Verbind je met ons

EU

#Handelsgeheimen Europees Parlement en Raad bereiken overeenstemming over bedrijfsgeheimen, gesteund door de Commissie Juridische Zaken

DELEN:

gepubliceerd

on

151215 TradeSecretsStory2Een voorlopig akkoord over nieuwe regels om bedrijven te helpen juridische stappen te ondernemen tegen diefstal of misbruik van hun bedrijfsgeheimen werd donderdag door de Commissie Juridische Zaken goedgekeurd. Het akkoord dat in december door de onderhandelaars van het Parlement en de Raad werd bereikt, moet nu door het Parlement als geheel en door de Raad van Ministers worden goedgekeurd.

“The text voted in the Legal Affairs Committee today will make it possible to protect companies’ professional knowhow and confidential commercial information, whilst safeguarding the fundamental freedoms of expression information and of the press”, said rapporteur Constance Le Grip (EPP, France).

The draft directive introduces an EU-wide definition of ‘trade secret’, meaning information which is secret, has commercial value because it is secret, and has been subject to reasonable steps to keep it secret.

Het zou de EU-lidstaten verplichten ervoor te zorgen dat slachtoffers van misbruik van bedrijfsgeheimen hun rechten voor de rechter kunnen verdedigen en schadevergoeding kunnen eisen. In de overeengekomen tekst zijn ook regels vastgelegd om vertrouwelijke informatie tijdens gerechtelijke procedures te beschermen.

Tijdens de onderhandelingen benadrukten de EP-leden de noodzaak om ervoor te zorgen dat de wetgeving de vrijheid en het pluralisme van de media niet aan banden legt, noch het werk van journalisten beperkt, in het bijzonder met betrekking tot hun onderzoeken en de bescherming van hun bronnen.

De commissie keurde de voorlopig overeengekomen tekst goed met 20 stemmen voor en 2 tegen bij 3 onthoudingen. Lees het volledige persbericht over de deal die in december werd bereikt hier.

Volgende stappen: de ontwerprichtlijn zal in april door het hele Parlement in stemming worden gebracht (nog te bepalen). Het moet ook worden goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie.

advertentie

Nadere inlichtingen

Commissie juridische zaken

Procedure bestand

Profiel van de rapporteur: Constance Le Grip (EVP, Frankrijk)

Vergaderstukken

Website van de Commissie: Bedrijfsgeheimen  

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending