Verbind je met ons

China

#china De EU kan profiteren door China als markteconomie te accepteren

DELEN:

gepubliceerd

on

dromentijd_xl_24131184-1024x767Door Fu Jing (China Daily) ‎ 

In de afgelopen vier decennia heeft China zichzelf met succes getransformeerd van een geplande economie naar een open economie waar bijna alle grondstoffen worden geprijsd door marktkrachten. Meer dan 80 landen hebben de enorme inspanningen van China op dit gebied erkend door China de status van markteconomie toe te kennen.

De Verenigde Staten, de Europese Unie, Canada en enkele andere ontwikkelde economieën moeten echter nog hetzelfde doen, hetzij om de stroom van goedkope Chinese exportproducten naar hun markten te beperken, hetzij om te profiteren van hun bereidheid om een ​​dergelijke status als een onderhandelingsfiche bij een ontmoeting met Peking aan de onderhandelingstafel om andere kwesties te bespreken.

China probeert de status van markteconomie te krijgen in de hoop dat de impact van antidumpingrechten op zijn export zal afnemen. Als een dergelijke status wordt verleend, mogen deze ontwikkelde economieën geen antidumpingheffingen heffen op de Chinese export door gebruik te maken van een geconstrueerde waarde op basis van kosten en prijzen van buiten het exporterende land. In voorgaande jaren werd de export van China's textiel- en zonneproducten, kleding en fietsen naar ontwikkelde economieën enorm getroffen doordat China China niet als markteconomie accepteerde.

Hoewel Beijing verwacht tegen het einde van het jaar "automatisch" erkend te worden als markteconomie, worden er nog steeds obstakels op haar pad geworpen.

Washington heeft zich in wezen tegen de opkomst van China verzet en heeft de EU onlangs zelfs gewaarschuwd geen "compromis" te sluiten door China de status van markteconomie te verlenen. In de EU zelf zijn de meningen verdeeld, hoewel er sterke stemmen zijn voor het verlenen van een dergelijke status aan China.

Naar verluidt zal de Europese Commissie, de uitvoerende tak van de 28 staten tellende unie, volgende week haar voorlopige beoordeling geven. Hoewel de meeste EU-lidstaten de voortgang van de hervormingen in China hebben erkend, hebben landen als Italië en Frankrijk aangegeven met welke moeilijkheden zij te maken krijgen als de beslissing in het voordeel van China valt.

advertentie

Ondertussen proberen de VS op alle mogelijke manieren te lobbyen bij de EU om haar standpunt te ondersteunen, waarbij ze waarschuwen dat als de EU China de status van markteconomie verleent, het zichzelf "eenzijdig zal ontwapenen".

Sommige Europese experts hebben hun mening uitgesproken dat het verlenen van de status van markteconomie aan China coördinatie tussen de ontwikkelde economieën vereist.

Maar Brussel moet zijn "onafhankelijkheid" in de besluitvorming van de VS laten gelden. Wat nog belangrijker is, is dat Brussel bij het nemen van zijn besluit het grotere geheel in gedachten moet houden, namelijk dat de EU en China hun samenwerking de afgelopen jaren met een ongekend momentum hebben uitgebreid en dat China hoe dan ook de status van markteconomie krijgt, dus waarom zou u het niet geven het is wat vroeg, zodat de EU in ruil daarvoor wat voordelen van China kan krijgen.

De interpretatie van de Chinese regering van het toetredingsprotocol van de Wereldhandelsorganisatie is dat China "automatisch" de status van markteconomie zal krijgen 15 jaar nadat het in december 2001 is toegetreden tot het wereldwijde vrijhandelssysteem.

In de afgelopen twee jaar hebben veel Europese landen de wil van Washington genegeerd en zich aangesloten bij de door China geleide Aziatische Infrastructurele Investeringsbank en de opname van de Chinese valuta in de speciale trekkingsrechtenmand van wereldwijde valuta's van het Internationaal Monetair Fonds ondersteund.

Al deze beslissingen zijn toekomstgericht en komen de wereld ten goede.

In ruil daarvoor is China het eerste land buiten de Europese Unie geworden dat de Europese investeringsregeling steunt.

Het zou niet alleen de juiste, maar ook historische beslissing zijn als Brussel China de status van markteconomie toekent.

En hoe eerder hoe beter, want in de Chinese filosofie geldt: als je me een centimeter geeft, mag ik een voet teruggeven.

De auteur is China Dailyhoofdcorrespondent in Brussel. [e-mail beveiligd].

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending