Verbind je met ons

Chatham House

#LITVINENKO Zwakke reactie op onderzoek zal Rusland niet afschrikken

DELEN:

gepubliceerd

on

litvinenko
By James Nixey, Hoofd van Rusland en Eurazië programma, Chatham-huis

Zelfs voor een president met een dikke huidskleur als Vladimir Poetin en zijn onbeschaamde regime kunnen de kranten van vorige week niet prettig zijn geweest om te lezen. Het is één ding om een ​​'onderscheidende' stem te zijn in de wereldpolitiek, maar iets heel anders om als waarschijnlijke moordenaar te worden ontmaskerd – zoals het eindrapport van het onderzoek naar de dood van Alexander Litvinenko hem ervan beschuldigt. De Russische reactie was een bekende mengeling van ophef, verkeerde voorstelling van zaken en complottheorieën.

Gelukkig voor het Kremlin wil de Britse regering ook graag verder. De verontwaardiging is waarschijnlijk oprecht, maar er is duidelijk besloten om zo weinig mogelijk te doen. De feitelijke inhoud van de Britse reactie is tot nu toe beperkt gebleven tot het bevriezen van de bezittingen van de twee beschuldigde moordenaars – Dmitri Kovtun en Andrei Lugovoi – en het is verrassend dat dit niet lang geleden is gedaan. Alle andere maatregelen waren al van kracht, in de vorm van EU-brede sancties en visumverboden als reactie op de Russische agressie in Oekraïne. Al het andere zijn slechts woorden.

'Een reactie die groter is dan woorden zal het huidige Russische regime op zijn minst tot nadenken aanzetten.'

Er zijn een aantal redenen waarom de Britse regering geen verdere actie van betekenis heeft ondernomen:

  • Ze vrezen dat een krachtig antwoord ertoe zal leiden dat Britse commerciële activa in Rusland zullen worden onteigend. Rusland is slechts een redelijk belangrijke exportmarkt, maar sommige Britse financiële dienstverleners en energiebedrijven zijn daar overbelast.
  • Het ligt in de aard van politici en diplomaten om via verzachting een snelle oplossing voor betere betrekkingen te willen. Deze snelle oplossing houdt noodzakelijkerwijs in dat er een sluier wordt getrokken over zulke ongemakkelijke waarheden als het ene land de burgers van een ander land in zijn hoofdstad vermoordt.
  • Rusland is 'te groot en te belangrijk' om verder tegenstand te bieden.
  • Rusland heeft aanzienlijk succes geboekt bij het aanmoedigen van westerse diplomaten om te geloven dat geen enkel groot internationaal probleem zonder dit probleem kan worden opgelost.
  • Groot-Brittannië is te zeer verwikkeld in tactische kwesties om breed na te denken over wat er met Rusland moet gebeuren.
  • De regering is uiteraard ten onrechte van mening dat Rusland een half punt heeft in veel internationale kwesties, waaronder debatten over invloedssferen, raketverdediging en de uitbreiding van de NAVO.

Lees het volledige commentaar van experts online.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending