Verbind je met ons

Vennootschapsbelasting regels

#België #staatssteun Multinationals gaan 700 miljoen euro terugbetalen uit illegale staatssteunregeling 'Excess Profit'

DELEN:

gepubliceerd

on

maxresdefaultDe Europese Commissie heeft de terugbetaling gelast van naar schatting 700 miljoen euro aan onbetaalde belastingen van 35 multinationale ondernemingen die geacht werden selectieve belastingvoordelen te hebben gekregen van de Belgische overheid. Deze zogenaamde 'overwinst'-belastingregeling werd gisteren onwettig verklaard op grond van de EU-staatssteunregels en de betrokken bedrijven moeten nu de onbetaalde belastingen terugbetalen.

De Commissie heeft vastgesteld dat België, door bepaalde multinationale ondernemingen toe te staan ​​hun heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting met 50-90% te verlagen, de concurrentie heeft vervalst op een manier die grote multinationale ondernemingen bevoordeelt ten opzichte van hun kleinere, binnenlandse concurrenten.

Deze laatste uitspraak volgt op uitspraken tegen Starbucks in Nederland en Fiat in Luxemburg op een moment dat Pierre Moscovici, Europees commissaris voor Economische en Financiële Zaken, oproept dat 2016 "het jaar van belastinghervorming en fiscale transparantie" moet worden.

Anneliese Dodds, lid van het EP (S&D) (afgebeeld) welcomed the ruling and said: “This is a landmark decision. The figures involved – €700 million from some 35 companies – are enormous. This should send a strong warning to governments and companies alike, that we don’t have a real ‘single market’ in the EU when some companies can reduce their tax bill to almost nothing, while small local businesses dutifully pay their fair share.

“We hebben commissaris Moscovici en anderen nodig om later deze maand met een ambitieus pakket ter bestrijding van belastingontwijking te komen. De Commissie zou de aanbevelingen in mijn vorige maand goedgekeurde verslag als uitgangspunt moeten nemen. Dat houdt onder meer in dat grote multinationale bedrijven aan het publiek precies moeten rapporteren waar ze hun winst maken en waar ze hun belastingen betalen.

“I have been calling for action in this area repeatedly, ever since I met the Belgian authorities as part of the Parliament’s Special Tax Committee – and I am really glad to see that the Commission has taken that action.  Coming on top of the decisions against Starbucks and Fiat, this goes to show that European citizens will not accept companies avoiding paying their fair share of tax, or governments helping them get away with it.”

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending