Verbind je met ons

EU

#europeanparliament Het komende jaar: Wat Parlement zal worden omgaan met in 2016

DELEN:

gepubliceerd

on

Europees parlementHoewel 2016 nog maar net is begonnen, is het nu al een druk jaar voor het Europees Parlement. Europarlementsleden hervatten hun werkzaamheden op een breed terrein, van klimaatactie tot de vluchtelingencrisis. Ook hoog op de agenda geven wetshandhavingsinstanties meer hulpmiddelen om de terroristische dreiging tegen te gaan, vennootschapsbelasting billijker te maken en regels voor gegevensbescherming te verbeteren. Lees verder voor een overzicht van de belangrijkste problemen in 2016.

Migratie

De komst van honderdduizenden migranten heeft de EU voor uitdagingen gesteld. Het Parlement zal zijn zegje doen over de voorstellen van de Europese Commissie voor de oprichting van een nieuw EU-agentschap met meer bevoegdheden op het gebied van grensbeheer en over plannen voor de invoering van een permanente regeling voor de herplaatsing van asielzoekers, die zou moeten helpen de druk op landen die door de migratie worden overweldigd, te verminderen Golf.

Bovendien zullen de leden stemmen over het samenstellen van een gemeenschappelijke EU-lijst van veilige landen van herkomst die de beslissingen over asielaanvragen van migranten moet versnellen.

Beveiliging en privacy

Het terroristische aanslagjaar gaf een nieuwe impuls aan het gebruik gegevens over vliegtuigpassagiers om verdachten te arresteren. EP-leden en EU-regeringen bereikten een voorlopige overeenkomst over de kwestie in december 2015 en het zal binnenkort in plenaire stemming gaan.

Maatregelen tot Europol's krachten vergroten ter bestrijding van terrorisme, waarover in principe al overeenstemming is bereikt tussen de regeringen van het Parlement en de EU, zal in de lente worden voorgelegd aan de plenaire vergadering.

advertentie

Het Parlement heeft hard aan gewerkt gegevensbescherming jarenlang en na een voorlopig akkoord met de Raad in december, is het nu dicht bij voltooiing van de wetgeving dat internetgebruikers meer controle zou moeten geven over hun persoonlijke informatie online.

Belasting 

De vennootschapsbelasting moet veranderen om ervoor te zorgen dat multinationals hun billijke deel van de belastingen betalen in de landen waar ze hun winst genereren, betoogden Europarlementariërs recent meldt. De speciale commissie fiscale rulings blijft dit jaar hieraan werken.

Klimaatverandering

A Parlementaire commissie zal kijken naar het auto-uitstootschandaal en de mislukkingen waardoor autofabrikanten auto-emissietests konden manipuleren.

2016 zou ook het jaar moeten zijn waarin de EU begint met het leveren van klimaatmaatregelen na de Paris klimaatakkoord in december 2015, die doelen stelde voor het verminderen van broeikasgasemissies wereldwijd na 2020. Het Parlement zal stemmen over de hervorming van het EU-emissiehandelssysteem en over nieuwe regels voor emissies van wegvoertuigen.

Andere kwesties

EP-leden zullen blijven aandringen op een digitale interne markt in Europa, met een initiatiefverslag waarover al in januari moet worden gestemd. Toekomstige internationale overeenkomsten, waaronder de Trade in Services Agreement (TiSA) en het vrijhandels- en investeringspartnerschap tussen de EU en de VS (TTIP), zal ook worden onderzocht door leden van het EP. Het Parlement zal ook worden betrokken bij de bevordering van het circulaire economie, waarbij producten worden hergebruikt en gerecycled en een energie-unie met betrouwbare energievoorziening.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending