Verbind je met ons

Brexit

#Brexit 'Cruciale' dag voor mogelijke Cameron-Tusk-deal

DELEN:

gepubliceerd

on

david-cameron-waarschuwt-tegen-brexitDavid Cameron en de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, staan ​​klaar voor een 'cruciale' dag van gesprekken over het heronderhandelde lidmaatschap van Groot-Brittannië van de EU.

Een bijeenkomst op zondagavond eindigde zonder overeenkomst, hoewel een bron uit Downing Street zei dat er een 'doorbraak' was geweest in het beperken van de voordelen voor EU-migranten.

Tusk zei dat er de komende uren 'intensief werk' nodig zal zijn. Het doel is om overeenstemming te bereiken over een akkoord dat aan de EU-leiders moet worden voorgelegd voorafgaand aan een top op 18 en 19 februari.

Een vroege deal, die de goedkeuring van alle 28 EU-landen zou vereisen, zou David Cameron in staat stellen vóór de zomervakantie een referendum uit te schrijven over het Britse EU-lidmaatschap.

Na hun ontmoeting tijdens het diner op zondagavond, Cameron tweeted dat Tusk had ingestemd met nog eens 24 uur praten voordat de Britse ontwerpheronderhandelingstekst werd gepubliceerd.

Donald Tusk, de voormalige Poolse premier wiens raad bestaat uit de leiders van andere EU-landen, tweeted: “Nog geen deal. Intensief werk in de komende 24 cruciaal. #UKinEU”.

Nadat de periode van 24 uur is verstreken, zullen de onderhandelaars beslissen of ze een ontwerpovereenkomst zullen indienen of niet.

advertentie

De assistent-politiek redacteur van de BBC, Norman Smith, zei: “Hoewel er op geen enkel van de vier gebieden – immigratie, soevereiniteit, concurrentievermogen en bescherming voor niet-eurolanden – definitieve overeenstemming is bereikt, suggereren bronnen dat dit komt door de complexiteit van de deal en de de noodzaak om ervoor te zorgen dat het juridisch waterdicht is. Nummer 10 suggereert dat een van de belangrijkste geschilpunten op dit moment draait om plannen om Groot-Brittannië en andere niet-eurolanden grotere waarborgen te bieden.”

Hij zei dat vooral Frankrijk ontevreden was over een Brits voorstel om landen buiten de eurozone toe te staan ​​een bijeenkomst van de Europese Raad bijeen te roepen om belangrijke kwesties te bespreken die niet-eurolanden aangaan, omdat hij meende dat dit zou neerkomen op een veto.

Als onderdeel van zijn pogingen om opnieuw te onderhandelen over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië, heeft Cameron voorgesteld alle EU-migranten de arbeidsvoorwaarden te ontzeggen totdat ze vier jaar in Groot-Brittannië zijn geweest.

Hij zei dat het stoppen van deze migranten om belastingvoordelen te claimen – inkomenssupplementen betaald aan mensen met laagbetaald werk – de hoge immigratieniveaus naar Groot-Brittannië zou verminderen.

De EU-leiders verwierpen dit idee, maar stelden een 'noodrem' voor die Groot-Brittannië maximaal vier jaar zou kunnen gebruiken. Groot-Brittannië zou dit kunnen gebruiken om EU-migranten voordelen voor werkenden te ontzeggen, maar het zou moeten bewijzen dat de openbare diensten onder buitensporige druk staan ​​en de goedkeuring van andere EU-landen nodig hebben.

Het voorstel was om Groot-Brittannië de mogelijkheid te geven de rem binnen drie maanden na het aanvragen ervan in te stellen, maar Cameron wil dat deze onmiddellijk na het EU-referendum wordt geactiveerd. Hij zegt ook dat er geen tijdslimiet mag gelden voor het gebruik ervan.

Na de gesprekken van zondag zei de woordvoerder van de premier: “Er is de afgelopen 48 uur vooruitgang geboekt, maar we zijn er nog niet.”

Hij zei dat de Europese Commissie een tekst heeft ingediend waarin staat dat Groot-Brittannië voldoet aan de criteria voor het activeren van de voorgestelde noodrem, en beschrijft deze ontwikkeling als een ‘belangrijke doorbraak’. Dit betekent dat David Cameron zijn belofte kan nakomen om de arbeidsvoorwaarden voor migranten vier jaar lang te beperken, voegde hij eraan toe.

Hoewel het referendum pas eind 2017 gehouden hoeft te worden, is gemeld dat Downing Street voorstander is van een peiling op 23 juni.

Norman Smith zei dat David Cameron hoopte ‘het moment te grijpen’, omdat hij niet wilde dat de komende twee jaar door de vraag zouden worden gedomineerd en hij wilde profiteren van de onderlinge strijd in het ‘Out’-kamp te midden van berichten dat er geen conservatieve ‘grote beesten’ waren. bereid waren campagne te voeren voor een vertrek uit de EU.

De vier belangrijkste doelstellingen van David Cameron voor heronderhandelingen:

  • Integratie: Groot-Brittannië toestaan ​​zich af te melden voor de ambitie van de EU om een ​​‘steeds hechtere unie’ te smeden, zodat het land niet in verdere politieke integratie wordt meegesleept
  • Voordelen: Beperking van de toegang tot arbeids- en werkloosheidsuitkeringen voor EU-migranten. Concreet willen de ministers voorkomen dat degenen die naar Groot-Brittannië komen, aanspraak kunnen maken op bepaalde uitkeringen en huisvesting totdat ze er vier jaar hebben gewoond.
  • Soevereiniteit: het geven van grotere bevoegdheden aan de nationale parlementen om EU-wetgeving te blokkeren. Groot-Brittannië steunt een “rode kaart”-systeem dat lidstaten in staat stelt ongewenste richtlijnen te schrappen, maar ook een veto uit te spreken
  • Eurozone versus de rest: Zorgen voor een expliciete erkenning dat de euro niet de enige munteenheid van de Europese Unie is, om ervoor te zorgen dat landen buiten de eurozone niet worden benadeeld. Groot-Brittannië wil ook waarborgen dat het niet hoeft bij te dragen aan de reddingsoperaties voor de eurozone

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending