Verbind je met ons

EU

#Israel EU bouwt illegale bouwwerken in het gebied C van de Westelijke Jordaanoever, terwijl een beroep op Israël om de bouw van nederzettingen te stoppen

DELEN:

gepubliceerd

on

Midden-Oosten-Israël-Palest_Horo11“Ze kunnen niet komen en aan de ene kant Israël de schuld geven voor het creëren van feiten ter plaatse en toch honderden miljoenen dollars uitgeven aan een alomvattend plan voor illegale bouw”, zei Danny Danon, de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, nadat de EU had opgeroepen aan Israël om een ​​einde te maken aan de sloop van illegale, door de EU gefinancierde Palestijnse structuren in Area C van de Westelijke Jordaanoever.

Hij zei dat hoewel het prima was voor de EU om in samenwerking met Israël Area C te bouwen, “er in één adem een ​​systeem is dat… als dieven in de nacht, illegale gebouwen bouwen… om territoriale nabijheid voor de Palestijnen te creëren. . Ze creëren feiten ter plaatse in plaats van druk uit te oefenen op de Palestijnen om terug te keren naar de onderhandelingstafel.”

Zaterdag gaf de EU een verklaring af van de woordvoerder van de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO), het diplomatieke korps van de EU, waarin stond dat “er de afgelopen weken een aantal ontwikkelingen hebben plaatsgevonden in Area C van de Westelijke Jordaanoever, die Het risico bestaat dat de levensvatbaarheid van een toekomstige Palestijnse staat wordt ondermijnd en de partijen nog verder uit elkaar worden gedreven.”

De EU vermeldde in het bijzonder dat “Israël op 25 januari heeft besloten 154 hectare land bij Jericho op de Westelijke Jordaanoever tot staatsgrond te verklaren, en dat er volgens de laatste rapporten besluiten zijn genomen om verdere uitbreiding van de nederzettingen mogelijk te maken, waarbij ruim 150 nieuwe nederzettingen betrokken zijn.” wooneenheden.”

Er wordt ook melding gemaakt van de sloop op 3 februari van verschillende Palestijnse woongebouwen in de heuvels van Zuid-Hebron. “Wij roepen de Israëlische autoriteiten op om de genomen besluiten terug te draaien en verdere sloop te stoppen”, voegde de verklaring eraan toe, eraan herinnerend dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken op 18 januari “de krachtige oppositie van de EU tegen het nederzettingenbeleid van Israël en de in deze context ondernomen acties, inclusief sloopwerkzaamheden, bevestigden.” en confiscatie, uitzettingen, gedwongen overbrengingen of beperkingen van bewegingsvrijheid en toegang.”

Terwijl de EU beweert dat de humanitaire activiteiten van de EU worden uitgevoerd “in volledige overeenstemming met het internationaal humanitair recht, met als enig doel humanitaire steun te verlenen aan de meest kwetsbare mensen”, heeft Israël herhaaldelijk kritiek geuit op de EU vanwege het financieren van constructies die ‘illegaal’ zijn en gericht op het creëren van “feiten ter plaatse” die in strijd zijn met de Oslo-akkoorden.

Volgens de Israëlische legerradio heeft de EU de afgelopen jaren ruim 200 illegale structuren voor Palestijnen gebouwd in Area C, dat sinds de Oslo-akkoorden onder volledige Israëlische civiele en veiligheidscontrole staat.

advertentie

Volgens het rapport heeft de toezichthoudende eenheid van het Civiel Bestuur de afgelopen twee weken tien van dergelijke constructies gelokaliseerd en vorige week zelfs een vrachtwagen met gedemonteerde onderdelen betrapt.

Hoewel de structuren in korte tijd gemakkelijk kunnen worden ontmanteld, heeft het burgerlijk bestuur zijn bezorgdheid geuit over het bijhouden van het groeiende fenomeen.

De bouwwerken, die doorgaans midden in de nacht gedemonteerd in vrachtwagens arriveren, worden in de vroege ochtend opgebouwd met als doel de bestaande Palestijnse dorpen in het gebied uit te breiden.

De meeste gebouwen zijn voorzien van het symbool van de EU of van een bij de EU aangesloten organisatie.

De coördinator van overheidsactiviteiten in de gebieden zei in een verklaring: “Voor alle gebouwen in gebied C in Judea en Samaria is toestemming van de relevante autoriteiten vereist. Het burgerlijk bestuur neemt in overeenstemming met de wet handhavingsmaatregelen tegen illegale bouw.”

Jeruzalem vergelijkt de stappen van de EU om deze illegale structuren te bouwen met internationale kritiek – zelfs van de EU zelf – op de Joodse bouw in Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever).

‘Kom je klagen over onze eenzijdige stappen om de feiten ter plaatse vast te stellen? Hier doe je precies hetzelfde aan de Palestijnse kant”, beschuldigde een woordvoerder van de Israëlische regering.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending