Verbind je met ons

EU

#Terrorismedebat: 'Dreiging lijkt toe te nemen in de EU en daarbuiten'

DELEN:

gepubliceerd

on

20160121PHT10959_originalTerwijl terroristen over de hele wereld blijven toeslaan, bespraken de EP-leden de beste manier om de toenemende dreiging het hoofd te bieden. Tijdens het debat op donderdagochtend (21 januari) benadrukten sprekers het belang van het uitwisselen van informatie en de noodzaak om de grenscontroles te versterken en riepen ze de lidstaten op om de samenwerking te intensiveren.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zei namens de Raad: "Afgaande op de recente gebeurtenissen lijkt de terroristische dreiging toe te nemen in de Europese Unie, maar ook in haar omgeving en daarbuiten."

Samenwerking

De lidstaten moeten met elkaar en met landen buiten de EU samenwerken om terrorisme te bestrijden, benadrukten veel sprekers. Koenders zei dat informatiedeling en operationele samenwerking topprioriteiten zijn voor de Raad en haalde het voorlopige akkoord aan persoonsgegevens van passagiers (PNR) als voorbeeld: "Het akkoord over de PNR-richtlijn van de Europese Unie zal politie- en inlichtingendiensten ondersteunen bij het opsporen van mogelijke terroristen en criminelen door toegang te krijgen tot reisgegevens van passagiers."

Dimitris Avramopoulos, commissaris voor Migratie en Binnenlandse Zaken, zei: “[De lidstaten] moeten elkaar meer vertrouwen, meer informatie delen, onderling en ook met Europol. De bedreigingen waarmee we worden geconfronteerd zijn gemeenschappelijk, onze aanpak van de bedreigingen moet ook gebruikelijk. Dit is geen competitie; we versterken elkaar als we samenwerken."

Jan Philipp Albrecht (Groenen/EVA, Duitsland) riep de lidstaten op hun verantwoordelijkheid te nemen: “Het waren de lidstaten die veel maatregelen blokkeerden om gemeenschappelijke normen vast te stellen op het gebied van strafrechtelijke procedures of samenwerking bij de georganiseerde misdaad en terrorisme, vooral op het gebied van het delen van informatie tussen instellingen en autoriteiten van de lidstaten en Europol of andere instanties op Europees niveau. En het werkt nog steeds niet."

Dit werd herhaald door Avramopoulos: "Op persoonlijke basis kan ik u vertellen dat ik niet blij ben met de samenwerking tot nu toe. Helaas houden de meeste lidstaten de beste informatie voor zichzelf."

advertentie

Angel Dzhambazki (ECR, Bulgarije) benadrukte de rol die landen buiten de EU spelen: “Helaas zijn terroristische organisaties onderschat, is radicalisering onderschat en heeft het multiculturalisme gefaald. Helaas gaan veel landen door met een nogal roekeloos beleid jegens landen als Turkije, Saoedi-Arabië Arabië en Qatar die terroristische organisaties sponsoren. Het is tijd om hier een einde aan te maken."

Migratie

De kwestie van de migratie bleek een controversieel onderwerp tijdens het debat. Het afgelopen jaar vond een ongekend aantal migranten hun weg naar Europa, waardoor veel landen tijdelijk de grenscontroles binnen de Schengenzone opnieuw hebben ingevoerd. Sommigen vrezen dat terroristen gebruik zouden kunnen maken van de migratiecrisis om Europa binnen te glippen.

Elissavet Vozemberg-Vrionidi (EVP, Griekenland) waarschuwde voor het verwarren van migratie met terrorisme: “Deze twee verschijnselen kunnen zeker niet met elkaar in verband worden gebracht.”

Steven Woolfe (EFDD, VK) zei dat de meerderheid van de migranten om economische redenen naar Europa kwam en dat het asielzoekers waren die op de vlucht waren voor terrorisme.

Vicky Maeijer (ENF, Nederland) benadrukte het belang van grenscontroles: "Als je Europeanen wilt beschermen, wordt het tijd dat we accepteren dat de enige oplossing het sluiten van onze nationale grenzen en het terugsturen van alle zogenaamde asielzoekers is."

Lampros Fountoulis, een niet-ingeschreven lid uit Griekenland, zei: "Europese landen hebben terrorisme in de straten van Europa toegelaten. We zien racisme en allerlei andere verschijnselen. We hebben verstandige manieren nodig om terroristen aan te pakken."

Er zijn evenwichtige maatregelen nodig

Hoewel EP-leden zich uitspraken voor maatregelen om terrorisme aan te pakken, waarschuwden verschillende leden dat deze eerlijk en evenwichtig moesten zijn.

Birgit Sippel (S&D, Duitsland) zei dat er behoefte is aan een Europese definitie van terroristische daden en andere misdaden: "Eerlijke procedures moeten altijd worden gegarandeerd, zodat zaken niet mislukken vanwege onvoldoende bewijs. We moeten voorkomen en vervolgen."

Petr Ježek (ALDE, Tsjechië) riep op tot maatregelen om onze externe en interne veiligheid te bevorderen, maar benadrukte: “Natuurlijk moeten deze maatregelen effectief zijn, maar niet buitensporig”, zei hij.

Inês Cristina Zuber (GUE/NGL, Portugal) waarschuwde dat maatregelen ter bestrijding van terrorisme de vrijheid zouden kunnen ondermijnen. “Ze zijn een essentieel onderdeel van militarisering en oorlog die leiden tot racisme en vreemdelingenhaat”, zei ze, en pleitte voor een einde aan de inmenging in soevereine staten, die volgens haar een van de oorzaken van terrorisme was.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending