Verbind je met ons

EU

#Kurdistan Gianni Pittella: Turkse regering moet pluralisme respecteren en terug te keren naar de dialoog

DELEN:

gepubliceerd

on

o-Koerdisch-IRAK-facebookNa een gedachtewisseling met de leider van de Democratische Volkspartij (HDP), Selahattin Demirtaş, tijdens de fractievergadering van vandaag in het Europees Parlement, zei S&D-president Gianni Pittella: “Het is met groot genoegen dat we vandaag in de fractie onze kameraad Selahattin Demirtaş, leider van de HDP – de belangrijkste Koerdische politieke partij van Turkije, die bij de laatste verkiezingen een opmerkelijk resultaat behaalde.

Hij voegde eraan toe: “Vanwege de verslechtering van zowel de kwaliteit van de Turkse democratie als de algehele veiligheidssituatie in het zuidoosten van het land, komen burgers, voornamelijk Koerdische mensen, gevangen te zitten in het kruisvuur tussen de militanten en de regeringstroepen en wordt hen voedsel onthouden. en essentiële diensten. Wij steunen Selahattin Demirtaş in zijn politieke inspanning voor dialoog voor vrede en constitutionele hervormingen. Wij onderstrepen dat de Turkse regering het pluralisme en de vrijheid van de media, evenals de mensenrechten voor alle burgers in Turkije absoluut moet respecteren.”

“Wat het Koerdische probleem betreft, roepen wij alle partijen op om terug te keren naar het vredesproces dat moet worden versneld omdat dit de enige aanvaardbare manier is voor de oplossing van het Koerdische probleem. Het openen van nieuwe hoofdstukken is geen blanco cheque voor de regering. Integendeel, de Turkse autoriteiten zouden bereidheid moeten tonen tot hervormingen en verandering. Daarom is het dringend noodzakelijk dat de rechtsstaat in het land wordt gegarandeerd”, concludeerde hij.

S&D-Europarlementariër Kati Piri, EP-rapporteur voor Turkije, zei: “Het bezoek van HDP-leider Demirtaş aan Brussel komt op een moment dat de situatie in Zuidoost-Turkije zeer zorgwekkend is. Hoewel we het recht van Turkije om terrorisme te bestrijden erkennen, moet dit gebeuren binnen de grenzen van de rechtsstaat en met respect voor de mensenrechten.”

Ze voegde eraan toe: “Op dit moment kunnen gewonde burgers geen toegang krijgen tot dringende medische zorg, elektriciteit en water terwijl de avondklok geldt. Ik dring er bij de autoriteiten op aan om onmiddellijke toegang voor medisch personeel tot steden als Cizre te garanderen. De voortdurende steun van de lokale bevolking voor een politieke oplossing is van cruciaal belang, aangezien de Koerdische kwestie niet met geweld kan worden opgelost.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending