraft and whether it concerns a ‘new type’ aircraft or an ‘in-production’ aircraft. For large new aircraft types, a very ambitious standard was agreed, to incentivise ever-greater fuel efficiency performance of future aircraft fleets. For such aircraft types, the standard will apply as of 2020. By 2028, existing aircraft types will also have to apply the new standard. Over the period until 2040, the CO2 standard could help save up to 650 million tonnes of CO2.

EU Commissioner for Transport Violeta Bulc said, “This agreement is an important step to curb aviation emissions. An ambitious climate policy is an integral part of the Commission’s plan to create an Energy Union, and a priority of the new Aviation Strategy. The EU played a central role in brokering this deal, as it did at the COP21 in Paris. I hope this will create further momentum for the creation of a Global Market-Based Measure to offset CO2 emissions from international aviation, which we hope to achieve this autumn at the ICAO General Assembly.”

Met deze overeenkomst wordt een einde gemaakt aan zes jaar internationale onderhandelingen. Het zal naar verwachting voor politieke goedkeuring worden voorgelegd aan de 39e ICAO-vergadering in september, en zal naar verwachting begin 2017 formeel worden aangenomen door de ICAO-raad.

Meer informatie is te vinden hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending