Verbind je met ons

Voorpagina

#Rusland Het Russische ministerie van Justitie stelt voor om de wet op buitenlandse agenten aan te passen

DELEN:

gepubliceerd

on

JUSTITIE-hamer-shutterstock_71523958Het Russische ministerie van Justitie heeft wijzigingen voorgesteld in de wet op buitenlandse agenten van ngo's om de voorwaarden voor politieke activiteiten te verduidelijken, meldde RIA Novosti vrijdag.

De in november 2012 aangenomen wet vereist dat alle ngo's die zich bezighouden met politieke activiteiten en buitenlandse financiering ontvangen, zich registreren als 'buitenlandse agenten'. De wet is breed bekritiseerd vanwege de losse definitie van wat 'politieke activiteit' is.

Volgens de amendementen wordt politieke activiteit gekoppeld aan gebieden als staatsopbouw, het veiligstellen van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Rusland, handhaving van de wet, orde en veiligheid, nationale defensie, buitenlands beleid, politieke systeemintegriteit, sociale en economische en nationale ontwikkeling van het land , regulering van rechten en vrijheden van mens en burger.

Ngo's die zich bezighouden met het organiseren en houden van openbare evenementen, waaronder vergaderingen, manifestaties, demonstraties, discussies en optredens, worden geacht betrokken te zijn bij politieke activiteiten.

Bovendien zouden ngo's die betrokken zijn bij werkzaamheden die gericht zijn op het bereiken van bepaalde resultaten tijdens verkiezingen of referendums, praktijken voor het monitoren van stemmen, het instellen van verkiezingscommissies of het ondersteunen van politieke partijen, ook op de lijst van organisaties die zich bezighouden met politieke activiteiten, worden geplaatst.

Ook de beïnvloeding van het werk van overheidsinstanties, lokale autoriteiten en ambtenaren moet volgens de amendementen aan banden worden gelegd.

In februari 2013 dienden elf Russische ngo's, waaronder de Moscow Helsinki Group, een klacht in bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) uit protest tegen de wet.

advertentie

Nadat het ministerie van Justitie had geklaagd over de onwil van ngo's om de wet na te leven, kreeg het in juni 2013 de bevoegdheid om ngo's naar eigen goeddunken als buitenlandse agenten te classificeren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending