Verbind je met ons

Azerbeidzjan

#Azerbeidzjan: gevangengenomen journalisten eisen amnestie

DELEN:

gepubliceerd

on

maxresdefaultDrie gevangengenomen journalisten in Azerbeidzjan: Khadija Ismayilova (foto), Gilal Mamedov en Parviz Gashimli – hebben volgens hun advocaten amnestie van de regering geëist, zoals gerapporteerd op de Kaukasische Knot en Meydan TV.

De journalisten beweerden opnieuw dat ze niet schuldig waren aan de misdaden waarvoor ze waren veroordeeld. Ismayilova werd afgelopen september veroordeeld tot 7.5 jaar gevangenisstraf.

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev verleende op 210 december amnestie aan 28 gevangenen, maar dat aantal omvatte echter niet de mensenrechtenverdedigers, politieke gevangenen of journalisten die nog achter de tralies zaten.

‘Wij willen geen gratie’, zei hij Khadija Ismayilova in haar verklaring: “Wij eisen dat [de regering] ons vrijspreekt en zich verontschuldigt voor de schending van onze rechten.”

De advocaat van Ismayilova, Yalchin Imanov, zei dat ze de amnestie zag als “een kans voor de regering om gehoor te geven aan het gezonde verstand en [haar] fouten te corrigeren.”

Volgens de Kaukasische Knot hebben mensenrechtenverdedigers en activisten uit het maatschappelijk middenveld hun teleurstelling geuit over de regering omdat zij er niet in is geslaagd haar politieke gevangenen te bevrijden.

Arzu Abdullayeva, lid van de Monitoring Group of Human Rights Organizations of Azerbeidzjan en hoofd van het Azerbeidzjaanse Nationale Comité van de Helsinki Citizens' Assembly, zei dat politieke gevangenen niet waren opgenomen in het presidentiële pardon “onder invloed van het Kremlin.”

advertentie

De Verenigde Staten erkennen de verslechtering van de mensenrechten in Azerbeidzjan en het harde optreden tegen de vrijheid van meningsuiting en hebben onlangs stappen ondernomen om druk uit te oefenen op de regering om haar politieke gevangenen vrij te laten, aldus Meydan TV.

De Amerikaanse vertegenwoordiger Chris Smith (R-NJ), voorzitter van de Amerikaanse Helsinki-commissie, heeft in december een wetsvoorstel ingediend om visa te weigeren aan hoge Azerbeidzjaanse functionarissen en familieleden die “aanzienlijk financieel voordeel halen” uit lucratieve zakelijke deals met de politieke elite en leden van Azerbeidzjan van haar veiligheids- en gerechtelijke instellingen die journalisten, mensenrechtenactivisten en politieke tegenstanders onderdrukken.

Het wetsvoorstel komt als reactie op de ‘verschrikkelijke mensenrechtenschendingen’ die in het land plaatsvinden.

Imanov voegde met betrekking tot mogelijke Amerikaanse sancties toe: “Als [de Azerbeidzjaanse regering] niet genoeg gezond verstand heeft om [de journalisten te bevrijden], dan zullen alle acties die de regering uitnodigen om het goed te maken, inclusief sanctie-initiatieven uit de VS , zijn welkom."

‘Het belangrijkste is dat de waarheid wint’, zei hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending