Verbind je met ons

Voorpagina

#Syria De opmerkingen van John Kerry op de donorconferentie van Syrië

DELEN:

gepubliceerd

on

o-JOHN-KERRY-facebookWe rapporteren hier de toespraak die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op 4 februari hield tijdens de Londense Conferentie voor Syrië.

Welnu, excellenties allemaal, ik ben aanzienlijk aan het bezuinigen omdat we oorspronkelijk wat meer tijd hadden gekregen, maar ik ben erg blij om te proberen het allemaal zo snel mogelijk in te passen. Na bijna vijf jaar vechten is het behoorlijk ongelooflijk dat als we in 2016 hier in Londen aankomen, de situatie ter plaatse feitelijk slechter is, en niet beter. En het lijden in Syrië groeit; het neemt niet af.

Dus we begrijpen het allemaal – en ik ga het niet allemaal doornemen; zoals de secretaris zei: we kennen de meeste details van wat er gebeurt. Maar het is duidelijk dat mensen beperkt zijn tot het eten van gras en bladeren en het doden van zwerfdieren om van dag tot dag te kunnen overleven. Dat is iets dat het geweten van alle beschaafde mensen zou moeten beschadigen, en we hebben allemaal de verantwoordelijkheid om daarop te reageren.

We worden dus opgeroepen om vandaag actie te ondernemen, en dat zullen we ook doen. Tot op heden hebben de Verenigde Staten ruim 4.5 miljard euro ter beschikking gesteld om Syrische vluchtelingen en ontheemden binnen Syrië te helpen, en ik ben er trots op dat dit ons tot nu toe de grootste afzonderlijke donor van buitenaf ter wereld maakt. Er zijn landen als Turkije en andere landen die intern een enorme last hebben, en die met hun begrotingen proberen die te dragen.

Vandaag maken de Verenigde Staten dus onze nieuwste bijdrage bekend, die ruim 925 miljoen dollar bedraagt. Dat omvat meer dan 600 miljoen aan directe humanitaire hulp om voedsel, onderdak, water, medische zorg en andere essentiële hulp te bieden aan miljoenen mensen in Syrië en in de hele regio. Het omvat ook 325 miljoen aan ontwikkelingshulp, waarvan 290 miljoen nieuwe financiering, specifiek ter ondersteuning van scholing voor 300,000 vluchtelingenjongeren in Jordanië en Libanon – waarmee hopelijk rechtstreeks wordt voldaan aan de uitdaging waarmee we hier vandaag worden geconfronteerd.

Nu, uiteindelijk de – (applaus). Het is duidelijk – en een aantal sprekers hebben dit aan de orde gesteld – vandaag de dag is de uitdaging om niet alleen maar om de twee jaar een cheque uit te schrijven om het aantal vluchtelingen te vergroten; het is bedoeld om de stroom vluchtelingen te stoppen. Het is om de oorlog te beëindigen. En we weten dat we dat binnen de International Syrian Support Group proberen te doen, en ik wil even de tijd nemen.

In overeenstemming met de geest van de aansporing van bondskanselier Merkel dat vandaag een dag van hoop moet zijn, wil ik zeggen dat VN-resolutie 2254, waarop de gesprekken in Genève zijn gebaseerd en die alle partijen hebben aanvaard, het volgende zegt – paragraaf 12: “ roept de partijen op om onmiddellijk – zo hebben we het op 18 december aangenomen – “humanitaire organisaties onmiddellijk snelle, veilige en ongehinderde toegang tot heel Syrië te verlenen via” de “meest directe routes”, en onmiddellijke humanitaire hulp toe te staan ​​aan alle mensen in nood te bereiken, vooral in alle belegerde en moeilijk bereikbare gebieden”, en “eist ook dat alle partijen onmiddellijk hun verplichtingen onder het internationaal recht nakomen”, “eist dat alle partijen onmiddellijk stoppen met alle aanvallen op burgers en civiele objecten… inclusief aanvallen op medische voorzieningen en personeel, en… willekeurig gebruik van wapens, onder meer door beschietingen en luchtbombardementen.’

advertentie

Dat is verplicht. Dat is aangenomen bij de Verenigde Naties. Dat is de basis van deze gesprekken. Er is geen voorwaarde. Dit waren de maatregelen die vanaf december onmiddellijk ten uitvoer moesten worden gelegd, maar dat is niet gebeurd. Vanochtend sprak ik dus met minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. En we zijn het erover eens dat we verwikkeld zijn in een discussie over hoe we het staakt-het-vuren specifiek kunnen implementeren, evenals enkele onmiddellijke mogelijke vertrouwenwekkende stappen om humanitaire hulp te bieden in overeenstemming met de VN-resolutie.

Het is dus duidelijk dat we genoodzaakt zijn om te reageren op de onmiddellijke behoeften ter plaatse, en dat doen we vandaag ook. In september zal president Obama een topconferentie op hoog niveau over vluchtelingen bijeenroepen in de Algemene Vergadering van de VN. En tussen toen en nu roepen we de wereldgemeenschap op om de totale respons op humanitaire financieringsaanvragen voor vluchtelingen met minstens 30 procent te verhogen. Wij dringen er bij ten minste tien landen op aan om toezeggingen te doen die nog nooit eerder toezeggingen hebben gedaan. Wij dringen er bij 10 landen op aan om hun deuren te openen voor de toelating van vluchtelingen die dat in het verleden niet hebben gedaan. Wij dringen er bij multilaterale ontwikkelingsbanken op aan manieren te vinden om landen als Jordanië en Libanon te helpen door concessionele financiering aan te bieden voor programma's die diensten of het scheppen van banen ondersteunen, en om gastgemeenschappen te helpen. En we dringen aan op speciale aandacht voor het probleem, niet alleen van huisvesting, maar ook van het helpen van vluchtelingen door middel van onderwijs en werkgelegenheid, om zelfredzaamheid op te bouwen en een normaal leven te hervatten.

Daarom dank ik u, meneer de secretaris-generaal. We volgen de waarschuwing van een Syrische vluchteling genaamd Mohamad, die vier van zijn zonen verloor in dit conflict. En hij zei het het beste. Hij zei: ‘Onze dromen zijn heel eenvoudig: een fatsoenlijk inkomen hebben, zodat we zelfvoorzienend kunnen zijn en geen hand hoeven uit te steken om te bedelen. We willen dat mensen ons als mensen zien.” En daarom is het zo belangrijk dat de ISSG volgende week een combinatie vindt om een ​​staakt-het-vuren tot stand te brengen en humanitaire toegang te bewerkstelligen. En ik kan u verzekeren dat we in Genève op deze gesprekken zullen terugkomen, en dat we de zaken zullen doen die de natie en de wereld ons hebben opgedragen. Bedankt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending