Verbind je met ons

EU

#Migratie: Verhofstadt noodplan migrantencrisis

DELEN:

gepubliceerd

on

Allochtone crisis

Vandaag (29 januari) hebben ALDE-fractieleider Guy Verhofstadt en VP van het Europees Parlement Alexander Graf Lambsdorff een noodplan gepresenteerd om grip te krijgen op de vluchtelingencrisis. Liberalen en Democraten vinden dat Europa zich in een noodsituatie bevindt en roepen de Europese Raad op om op 18 februari zeven noodmaatregelen goed te keuren.

Onmiddellijke actie om de grens tussen Turkije en Griekenland te beheren:

1. Een European Rapid Refugee Emergency Force (ERREF) oprichten met 2000 grenswachten bestaande uit Europese en nationale ambtenaren om de Griekse grens te beheren, de vluchtelingen te registreren en te screenen en hen fatsoenlijke levensomstandigheden te bieden.

2. Versnel de oprichting van de Europese grens- en kustwacht (ECBG), vermenigvuldig het budget voor grensbewaking met vijf en herzie de Europese begroting in 2017 om zich te concentreren op het oplossen van de vluchtelingencrisis. Het ERREF zal worden geïntegreerd in de ECBG.

3. Haal de prikkels weg om gevaarlijke reizen naar Europa te maken door een nieuwe deal met Turkije te sluiten: twee miljard euro directe financiële hulp aan vluchtelingen, een miljard euro aan de UNHCR om de levensomstandigheden en onderwijsfaciliteiten in de kampen te verbeteren. Maak het mogelijk om humanitaire visa en asiel aan te vragen in de kampen buiten Europa.

4. Upgrade hotspots tot opvangcentra beheerd door ERREF: die gaan fungeren als transitzones, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen vluchtelingen en economische migranten. Migranten zonder uitzicht op internationale bescherming keren terug naar hun land van herkomst.

advertentie

5. Zodra eerdere acties van kracht zijn geworden: de Dublin-verordening vervangen door een nieuwe Europese asielprocedure en een einde maken aan de discrepantie tussen de lidstaten.

6. Creëer één Europese blauwe kaart voor economische migratie, zodat migranten kunnen voorzien in de behoefte van de EU aan geschoolde en ongeschoolde arbeidskrachten.

7. Een Europees vredesplan plus Marshallplan voor Syrië, gezamenlijke Europese actie om Assad en IS te bestrijden, met volledige steun aan democratische Syrische oppositiekrachten.

Guy Verhofstadt, voorzitter van de ALDE-Fractie, zei: “Al ons beleid is tot nu toe mislukt. De enige oplossing die de regeringsleiders hebben bedacht, is Schengen voor twee jaar opschorten, de grenscontroles opnieuw invoeren en Griekenland tegen zijn wil in één groot vluchtelingenkamp veranderen. Het is de ultieme demonstratie van politieke zwakte, die zowel onze economie, de Europese solidariteit als onze zwaarbevochten Europese vrijheden devalueert.”

“Europa verkeert in de noodtoestand en dit vereist noodmaatregelen. Laten we niet nog eens drie maanden wachten voordat we grip krijgen op de grens tussen Turkije en Griekenland; Europa moet het nu in goede banen leiden met een noodmacht van 2000 grenswachten.”

“In plaats van te eisen dat Turkije vluchtelingen tegenhoudt de grens over te steken, moeten we in plaats daarvan werken aan het wegnemen van de prikkels die mensen hebben om in de eerste plaats gevaarlijke reizen naar Europa te maken. Een nieuwe deal met Turkije: twee miljard euro voor directe financiële hulp voor de vluchtelingen, een miljard voor de UNHCR om de omstandigheden in de kampen te verbeteren en de mogelijkheid om visa en asiel aan te vragen in de kampen, is de beste manier om de toestroom te beheersen .”

EP-vicevoorzitter Alexander Graf Lambsdorff (FDP, Duitsland) voegde hieraan toe: “Om de huidige vluchtelingencrisis aan te pakken, moeten we moedige stappen ondernemen. Een werkelijk gemeenschappelijke Europese aanpak is van cruciaal belang voor de beveiliging van onze buitengrenzen. Daarom moet er onmiddellijk een volwaardige Europese kust- en grenswacht worden opgericht. Tegelijkertijd moeten we onze diplomatieke inspanningen intensiveren om de verwoestende oorlog in Syrië te beëindigen en een stabiele politieke oplossing voor het land te vinden.’

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending