Verbind je met ons

Burgerlijke vrijheden

#EuropeesParlement deze week: Asielregels in Denemarken, handelsgeheimen, de Europese Centrale Bank

DELEN:

gepubliceerd

on

20150610PHT65056_originalIn een week tussen twee plenaire zittingen in Straatsburg bespreken de EP-leden onder meer het Deense plan om beslag te leggen op de bezittingen van asielzoekers, als compensatie voor de kosten van hun verblijf in het land. Ander nieuws: de commissie Juridische Zaken van het Parlement stemt over de bescherming van bedrijven tegen misbruik van hun bedrijfsgeheimen, en de commissie Begrotingscontrole onderzoekt gevallen van fraude tegen de EU-begroting. Lees meer over de belangrijkste onderwerpen in het Parlement deze week.

Moeten asielzoekers verplicht worden de kosten van hun verblijf te dekken met de kostbaarheden die zij bij zich hebben? Volgens een Deens wetsontwerp zouden ze dat wel moeten doen, in ruil voor de huisvesting en alle diensten die de autoriteiten hen verlenen. Anderen beweren dat dit betekent dat zelfs dierbare erfstukken en andere bezittingen moeten worden weggenomen die ze uit hun huizen hadden meegenomen op hun vlucht voor de tragedie. De commissie Burgerlijke Vrijheden bespreekt de kwestie maandagmiddag.

Een ontwerprichtlijn, waardoor bedrijven compensatie kunnen eisen als iemand hun bedrijfsgeheimen steelt, zal donderdag (28 januari) in de commissie Juridische Zaken worden gestemd. In gesprekken met EU-regeringen hebben de leden van het Europees Parlement ervoor gezorgd dat dit recht niet zou worden gebruikt om klokkenluiders en journalisten te beletten hun plicht uit te voeren.

Nieuwe regels die ervoor zorgen dat de EU-vergoedingen die havens aan hun gebruikers in rekening brengen zowel transparant zijn als open voor vergelijking, zullen maandag in de Transportcommissie worden gestemd.

De Europarlementariërs van Buitenlandse Zaken stemmen donderdag over hun jaarverslagen over de voortgang van het Servische streven naar EU-lidmaatschap en over de hervormingen van Kosovo die de weg naar verdere Europese integratie zouden moeten vrijmaken.

De Commissie Begrotingscontrole zal aanbevelingen doen over de manier waarop fraude en misbruik van EU-financiering kan worden voorkomen en bestreden in een rapport waarover donderdag zal worden gestemd, gebaseerd op de bevindingen van de Commissie over de uitvoering van de begroting 2014.

Leden van de Economische Commissie stemmen maandag om hun standpunt over het jaarverslag van de Europese Centrale Bank uiteen te zetten en bespreken in een openbare hoorzitting de voor- en nadelen van virtuele valuta zoals BitCoin.

Een rapport over massasurveillance en de impact ervan op de grondrechten van EU-burgers, opgesteld door het EU-Bureau voor de Grondrechten, zal maandag worden gepresenteerd door de directeur van het agentschap, Michael O'Flaherty, in de commissie Burgerlijke Vrijheden.

advertentie
Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending