Verbind je met ons

EU

#Eurogroep Opmerkingen door J.Dijsselbloem naar aanleiding van de Eurogroepvergadering van 14 januari 2016

DELEN:

gepubliceerd

on

Dijsselbloem"Goedemiddag en welkom op deze persconferentie. Ik zal ingaan op de kwesties die we vandaag hebben besproken.  

“Eerst hebben we de aanbevelingen voor de eurozone besproken. U herinnert zich dat we de volgorde van de zaken hebben veranderd in die zin dat dit jaar voor het eerst de aanbevelingen voor de eurozone op de voorgrond van de procedure kwamen en naar buiten kwamen voordat de aanbevelingen waren gericht aan de individuele lidstaten. Daarom bespraken we uiteraard deze aanbevelingen en de context waarin de eurozone zich herstelt. Een herstel dat doorzet en toch zijn er prioriteiten die aangepakt moeten worden. De vijf prioriteiten zijn structurele hervormingen, het ondersteunen van de werkgelegenheid, een gezond begrotingsbeleid, het omgaan met overmatige schuldenlast en voortzetting van de verdieping van de EMU. Deze prioriteiten zullen worden vastgelegd in aanbevelingen van de Raad aan de eurozone. Ze zullen morgen naar de Economische en Financiële Raad gaan en later formeel door de Raad worden aangenomen.

“En het komende jaar zullen we in de Eurogroep al deze kwesties diepgaander bespreken en op onze agenda zetten. We hebben min of meer dezelfde kwesties ook besproken met het IMF, als onderdeel van de voortdurende dialoog over de euro. gebiedseconomie, en ik ben blij te kunnen melden dat onze inschattingen (IMF en Commissie) van de economische situatie en de beleidsprioriteiten nauw op elkaar aansluiten. Het herstel zet door, het verbreedt zich. Volgens het IMF hebben we de juiste begrotingskoers. Het IMF was een groot voorstander van het monetaire beleid van de ECB, het accommoderende monetaire beleid. Maar het IMF was ook heel duidelijk dat we in onze economieën veel te weinig schokabsorptievermogen hebben, zowel aan de publieke als aan de private kant. En dat het tempo van de hervormingen zorgwekkend is. voor het IMF en blijft een topprioriteit. En natuurlijk de voltooiing van de bankenunie, waar ook het IMF zei: "Het moet gaan om risicodeling en risicoreductie" - deze twee gaan hand in hand.

“Het derde punt dat ik wil maken gaat over Griekenland. We hebben de volgende stappen besproken en de balans opgemaakt van waar we staan ​​met het ESM-programma. Aanzienlijke vooruitgang, er is natuurlijk veel bereikt na de zomer. Vooral voor het einde van het jaar over de bankensector, waar, zoals u zich herinnert, ongeveer 5 miljard euro in de banken is gestoken, wat een veel lager bedrag is dan we aanvankelijk hadden verwacht. We gaan nu een nieuwe fase van het programma in en werken toe naar de eerste evaluatie: de voltooiing van de eerste evaluatie zou ik moeten zeggen - die uiteraard van cruciaal belang is omdat daarin een aantal openstaande begrotingsvraagstukken worden behandeld, maar ook structurele maatregelen zoals de pensioenhervorming. Het is van doorslaggevend belang voor het algemene succes van het programma en essentieel om de steun van Griekenland economisch herstel weer op de rails. Daarom zijn we in onze discussies niet diepgaand ingegaan op bijvoorbeeld het voorstel voor de pensioenhervorming, maar hebben we alleen de balans opgemaakt van waar we ons in het proces bevinden. De instellingen hebben een aantal vragen over meer gedetailleerde informatie aan de Griekse regering. Wij benadrukken het belang van een zeer snelle uitwisseling van informatie, zodat de instellingen naar Athene kunnen reizen om daar binnen zeer korte tijd met de werkzaamheden aan de herziening te beginnen. En dan zullen we de balans opmaken tijdens onze volgende bijeenkomst in februari 2016.

“Dan over Cyprus. Zoals u weet naderen we het einde van het programma voor Cyprus. Cyprus doet het bijzonder goed, heeft het programma geïmplementeerd en heeft veel eigenaarschap getoond. Er zijn nu drie openstaande kwesties waar de Cypriotische regering aan werkt. Het programma eindigt maart 2016 en daarom komen we volgende maand terug op die drie openstaande kwesties om te zien waar we staan. Sommigen zeggen zelfs dat het twee openstaande kwesties zijn, dus we zitten daar ergens tussenin. Daar komen we de volgende keer op terug. maand om te zien of ze naar voren zijn geschoven, en we zullen volgende maand ook een discussie hebben over hoe het einde van het programma eruit zal zien.

“Vervolgens hadden we een thematische discussie over de hervorming van de insolventiekaders in de lidstaten. Dit was onderdeel van de aanbevelingen voor de eurozone van vorig jaar. Daarom staat het op onze agenda. Het maakt eigenlijk ook deel uit van de kapitaalmarktenunie van commissaris Hill en het is ook de derde pijler van het Juncker-plan waaraan vice-president Katainen werkt. We hebben informatie uitgewisseld tussen de ministers. De Italiaanse, Ierse en Portugese collega's hebben ons geïnformeerd over de hervormingen die ze de afgelopen jaren hebben doorgevoerd op het gebied van insolventie.

“Ik denk dat het op zichzelf al een waarde is om informatie uit te wisselen over hervormingservaringen en geleerde lessen. De volgende stap die we willen zetten is het vaststellen van een aantal principes die ook kunnen worden gebruikt om de insolventiekaders die we als lidstaten hebben te benchmarken. Principes om de efficiëntie en effectiviteit van deze kaders te verbeteren. Dit zou dus kunnen gaan over de snelheid van procedures, de duidelijkheid die investeerders en crediteuren vooraf hebben en de kosten van procedures. We willen werken aan een reeks gemeenschappelijke principes en de Commissie heeft zei dat ze ons daarbij zullen steunen. We komen daar in april of mei 2016 op terug.

advertentie

“Dan heel kort over de AIIB. Ik ben blij te kunnen bevestigen dat alle lidstaten van de eurozone die momenteel lid zijn van de AIIB samen een kiesdistrict voor de eurozone bij de bank zullen vormen. We hebben een kiesdistrictovereenkomst aangenomen en dat is een belangrijk signaal richting sterke samenwerking vanuit de eurozone. Ik geloof dat op zaterdag (16 januari 2016) de formele ceremonies van de inauguratie in Peking zullen plaatsvinden. Dat is voorlopig alles voor mij."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending