Verbind je met ons

EU

#GenderEquality Vrouwenrechten: EP-leden dringen er bij de Commissie op aan om een ​​nieuwe strategie voor gendergelijkheid in te dienen

DELEN:

gepubliceerd

on

gendergelijkheid2De Europese Commissie moet zo snel mogelijk een mededeling indienen over een nieuwe strategie voor gendergelijkheid en vrouwenrechten 2016-2020 en haar politieke verplichtingen nakomen, zeggen de leden van het Europees Parlement in een resolutie waarover woensdag is gestemd. De mededeling moet gendergelijkheidsvraagstukken behandelen die in lijn zijn met de internationale agenda, voegen ze eraan toe.

De resolutie werd aangenomen met 337 stemmen voor, 286 stemmen voor en 73 onthoudingen.

"Een werkdocument, dat niet door het college van commissarissen hoeft te worden goedgekeurd, komt de politieke toezeggingen niet na. Het biedt noch een specifieke begroting, noch concrete benchmarks en daarom is het niet mogelijk om de geboekte vooruitgang op het gebied van de doelstellingen te evalueren. " zei Iratxe García Pérez, voorzitter van de commissie Vrouwenrechten en Gendergelijkheid.

“De Commissie heeft een duidelijke verantwoordelijkheid om beleid te lanceren op het gebied van de gelijkheid van vrouwen en mannen en om belangrijke kwesties aan te pakken, zoals geweld tegen vrouwen, de loonkloof tussen mannen en vrouwen en het evenwicht tussen privé- en beroepsleven”, vervolgde ze en vroeg zich af: “Waarom heeft de Commissie niet publiekelijk en transparant een nieuwe mededeling aannemen die bedoeld is om de gelijkheid tussen vrouwen en mannen te helpen bewerkstelligen?"

Het Parlement riep in een op 2015 juni 9 goedgekeurde resolutie voor het eerst op tot een nieuwe strategie voor de periode na 2015 inzake gendergelijkheid en vrouwenrechten. Sindsdien heeft de Commissie alleen een werkdocument van de diensten van de Commissie gepresenteerd, dat geen interinstitutionele waarde heeft, over een “Strategisch engagement voor gendergelijkheid 2016-2019." Dit "gedegradeerde" document beperkt de duur van de voorgestelde actie, merken de leden van het Europees Parlement op, die ook het gebrek aan concrete benchmarks en een specifiek budget betreuren.

Het Parlement is ingenomen met het feit dat de Commissie in augustus 2015 haar "Routekaart: een nieuwe start voor het aanpakken van de uitdagingen op het gebied van het evenwicht tussen werk en privéleven" heeft gepubliceerd, een pakket met wetgevende en niet-wetgevende voorstellen, maar betreurt het dat de Raad dit niet heeft kunnen doen overeenstemming bereiken over een standpunt met betrekking tot de richtlijn vrouwen in raden van bestuur.

EP-leden zeggen dat de vorige strategie van de Commissie (2010-2015) niet alomvattend genoeg was om de gendergelijkheid op Europees en internationaal niveau te stimuleren en dat een nieuwe strategie een nieuwe impuls zou moeten geven en concrete actie zou moeten opleveren om de vrouwenrechten te versterken en de gendergelijkheid te bevorderen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending