Verbind je met ons

Zakelijk

#Cybersecurity: 'Zonder eerlijke bescherming op Europees niveau komen we in de problemen'

DELEN:

gepubliceerd

on

data-privacyDatalekken kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan consumenten, bedrijven en zelfs overheden, zoals de cyberaanvallen tegen Sony in 2014 en tegen Estland in 2007 lieten zien. Om de verdediging tegen dergelijke aanvallen op haar essentiële diensten, zoals de elektriciteitsvoorziening en de luchtverkeersleiding, te versterken, heeft de EU overeenstemming bereikt over een gemeenschappelijke reeks basisregels voor cyberveiligheid. Het Europees Parlement sprak met Andreas Schwab, een Duits lid van de EVP-fractie, die verantwoordelijk is voor het loodsen door het Parlement.

Waarom hebben we EU-regels op het gebied van cyberbeveiliging nodig?

We hebben een Europese aanpak nodig omdat we zoveel infrastructuren hebben die echt onderling afhankelijk zijn. Als we op Europees niveau geen eerlijke bescherming krijgen voor deze grensoverschrijdende infrastructuur, komen we in de problemen. Het gaat niet om alle delen van de infrastructuur, maar alleen om de digitale delen ervan en alleen om een ​​bepaald aantal sectoren, zoals energie en transport, die sleutelsectoren zijn voor de Europese economie.Wat voorzien de nieuwe regels?

In de eerste plaats moeten de lidstaten ervoor zorgen dat zij zich met deze wetgeving op de juiste infrastructuur richten. De richtlijn voorziet ook in een aantal verplichtingen voor exploitanten in de betrokken gebieden: zij moeten systemen opzetten die veerkracht creëren.

Deze richtlijn stelt niet alleen veiligheidsverplichtingen vast voor exploitanten van kritieke infrastructuur, maar ook voor digitale dienstverleners. Wat zijn ze?

We hebben het hier over zoekmachines, online marktplatforms en cloudserviceproviders. Hoewel ze de kritieke infrastructuur niet rechtstreeks bedienen, zijn ze er toch belangrijk voor. Ze hebben al beschermingsplannen tegen cyberaanvallen. Wij eisen alleen dat zij gestructureerde aanvallen melden aan de nationale autoriteiten. En we praten hier niet over elk afzonderlijk incident, maar alleen over een ernstig aantal incidenten dat moet worden gemeld. De werklast is dus vrij klein.

Hoe zullen deze nieuwe regels de Europeanen ten goede komen?

Veel diensten waar burgers gebruik van maken, zoals energie, transport en bankieren, worden steeds meer gedigitaliseerd. En op al deze gebieden zijn ze sterk afhankelijk van structuren die ze niet elke dag zien, maar die ervoor zorgen dat de diensten werken. Als we deze structuren veiliger en veerkrachtiger maken, zal dit de Europese burgers rechtstreeks ten goede komen.

Op 14 januari stemt de Commissie interne markt van het Parlement over de nieuwe regels, waarover al voorlopig overeenstemming is bereikt door het Europees Parlement, de Raad en de Commissie. Voordat ze in werking kunnen treden, moeten de regels ook later dit jaar tijdens een plenaire vergadering door de leden van het Europees Parlement worden goedgekeurd.


Meer informatie

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending