Verbind je met ons

EU

#AndyHall Senior Europarlementariër veroordeelt het 'ongelooflijke' Thaise besluit om de strafrechtelijke aanklacht tegen rechtenactivist in stand te houden

DELEN:

gepubliceerd

on

andy-zaalEen hooggeplaatst lid van het Europees Parlement heeft woedend gereageerd op het besluit van de Thaise autoriteiten om de "verzonnen" aanklachten tegen een mensenrechtenactivist te handhaven die tot zeven jaar gevangenisstraf kan krijgen wegens het aan het licht brengen van "moderne slavernij" in Thailand.  

Brit Andy Hall (afgebeeld) wordt door de Thaise autoriteiten berecht wegens smaad en 'computercriminaliteit', nadat gevallen van moderne slavernij in Thailand aan de orde zijn gesteld.

Maandag (18 januari) werd tijdens zijn aanklachthoorzitting aangekondigd dat de autoriteiten in Thailand van plan zijn de aanklachten tegen Hall te handhaven en de datum voor de aanvang van zijn volledige proces was vastgesteld op 19 mei.

Hall, wiens paspoort door de Thaise autoriteiten is geconfisqueerd en die het land niet mag verlaten, legde een lijst van 33 getuigen over, legde uit wie ze waren en hoe hij de zaak zou bestrijden.

Hij benadrukte dat het Finnwatch-rapport dat centraal stond in de aantijgingen tegen hem niet zijn rapport was, zoals beweerd door de Thaise autoriteiten, en dat hij het niet publiceerde. Ongeacht dit, vertelde hij de rechtbank dat het onderzoek en de interviews die het bevat 'in het algemeen belang' zijn.

Natural Fruit, de grootste producent van ananas in blik in Thailand, heeft Hall beschuldigd van smaad en computercriminaliteit vanwege een in 2013 gepubliceerd rapport waarin hij zou hebben geholpen bij het schrijven van Finnwatch, een in Finland gevestigde waakhondgroep. Het verslag, Goedkoop heeft een hoge prijs, vermeende mishandeling van migrerende werknemers in een fabriek die eigendom is van het Thaise bedrijf. De aanklacht betekent dat Hall een tweede rechtszaak over het rapport zal moeten ondergaan nadat een eerdere rechtszaak in 2014 door een Thaise rechtbank wegens een technisch probleem werd afgewezen. Hall, die de aanklachten tegen hem ontkent, zei: “Ik heb alleen ruwe gegevens verzameld en heb er niet aan deelgenomen. bij het analyseren van de gegevens. Finnwatch-functionarissen waren daarvoor verantwoordelijk. Zij hebben het rapport ook op de website gezet, niet ik.”

De onderzoeker heeft de afgelopen tien jaar gevochten voor de bescherming van de mensenrechten in Zuidoost-Azië en het onderzoek voor Finnwatch documenteert de ‘vreselijke’ behandeling van arbeidsmigranten bij Natural Fruit. De Thaise autoriteiten blijven het paspoort van Hall in bezit houden, ook al heeft de Britse regering om teruggave gevraagd.

advertentie

Hall, die op borgtocht vrij is, zei na de hoorzitting tegen deze website: “Ik respecteer maar ben het absoluut niet eens met de beslissing van de rechtbank om mij aan te klagen in de Natural Fruit-zaak wegens een door Finnwatch geschreven rapport dat ik niet heb geschreven en de publicatie van dit rapport op een Finnwatch-website waartoe ik geen persoonlijke toegang heb.”

Hij voegde eraan toe: “Wetten op het gebied van smaad en computercriminaliteit zijn slechte wetten die slecht worden misbruikt binnen het Thaise strafrechtsysteem. De vrijheid van meningsuiting en het vermogen om migrantenslachtoffers van misbruik, mensenhandel en uitbuiting te helpen, wordt ernstig beperkt door de dreiging van het gebruik van dit soort wetten en het gebruik van deze wetten tegen rechtenactivisten en tegen mensen zoals ik op zulke spraakmakende en bedreigende manieren .”

Hall heeft de steun van het Britse EP-lid Glenis Willmott, de leider van de Labour Party van het Europees Parlement, die het vertelde EU Reporter: “Het is ongelooflijk dat de Thaise autoriteiten deze aanklachten tegen Andy in stand hebben gehouden. Wanneer werd het een misdaad om op te komen voor arbeidsmigranten? Ik zal het lot van Andy blijven steunen; we moeten arbeidsrechtenactivisten over de hele wereld beschermen.

“Het feit dat de Thaise autoriteiten hebben geweigerd Andy's paspoort terug te geven, zelfs op verzoek van de Britse regering, is schokkend. Andy's voortdurende mishandeling is onaanvaardbaar en ik zal zijn situatie blijven aankaarten en oproepen tot gerechtigheid."

De zaak heeft opnieuw de groeiende bezorgdheid over de omstandigheden in de Thaise visindustrie aan het licht gebracht, waarbij de in Brussel gevestigde Human Rights Without Frontiers (HRWF), een internationaal gerespecteerde NGO, opriep tot een verbod op visproducten uit Thailand uit protest tegen de “ondraaglijke” omstandigheden in de de visserijsector van het land. Eerder deze week zei HRWF-directeur Willy Fautre: “De EU kan een slavernijsituatie in de Thaise visserij niet langer tolereren en zou elke import van zeevruchten moeten verbieden zolang Thailand geen sterk bewijs heeft geleverd dat het serieus beleid implementeert dat gericht is op de uitroeiing van deze oefening."

Een delegatie van de Europese Unie is momenteel in Thailand om de verbeteringen te analyseren die Thailand heeft aangebracht om illegale, ongereguleerde en niet-aangegeven visserij (IOO) te bestrijden.De missie, een van de vele geplande door de EU, zal een belangrijke rol spelen bij de beslissing of het Europese blok al dan niet een verbod opleggen voor de toegang van Thaise visserijproducten op de EU-markt. De Europese Commissie gaf afgelopen april een gele kaart, of een officiële waarschuwing, aan de Thais. Maar de periode van zes maanden liep in oktober af en er wordt aangenomen dat een EU-besluit op handen is over de vraag of dit moet worden verhoogd tot een rode kaart of een volledig verbod op zeevruchtenproducten uit Thailand.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending