Verbind je met ons

EU

#Iran: Raad verlengt opschorting EU-sancties

DELEN:

gepubliceerd

on

GTY_iran_world_leaders_ml_150402_16x9_992Op 14 januari 2016 verlengde de Raad tot 28 januari 2016 de opschorting van bepaalde beperkende maatregelen van de EU tegen Iran, zoals vermeld in het gezamenlijk actieplan van november 2013.

Een beperkt aantal EU-sancties tegen Iran werd opgeschort nadat China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten een interim-overeenkomst met Iran bereikten; in het gezamenlijk actieplan (JPOA) van 24 november 2013 wordt een benadering uiteengezet om tot een alomvattende langetermijnoplossing voor de Iraanse nucleaire kwestie te komen.

Op 14 juli 2015 zijn de landen het eens geworden over het gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA) dat tot doel heeft het uitsluitend vreedzame karakter van het Iraanse nucleaire programma te waarborgen en tegelijkertijd te voorzien in de algehele opheffing van alle sancties van de VN-Veiligheidsraad en van de sancties van de EU en de VS in verband met aan het nucleaire programma van Iran na een overeengekomen reeks acties.

Door de huidige opschorting van bepaalde beperkende maatregelen van de EU tegen Iran, zoals bepaald in het JPOA, te verlengen, zullen de voortdurende voorbereidingen voor de tenuitvoerlegging van het JCPOA mogelijk zijn. Zodra de Internationale Organisatie voor Atoomenergie bevestigt dat Iran de nucleaire maatregelen in het kader van het JCPOA heeft genomen, zal de Raad uitvoering geven aan de opheffing van alle economische financiële sancties van de EU in verband met het Iraanse nucleaire programma, die de beperkte verlichting van de sancties zullen vervangen vandaag verlengd.

Uitgebreide gezamenlijke actieplan

Factsheet het gezamenlijk actieplan met Iran van 24 november 2013

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending