Verbind je met ons

Chatham House

#Rusland De Saoedi-Iraanse breuk dwingt Moskou tot een moeilijke beslissing

DELEN:

gepubliceerd

on

Iran_Rusland_041315by Nikolaj Kozjanov, Chathamhuis, Rusland en Eurazië programma

Hoe Rusland ook besluit te reageren op de aanhoudende ruzie tussen Saoedi-Arabië en Iran, de gevolgen voor de doelstellingen van het Kremlin in het Midden-Oosten zullen negatief zijn.

Aan de ene kant zou het zwijgen gevolgen hebben voor de dynamiek van de Russisch-Iraanse betrekkingen die in opkomst was. Moskou investeerde diplomatieke en economische inspanningen om de dialoog met Teheran te verbeteren, inclusief het openen van een kredietlijn. Het land kan het zich niet veroorloven deze dividenden te verliezen, gezien de economische problemen in Rusland. De Russische autoriteiten zijn wanhopig om Iran binnen zijn invloedssfeer te houden en iedere drift naar het westen te voorkomen. Zonder Iraanse grondtroepen die de tegenstanders van het Assad-regime bestrijden, zal het voor Moskou moeilijk zijn om zijn doelstellingen in Syrië te bereiken. Rusland heeft de militaire en politieke steun van Iran nodig om de Syrische oppositie en haar sponsors te dwingen te onderhandelen met Bashar al-Assad. Het stilzwijgen van Moskou over de diplomatieke ruzie tussen Teheran en Riyadh zou tegenstanders van de Russisch-Iraanse toenadering onder Iraanse reformisten en Russische pro-westerse beleidsmakers ook een verder bewijs leveren dat de twee landen niet in staat zijn om enige vorm van effectief partnerschap tot stand te brengen.

Als Moskou echter de Iraanse kant kiest, zou dit gevolgen hebben voor de Russische betrekkingen met de door Saoedi-Arabië geleide Samenwerkingsraad van de Golf (GCC), wiens geld door het Kremlin nog steeds wordt beschouwd als een potentiële bron van investeringen in de Russische economie. De financiële steun en politieke zegen van Riyad en Abu Dhabi zijn belangrijk voor de succesvolle implementatie van gezamenlijke projecten met Egypte, zoals de oprichting van een gezamenlijke industriële zone of de ontwikkeling van de nucleaire industrie in Egypte. De Russisch-Iraanse alliantie ondermijnt de diplomatieke inspanningen van Moskou om de Syrische crisis te beslechten door de Saoedi’s minder bereid te maken om met Rusland te praten en sleept Moskou effectief midden in de bredere soennitische-sjiitische confrontatie, waardoor anti-Russische politieke krachten in het Midden-Oosten de kans krijgen het Kremlin afschilderen als een vijand van de soennitische wereld.

Lees het volledige expertcommentaar online >

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending