Verbind je met ons

Vennootschapsbelasting regels

#FairTaxation De EU voert eisen uit het rapport van Labour MEP over belastingontwijking uit

DELEN:

gepubliceerd

on

maatregelen_parlement_belastingbetalersDe Europese Commissie heeft vandaag voorstellen aangekondigd voor nieuwe wetten om belastingontwijking en -ontduiking in de EU aan te pakken, die de aanbevelingen uit het recente rapport van Labour-lid Anneliese Dodds weerspiegelen.

De plannen omvatten onder meer dat meer bedrijven per land moeten rapporteren waar ze hun winst maken en waar ze hun belastingen betalen. Andere voorstellen omvatten het opleggen van sancties aan belastingparadijzen en bedrijven die er gebruik van maken. De nieuwe wetgeving betekent dat de EU-landen een gemeenschappelijke aanpak moeten volgen om belastingontwijking te voorkomen en belastingparadijzen aan te pakken.

De nieuwe richtlijnen roepen nationale overheden op om van alle bedrijven boven een bepaalde omvang te eisen dat zij per land rapporteren waar zij hun winst maken en waar zij hun belastingen betalen. Deze informatie zal vervolgens worden gedeeld tussen belastingautoriteiten in verschillende rechtsgebieden, zodat elk EU-land toegang heeft tot de gegevens.

Anneliese Dodds, lid van het Europees Parlement, wiens rapport over belastingen vorige maand door het Europees Parlement werd aangenomen, zei: “Het is bemoedigend om te zien dat de Commissie de aanbevelingen uit mijn rapport oppakt en omzet in concrete acties. In de week waarin we in Groot-Brittannië hebben gezien hoe weinig Google wegkomt met het betalen van belasting, en de Tories proberen succes claimen voor het terugvorderen van een symbolisch bedrag, is het duidelijk dat er nog veel, veel meer moet worden gedaan. Dit is dus nog maar het begin. Er zijn nog steeds een aantal aanbevelingen uit mijn rapport die niet zijn overgenomen en die ter harte moeten worden genomen om het belastinggerommel te stoppen."

“Het meest dringende is dat de Commissie nog niet de stap heeft gezet om bedrijven publiekelijk te laten rapporteren waar ze hun winst maken en waar ze hun belastingen betalen. Dit is iets waar het Europees Parlement consequent om heeft gevraagd als reactie op de terechte woede van burgers en kleinere bedrijven. die meer fiscale transparantie willen – de Commissie moet luisteren en zo snel mogelijk met voorstellen komen. De voorstellen van de Commissie zullen nu in handen zijn van de ministers in de Europese Raad. Ze mogen de voorstellen niet afzwakken, maar moeten het initiatief nemen en deze aanbevelingen omzetten in zinvolle belastinghervormingen”, besloot ze.

Neena Gill, lid van het Europees Parlement, lid van de speciale belastingcommissie van het Europees Parlement, zei: “Door het delen van belastinginformatie tussen EU-landen wordt het voor bedrijven moeilijker om winsten te verschuiven naar jurisdicties met lage of geen belastingtarieven of om het betalen van belasting helemaal te vermijden. Bedrijven zullen informatie moeten rapporteren zoals het bedrag van de omzet, de winst of het verlies vóór inkomsten. belasting, betaalde inkomstenbelasting en materiële activa met betrekking tot elk rechtsgebied waarin zij actief zijn. Door informatie te delen kunnen EU-staten ervoor zorgen dat de belasting in het juiste rechtsgebied wordt betaald. Voorlopig beveelt het voorstel van de Commissie niet aan om deze informatie ook beschikbaar te stellen aan het publiek – iets waar het Europees Parlement al herhaaldelijk om heeft verzocht."

Ze voegde eraan toe: “De Commissie heeft ook opgeroepen tot een gezamenlijk overeengekomen lijst van erkende belastingparadijzen voor Europese landen. Ze willen een ‘scorecard’-systeem opzetten voor staten die ervan verdacht worden zich niet aan de normen op het gebied van belastingbeheer te houden, dat tot gemeenschappelijke sancties zal leiden. en tegenmaatregelen die tegen eind 2016 door de EU-landen moeten worden overeengekomen. Deze maatregelen zijn zeer welkom en volgen de aanbevelingen uit het recente rapport dat door het Europees Parlement is goedgekeurd. Er moet echter meer worden gedaan, vooral op regeringsniveau, en vooral door onze eigen regering; we kunnen geen liefdadigheidsovereenkomsten meer sluiten met bedrijven; ze moeten een eerlijk deel betalen en dat nu doen."

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending