Verbind je met ons

EU

#Donauwaterkwaliteit: weinig verbetering vanwege 'gebrek aan ambitie' in de beheerplannen, zeggen EU-controleurs

DELEN:

gepubliceerd

on

mitja_DSC_9448_DonauVolgens een nieuw rapport van de Europese Rekenkamer is er weinig verbetering in de waterkwaliteit langs de Donau, ondanks het feit dat landen in het stroomgebied de EU-Kaderrichtlijn Water sinds 2004 hebben geïmplementeerd. De controleurs benadrukken het “gebrek aan ambitie” in de plannen van de landen als de belangrijkste reden voor de beperkte vooruitgang. De controle was gericht op vier lidstaten in het stroomgebied van de Donau: Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije.

“Het waterbeleid van de EU moet zorgen voor een voldoende hoeveelheid water van goede kwaliteit voor de behoeften van mensen en voor het milieu”, aldus George Pufan, het lid van de Europese Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor het rapport. “Om dat langs de Donau te laten gebeuren, moeten landen hun inspanningen opvoeren.”

Tussen 2007 en 2013 verstrekte het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling/Cohesiefonds 6.35 miljard euro aan de lidstaten in het Donaubekken voor afvalwaterzuivering. In dezelfde periode verstrekte het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling 6.39 miljard euro ter compensatie van boeren die agromilieumaatregelen namen.

Maar de stroomgebiedbeheerplannen van de lidstaten uit 2009 ontbeerden ambitie. De controleurs wezen op een slechte doelgerichtheid van de maatregelen voor waterlichamen van onbevredigende kwaliteit. Dit was met name te wijten aan tekortkomingen in de monitoringsystemen, die resulteerden in een gebrek aan gegevens over zowel het type als de bronnen van vervuiling die de oorzaak waren van het falen van waterlichamen. Bovendien hebben de lidstaten, zonder voldoende rechtvaardiging, een aanzienlijk aantal waterlichamen vrijgesteld van belangrijke deadlines voor het bereiken van een goede kwaliteitstoestand.

Er waren vertragingen bij de uitvoering van de richtlijn inzake de behandeling van stedelijk afvalwater, terwijl de nitratenrichtlijn (die gericht was op het terugdringen van de stikstofuitstoot) niet volledig werd benut. Bovendien werden geen zuiveringsinstallaties en industriële installaties geïdentificeerd waarvoor specifieke emissiegrenswaarden nodig waren. Aanvullende maatregelen op het gebied van de landbouw werden minder effectief omdat zij hoofdzakelijk een vrijwillig karakter hadden.

De controleurs doen een aantal aanbevelingen aan zowel de lidstaten als de Europese Commissie.

De lidstaten moeten:

advertentie
  • Verbeter hun monitoring- en diagnosesystemen voor waterverontreiniging;
  • geef duidelijke en geldige redenen bij het verlenen van vrijstellingen;
  • het identificeren van kosteneffectieve maatregelen waarop gericht moet worden, en;
  • en overweeg heffingen of belastingen om de uitstoot te ontmoedigen.

De Commissie moet:

  • Geef richtlijnen voor gedifferentieerde rapportage over de voortgang;
  • bindende criteria onderzoeken voor inspecties door lidstaten van stedelijke afvalwaterzuiveringsinstallaties;
  • overwegen om de fosfortoepassing op het land te beperken, en;
  • richtsnoeren verstrekken voor het terugverdienen van de kosten in verband met milieuschade veroorzaakt door diffuse vervuiling (vervuiling veroorzaakt door een reeks activiteiten). Momenteel wordt het beginsel 'de vervuiler betaalt' slechts gedeeltelijk toegepast op diffuse vervuiling door de landbouw.

De Commissie en de lidstaten moeten gezamenlijk de effectiviteit van de handhavingsmechanismen in de landbouw beoordelen.

Donaubekken II: Waterkwaliteit is het tweede rapport over het stroomgebied van de Donau dat door de Europese Rekenkamer is gepubliceerd. Op basis van de Kaderrichtlijn Water werd de kwaliteit van het water in het stroomgebied van de Donau beoordeeld, waarbij rekening werd gehouden met meerdere factoren. Het eerste rapport, “EU-financiering van stedelijke afvalwaterzuiveringsinstallaties in het stroomgebied van de Donau”, werd in juli 2015 gepubliceerd.

De Europese wateren worden beïnvloed door organische vervuiling en nutriëntenvervuiling, maar ook door vervuiling door chemische stoffen. Watervervuiling is afkomstig van verschillende bronnen, zoals huishoudens, industriële installaties en de landbouw. De Kaderrichtlijn Water uit 2000 harmoniseerde eerdere EU-wetgeving op het gebied van waterbeleid. Bij de richtlijn werd het stroomgebiedbeheerplan geïntroduceerd als een belangrijk implementatie-instrument. De eerste plannen moesten in 2009 klaar zijn en updates waren vereist in december 2015. Deze plannen moeten informatie verschaffen over de waterkwaliteit van de verschillende waterlichamen, de redenen voor het niet bereiken van de vereiste “goede ecologische en chemische toestand” en eventuele noodzakelijke herstelmaatregelen. .

Speciaal verslag nr. 23/2015: Waterkwaliteit in het stroomgebied van de Donau: vooruitgang bij de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water, maar er is nog een weg te gaan, is beschikbaar in het Engels (andere talen volgen binnenkort).

Het doel van dit persbericht is om de belangrijkste boodschappen weer te geven van het speciaal rapport dat door de Europese Rekenkamer is aangenomen. Het volledige rapport is hier beschikbaar.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending