Verbind je met ons

Voorpagina

#Moldova Twee leden van een religieuze minderheid gevangen gezet in Moldavië

DELEN:

gepubliceerd

on

12287550_1658534954402816_1676185073_oOleg Savencov en Mihai Calestru, twee leden van de Unificatiekerk die in Moldavië in voorlopige hechtenis zitten en beschuldigd worden van mensenhandel, zouden “onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten moeten worden”, aldus Human Rights Without Frontiers en het Forum for Religious Freedom. Europa, twee internationale mensenrechtenorganisaties die de beschuldigingen hebben onderzocht.

De twee mannen werden op 30 oktober 2015 gevangengezet en zitten nog steeds in hechtenis. Als ze op grond van artikel 165 worden veroordeeld voor mensenhandel, riskeren ze gevangenisstraffen van zes tot twaalf jaar.

“Oleg Savencov en Mihai Calestru hebben de misdaden waarvan zij worden beschuldigd niet begaan”, aldus Willy Fautre, uitvoerend directeur van Mensenrechten Zonder Grenzen. “De aanklachten tegen hen zijn uitsluitend gebaseerd op beschuldigingen van ontevreden leden van de Unification Church, die vermeende illegale activiteiten bij de autoriteiten aan de kaak hebben gesteld. Bovendien hebben we in deze zaak geen bewijs gevonden van een objectief onderzoek”, zei hij.

De aanklacht van de aanklager tegen de twee mannen is zeer gebrekkig. Er wordt beweerd dat zij in 2008 de Unificatiekerk in Moldavië hebben opgericht als een ‘georganiseerde criminele groep’. Een van de beklaagden, Oleg Savencov, is een Oekraïens staatsburger die Moldavië pas in 2014 binnenkwam. Mihai Calestru is nooit een kerkleider geweest.

“De Moldavische wetgeving tegen mensenhandel was niet bedoeld om te worden ingezet tegen vreedzame religieuze organisaties”, zegt dr. Aaron Rhodes, voorzitter van het Forum voor Religieuze Vrijheid-Europa.

“Het zal een aanfluiting van de gerechtigheid zijn als de wet om privéredenen wordt misbruikt, en het zal de vrijheid van godsdienst in Moldavië en in Europa bedreigen”, zei Rhodes. 

De twee internationale mensenrechtenorganisaties zeiden dat ze de zaak onder de aandacht van de autoriteiten van de Verenigde Naties, de Raad van Europa, de Europese Unie en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zouden brengen. (OVSE), evenals nationale regeringen en de mensenrechtengemeenschap van het maatschappelijk middenveld. Ze zeiden dat een veroordeling niet alleen schadelijk zou zijn voor de beklaagden en hun families en de Unificatiekerk, maar ook voor andere religieuze bewegingen en voor het imago van Moldavië.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending