Verbind je met ons

België

#Thailand De weg naar de verkiezingen van 2017 verloopt volgens plan, zeggen Thaise functionarissen

DELEN:

gepubliceerd

on

Vlag-Pins-Thailand-BelgiëEen hoge Thaise functionaris heeft beloofd dat er in 2017 nog steeds 'vrije en eerlijke' verkiezingen zullen plaatsvinden in het land, ongeacht de uitkomst van een nationaal referendum over de nieuwe ontwerpgrondwet.

De opmerkingen van Chulamanee Chartsuwan over de Thaise missie bij de Europese Unie komen te midden van onzekerheid over de vooruitzichten voor verkiezingen volgend jaar als de grondwet, of het handvest, wordt weggestemd in een referendum, dat naar verwachting in juli zal worden gehouden.

Meechai Ruchupan, voorzitter van de door de junta benoemde commissie voor het opstellen van de grondwet, heeft toegegeven: “Ik weet niet wat er zal gebeuren als het handvest niet wordt aangenomen.”

De interim-grondwet van 2014 zegt niet wat er zal gebeuren als het nieuwe ontwerp wordt verworpen en politici zijn bezorgd dat de harde en strikte bepalingen in het interim-handvest, evenals de speciale bevoegdheden onder het controversiële artikel 44, voor onbepaalde tijd van kracht zullen blijven in het geval van een 'nee'-stem in de zomer.

Maar tijdens een evenement in Brussel op maandag zei Chartsuwan dat de geplande verkiezingen voor 2017 ongeacht de uitkomst van het referendum door zouden gaan.

Chartsuwan, minister bij de Thaise missie in Brussel, zei: “De ontwerpgrondwet is pas afgelopen vrijdag vrijgegeven en we verzamelen nu commentaar hierover. Ik wil niet vooruitlopen op de bedoelingen van de Thaise bevolking of speculeren over de waarschijnlijke uitkomst van het referendum. Dat zou voorbarig zijn. Maar de verkiezingen in 2017 liggen op schema en zullen nog steeds dienovereenkomstig verlopen, zelfs als het handvest wordt weggestemd.”

De Thaise functionaris, die gastspreker was op een evenement dat bedoeld was om de handel tussen Belgische bedrijven en Thailand te stimuleren, werd gevraagd welke garantie zij kon geven dat er volgend jaar ‘vrije en eerlijke’ verkiezingen zouden worden gehouden, zoals beloofd door de Thaise premier Prayut Chan. o-cha, die de militaire staatsgreep van mei 2014 leidde.

advertentie

Ze werd ook ondervraagd over het besluit van de EU om de prille onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst (FTA) met Thailand op te schorten, te midden van aanhoudende zorgen over verschillende kwesties, waaronder de mensenrechten en de omstandigheden in de Thaise visindustrie.

Dergelijke zorgen hebben geleid tot nieuwe oproepen om sancties op te leggen aan bepaalde Thaise functionarissen.

Ze antwoordde door te zeggen: “Je kunt praten over sancties en het uitstellen van FTA-onderhandelingen, maar ik zou zeggen dat zulke dingen niet in het belang zijn van het Thaise volk of van de internationale gemeenschap. We hebben misschien problemen in Thailand, maar we proberen ze op te lossen.”

Sprekend op hetzelfde ‘Thai Belgian Business Forum’, georganiseerd door de Thailand Board of Investment, riep de Belgische zakenman Bruno van der Wielen, een hoge ambtenaar bij Solvay-Vinythai, op tot het herstel van de ‘echte democratie’ in Thailand, waarbij hij zei dat een “ democratisch gekozen regering” in het belang van alle Thaise mensen zou zijn.

Van der Wielen, wiens bedrijf nauwe zakelijke banden heeft met Thailand, voegde hieraan toe: “De weg naar democratie is niet altijd gemakkelijk, maar ik hoop dat deze situatie snel terugkeert en ook dat we een weg terug kunnen vinden naar het hervatten van de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst. Dit zou ons in Europa een veel betere kans geven om de industrie en handel in Thailand te bevorderen. Ik geloof ook dat handel de beste manier is om de democratie te bevorderen.”

De nieuwe ambassadeur van Thailand in België, Busaya Mathelin, zou spreken, maar moest zich op korte termijn terugtrekken.

Thailand is dit jaar de Thais-EU-coördinator voor ASEAN, de politieke en economische organisatie van 10 Zuidoost-Aziatische landen. Het heeft zichzelf gepositioneerd als een ideale locatie voor Europese bedrijven die zaken willen doen in de regio, maar velen hebben vraagtekens gezet bij de ethiek van zakendoen met een land dat regelmatig wordt aangevallen over een reeks kwesties, variërend van de rechtsstaat tot visserij.

Toonaangevende bedrijven als Samsung en Mitsubishi worden momenteel het hof gemaakt door de autoriteiten in Thailand, waar de economie de afgelopen maanden een duikvlucht heeft gemaakt.

Afgelopen oktober lanceerde Prayut zijn serie 'Premier ontmoet CEO's' in de laatste poging van de junta om het vertrouwen onder buitenlandse investeerders te herstellen.

Pogingen om de Thais-Belgische handelsbetrekkingen te stimuleren komen op een moment van toenemende bezorgdheid over de slechte toestand van de Thaise economie met een recente voorspelling van de Wereldbank waarin staat dat de Thaise economie "op de intensive care-lijst blijft staan" met een verwachte stagnerende groei in 2016.

Het zei dat de Thaise economie met 20 procent was gekrompen van een bbp-percentage van 2.5 procent in 2015 tot slechts twee procent dit jaar, en zei dat dit voornamelijk te wijten is aan de binnenlandse consumptie die wordt ingeperkt door de hoge schulden van huishoudens en de "getemperde exportgroei".

In wat zij 'sombere vooruitzichten' noemt, voorspelt de Bank dat Thailand dit jaar de zwakste economie in de ASEAN-regio zal hebben. De verwachting is dat de economische groei in 2016 gematigd zal afnemen als gevolg van de hoge schulden van huishoudens en de beperkte export.

Verdere bezorgdheid is geuit door een vooraanstaande Thaise econoom die heeft gewaarschuwd voor een aanzienlijk nadeel als het ontwerpproces voor de grondwet niet volgens plan kan verlopen.

Supavud Saicheua, algemeen directeur van Phatra Securities, zei: “De grondwet bevestigt de machtsoverdracht [aan het volk], die volgend jaar tot verkiezingen zal leiden. Als dit proces niet voldoet aan de routekaart, is er een aanzienlijk neerwaarts risico te voorzien.”

Hij waarschuwt dat dit de slechte prestaties van de Thaise economie zou kunnen verergeren. Het in Brussel gevestigde Mensenrechten Zonder Grenzen heeft er bij de EU op aangedrongen het ontwerphandvest “sterk te veroordelen” en zegt dat het “de internationale normen schendt”.

Fraser Cameron, directeur van het in Brussel gevestigde EU/Azië Centrum en die net is teruggekeerd van een onderzoeksbezoek aan Thailand, is ook zeer kritisch en zegt: “Hoewel er weinig zichtbare tekenen van onrust zijn, vragen veel Thais zich af wanneer ze gaan om weer een gekozen regering te hebben. Er is een groeiende ontevredenheid over het leger, zelfs onder de aanvankelijke aanhangers.”

Hij voorspelt: “De onderhandelingen over een nieuwe partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst met Thailand zullen bevroren blijven totdat er een terugkeer is naar het democratisch bestuur.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending