Verbind je met ons

EU

#Syria EU belooft meer dan 3 € miljard voor de Syriërs in 2016 op de conferentie in Londen

DELEN:

gepubliceerd

on

Aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad zwaaien met vlaggen tijdens een bijeenkomst op het al-Sabaa Bahrat-plein in DamascusDe Europese Unie en haar lidstaten hebben vandaag ruim 3 miljard euro toegezegd om het Syrische volk in Syrië en de vluchtelingen en de gemeenschappen die hen opvangen in de buurlanden voor het jaar 2016 te helpen.

De belofte verdrievoudigt de EU-steun die werd aangeboden op de laatste donorconferentie in Koeweit op 31 maart 2015, en komt bovenop de 5 miljard euro die de EU al heeft toegezegd als reactie op de ergste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

De aankondiging werd gedaan op de conferentie 'Supporting Syria and the Region', georganiseerd door het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Noorwegen, Koeweit en de Verenigde Naties, door de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini.

Tusk en Mogherini vertegenwoordigden de EU naast Johannes Hahn, commissaris voor Europees nabuurschapsbeleid en uitbreiding, en Christos Stylianides, commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing. De in Londen gevestigde conferentie trok leiders uit meer dan 70 delegaties.

Voorzitter van de Europese Raad Tusk bracht een boodschap van hoop over: “Met deze belofte hopen we miljoenen mensen een beter leven te bieden. Vluchtelingen hebben weinig andere keus dan hun land te ontvluchten. Velen van hen hebben alles verloren. En nu, na zoveel jaren van conflict, hebben mensen de hoop verloren. We hebben de morele plicht om hun hoop terug te brengen.”

Mogherini herinnerde eraan dat alleen een politieke oplossing een einde zou kunnen maken aan het immense lijden dat het Syrische volk ervaart, en herhaalde de volledige steun van de EU aan de inspanningen van speciaal VN-gezant Staffan de Mistura om constructieve vredesbesprekingen te garanderen.

Ze voegde eraan toe: “Als Europese Unie delen we met de hele internationale gemeenschap de verantwoordelijkheid om Syrië te redden, in het belang van zijn burgers en de hele regio. Daarom komen we met voorstellen om onze bestaande betrokkenheid van de afgelopen vijf jaar, toen de EU al de belangrijkste donor in de Syriëcrisis was, verder te intensiveren. Terwijl we humanitaire en ontwikkelingshulp bieden, en ook economische en financiële steun in verschillende vormen voorstellen aan Jordanië en Libanon, blijven we werken aan een politieke transitie in Syrië die een einde kan maken aan de oorlog. De intra-Syrische gesprekken in Genève hebben een kans geopend. Dit venster zal niet voor altijd open blijven, en het is van cruciaal belang dat alle partijen constructief deelnemen aan een dialoog die concrete resultaten op het terrein moet opleveren. De EU en haar lidstaten zullen levensreddende hulp blijven bieden, maar ook alle partijen ertoe aanzetten de toegang tot mensen in nood in heel Syrië te waarborgen, te werken aan een staakt-het-vuren en burgers te beschermen. Het humanitaire werk en de diplomatieke inspanningen moeten hand in hand gaan: ze kunnen elkaar versterken of verzwakken. De EU is vastbesloten om beide te verwezenlijken.”

advertentie

De afgelopen vijf jaar heeft de oorlog ruim 250,000 levens geëist, voor het merendeel burgers, terwijl ruim 18 miljoen mensen hulp nodig hebben, waaronder 13,5 miljoen in Syrië. De oorlog heeft geleid tot grote ontheemden binnen het land (6.5 miljoen intern ontheemden) en daarbuiten. Met ruim 4,6 miljoen mensen die voornamelijk naar Libanon, Jordanië en Turkije zijn gevlucht, heeft de oorlog grote gevolgen gehad voor de buurlanden van Syrië.

De voortdurende gastvrijheid en vrijgevigheid van de buurlanden van Syrië en vooral van de gemeenschappen die de vluchtelingen opvangen, wordt door de internationale gemeenschap breed gewaardeerd. Op de conferentie van Londen heeft de EU haar voornemen aangekondigd om haar steun aanzienlijk te vergroten, met name aan Libanon en Jordanië, de twee landen met het grootste aantal vluchtelingen in termen van het aandeel vluchtelingen in de gastbevolking. De EU is bereid om met beide landen te gaan onderhandelen over 'EU Compacts', om haar politieke, economische, handels- en sociale banden te versterken en daarnaast de levensomstandigheden van vluchtelingen en getroffen gastgemeenschappen te verbeteren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending