Verbind je met ons

EU

#Kazakhstan Verwerpt de verklaringen van de VN, de EU en de OVSE over de schendingen van de mensenrechten

DELEN:

gepubliceerd

on

o-NURSULTAN-NAZARBAYEV-facebookBy Igor Savchenko

Introductie

Kazachstan weerlegt de meeste opmerkingen van de internationale gemeenschap. Niettemin dwingt de wens om het imago van het land in stand te houden de autoriteiten ertoe hun toevlucht te nemen tot het doen van enkele concessies in de gevallen van politieke gevangenen. Na scherpe kritiek van de VN, OVSE en EU eind 2014 werd raadsman Zinaida Mukhortova bijvoorbeeld vrijgelaten uit een psychiatrisch ziekenhuis. Aanhoudende internationale druk dwong de Kazachse autoriteiten Roza Tuletayeva vrij te laten, een slachtoffer van marteling en een van de leiders van de staking van de oliearbeiders in Zhanaozen.

In 2015, vóór de presidentsverkiezingen, werden alle veroordeelden in de zaak van de ‘Zhanaozen-rellen’ vervroegd vrijgelaten. Een van hen, Maksat Dosmagambetov, werd pas vrijgelaten nadat er als gevolg van marteling een tumor in zijn oog was verschenen. Omdat de voorwaarde voor de bevrijding van de oliearbeiders in Zhanaozen 'berouw' was, zwijgen ze over schendingen van hun rechten. In maart 2015 informeerde het kantoor van de Kazachstaanse ombudsman de Open Dialog Foundation dat Maksat Dosmagambetov een 'toelichtende verklaring' had geschreven waarin hij beweerde dat hij niet was onderworpen aan martelingen en dat hij mensenrechtenorganisaties niet om hulp had gevraagd. Het is een bekend feit dat Dosmagambetov de eerste van de oliemannen was die voor de rechtbank getuigde dat hij aan marteling was onderworpen.

Kazachstan heeft consequent geweigerd een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de tragedie in Zhanaozen en de politieke gevangene Vladimir Kozlov, een fervent criticus van de autoriteiten, vrij te laten.

Op wetgevend niveau beperkt Kazachstan de ruimte voor de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld. De EU en de VN hebben duidelijk aangegeven dat sommige Kazachse wetten in strijd zijn met internationale overeenkomsten op het gebied van de mensenrechten. De autoriteiten weigeren op de opmerkingen te reageren en, indirect verwijzend naar de 'vooringenomenheid' van de speciale VN-rapporteur, antwoorden zij als volgt: "De wetgeving van Kazachstan is volledig in overeenstemming met de internationale normen en verplichtingen".

Het nieuwe Wetboek van Strafrecht, dat al in werking is getreden, omvatte zwaardere straffen voor 'smaad' en 'het aanzetten tot sociale verdeeldheid'. Er werden straffen ingevoerd voor het 'helpen en aanzetten tot' illegale organisaties en voor acties die 'aanhoudende deelname aan een staking uitlokken'. 'De leiders van publieke verenigingen' kunnen strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor 'inmenging in de activiteiten van staatsorganen'. Activisten en journalisten zijn onderworpen aan strafrechtelijke vervolging voor het plaatsen en plaatsen van commentaar op Facebook.

advertentie

Kazachstan interpreteert, net als andere autoritaire staten, de aanbevelingen van de internationale gemeenschap subjectief om afwijkende meningen te vervolgen. De Kazachse autoriteiten weigeren op sommige aanbevelingen te reageren en verstrekken in sommige gevallen valse informatie.

Het negeren van internationale verplichtingen leidt tot het behoud van een autoritair regime. De EU, de OVSE en de VN mogen dergelijke acties niet toestaan ​​zonder juridische of politieke gevolgen. De geschiedenis heeft geleerd dat de vernietiging van de democratische oppositie leidt tot radicalisering van de samenleving en sociale onrust, en dus tot de dreiging dat er weer een hotspot op de wereldkaart verschijnt.

Effectieve communicatie op diplomatiek niveau en een duidelijk standpunt over de ontoelaatbaarheid van het negeren van mensenrechtenverplichtingen leiden tot concrete resultaten, terwijl het uitoefenen van verdere druk ertoe zal leiden dat de levens van activisten, journalisten en politieke gevangenen worden gered.

Dte analyseren documenten: Antwoord aan de speciale VN-rapporteur en rapport van de Commissie

Van 19 januari 2015 tot en met 27 januari 2015 hield de speciale rapporteur voor het recht op vrijheid van vreedzame vergadering en vereniging (hierna de “speciale rapporteur”) Maina Kiai bijeenkomsten met vertegenwoordigers van de autoriteiten en het maatschappelijk middenveld in Kazachstan. Eind juni, Kazachstan gereageerd op de aanbevelingen van de speciale rapporteur. De autoriteiten verklaarden dat zij de bevindingen van de speciale rapporteur niet als accuraat beschouwden en merkten op dat "het belangrijk is dat de mandaathouders een objectieve en transparante observatie geven".

Kazachstan interpreteert, net als andere autoritaire staten, de aanbevelingen van de internationale gemeenschap subjectief om afwijkende meningen te vervolgen. De Kazachse autoriteiten weigeren op sommige aanbevelingen te reageren en verstrekken in sommige gevallen valse informatie.

Op 20 oktober 2015 publiceerde Astana, met de hulp van het OVSE-bureau en de ‘goedkeuring van president Nursultan Nazarbayev’, een verslag van de Mensenrechtencommissie onder de president van de Republiek Kazachstan (hierna “de Commissie onder de president” genoemd'). Het rapport onderzoekt de mensenrechtensituatie in Kazachstan in de periode van 1 januari 2014 tot en met 30 april 2015 en onderstreept ten onrechte de verdiensten van de staatsorganen. Het stelt met name dat, wat de mensenrechtenprojecten van de Commissie betreft, “veel landen in de wereld geen soortgelijke projecten hebben”. Het is opmerkelijk dat het doel van de auteurs van het rapport was om "de president, het parlement en de regering van de Republiek Kazachstan te informeren over de mensenrechtensituatie in de Republiek Kazachstan". Vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en internationale organisaties worden niet als belanghebbende partijen genoemd.

De volgende paragrafen geven een analyse van de recente reacties van de Kazachse autoriteiten op de opmerkingen van de Verenigde Naties, de OVSE en de EU over mensenrechtenschendingen in Kazachstan.

3. De vrijheid van vergadering

De speciale VN-rapporteur heeft opgemerkt dat Kazachstan de 'rule by law' toepast om buitensporige beperkingen op het recht op vrijheid van vergadering in te voeren, waardoor dit recht betekenisloos wordt.

De autoriteiten hebben niet gereageerd op de kritiek van de speciale rapporteur over de strafbaarstelling van 'medeplichtigheid aan het uitvoeren van illegale activiteiten' (art. 400 van het Wetboek van Strafrecht). Ook werd de eis van de Speciale Rapporteur om artikel 403 van het Wetboek van Strafrecht inzake 'illegale inmenging van leden van publieke verenigingen in de activiteiten van staatsorganen' in te trekken, genegeerd.

Maina Kiai stelde dat het nieuwe artikel van het Wetboek van Strafrecht over het vergroten van de verplichtingen van 'de leiders van publieke verenigingen' 'een manier is om angst te zaaien bij leiders van het maatschappelijk middenveld'. Kazachstan weigerde op dit punt te reageren, hoewel het land zich verbonden heeft aan het beginsel van 'gelijkheid van allen voor de wet'. De speciale rapporteur riep op tot een einde aan de praktijk van het vasthouden van activisten als preventieve waarschuwing voorafgaand aan protestbijeenkomsten. Kazachstan heeft alleen maar het belang van het vermoeden van onschuld bevestigd, hoewel dit beginsel in de praktijk met voeten wordt getreden.

Sinds 2010 heeft Kazachstan beloofd een nieuwe wet inzake vreedzame vergaderingen aan te nemen. In 2015 beperkte het kabinet zich tot de belofte dat het 'de handhavingspraktijk zou verbeteren'. Ook achtten de autoriteiten het loslaten van de omslachtige eisen met betrekking tot de registratie van politieke partijen die worden uitgebuit om de activiteiten van de oppositie te belemmeren, 'niet gepast'.

De speciale rapporteur heeft herhaaldelijk benadrukt dat de nieuwe wet op NGO-activiteiten in Kazachstan een bedreiging vormt voor de onafhankelijkheid van NGO's. De wet bepaalt dat alle subsidies, inclusief die van internationale of buitenlandse organisaties, worden verdeeld door één Operator, een orgaan 'aangesteld door de overheid' met onbepaalde bevoegdheden. Door wetworden overheidssubsidies toegewezen aan specifieke gebieden, waaronder de ontwikkeling van mensenrechten en democratie, en de bescherming van de rechten van migranten en vluchtelingen. Tot nu toe hebben beide kamers van het parlement, na de aanbevelingen van experts en mensenrechtenactivisten te hebben genegeerd, vóór de wet gestemd. Meer dan 50 NGO hebben Dit betekent dat we onszelf en onze geliefden praktisch vergiftigen. dat president Nazarbajev zijn veto zal uitspreken over de wet.

4. Vrijheid van godsdienst

Kazachstan heeft de eisen van de speciale rapporteur over de afschaffing van de harde, discriminerende voorwaarden voor de registratie van religieuze gemeenschappen ronduit afgewezen. Als gevolg van deze omstandigheden werden niet-traditionele en/of kleinschalige religieuze gemeenschappen geëlimineerd of gedwongen religieuze structuren binnen te gaan, loyaal aan de overheid. Na de invoering van de verplichting om re-register religieuze organisaties onder de nieuwe wet daalde het aantal religieuze verenigingen met bijna anderhalf duizend (van 4551 naar 3088). Het aantal verschillende geloofsbelijdenissen daalde van 46 naar 17.

Kazachstan

Religieuze sfeer onder strikte controle

De Kazachse autoriteiten leggen uit dat strikte controle op religieus gebied noodzakelijk is om de strijd tegen extremisme te vergemakkelijken. In de praktijk draagt ​​de vernauwing van de ruimte voor godsdienstvrijheid echter bij aan de radicalisering van sommige groepen en aan de opkomst van extremisme.

De Commissie onder leiding van de president verklaart het "principe van niet-inmenging van de staat in de interne aangelegenheden van religieuze organisaties". Tegelijkertijd voorziet de wet op religieuze activiteiten in de verplichte keuring van alle religieuze literatuur en hoge boetes voor overtredingen van de religieuze wet. In november 2015 werd een vertegenwoordiger van de Zevende-dags Adventistenkerk veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf wegens 'aanzetten tot religieuze haat'. Dit had betrekking op de adventist die over zijn geloof sprak tegen studenten bij een van hun huizen.

Volgens de mensenrechtenorganisatie 'Forum 18' heeft het Nationale Veiligheidscomité van Kazachstan sinds december 2014 vijftien moslims beschuldigd van deelname aan een verboden religieuze organisatie. Ze werden allemaal veroordeeld tot een gevangenisstraf of vrijheidsbeperking van maximaal vijf jaar. Dergelijke procedures worden vaak achter gesloten deuren gevoerd. In het najaar van 15 nog zes Moslims werden gearresteerd.

De Kazachse autoriteiten leggen uit dat strikte controle op religieus gebied noodzakelijk is om de strijd tegen extremisme te vergemakkelijken. In de praktijk draagt ​​de vernauwing van de ruimte voor godsdienstvrijheid echter bij aan de radicalisering van sommige groepen en aan de opkomst van extremisme.

5. Persvrijheid

"Om informatiebeveiliging te bieden (...) is het blokkeren van internetbronnen als maatregel tegen laster noodzakelijk", kondigde de Commissie onder leiding van de president aan. In september 2015 werden, zonder dat er kennisgevingen waren gedaan door het openbaar ministerie en bij gebrek aan gerechtelijke uitspraken, de online nieuwsportals Ratel.kz en Zonakz.net verboden. Het Kazachse radiostation Svoboda ['Radio Liberty'] (de Azattyk Radio) en de website Eurasianet.org meldden ook dat sommige van hun artikelen periodiek werden geblokkeerd.

Opnieuw verwierp Kazachstan de aanbeveling van de VN over de decriminalisering van smaad. Kazachstan verwijst naar de aanwezigheid van artikelen over smaad in de wetgeving van Europese landen. Tegelijkertijd maken de Kazachse autoriteiten misbruik van deze wet door gevangenisstraffen in te voeren. De maximale straf voor smaad bedraagt ​​ca. 18,000 euro (terwijl het bestaansminimum 59 euro bedraagt).

Ongemakkelijke journalisten worden gestraft met verpletterende boetes op beschuldiging van ‘reputatieschade’. Een Kazachse rechtbank oordeelde bijvoorbeeld dat een journalist van het tijdschrift ADAM, en 20 miljoen tenge (circa € 61,000) aan de eigenaar van de website Nakanune.kz. In aanvulling, nieuwe gevallen In Kazachstan zijn gevallen geregistreerd waarbij de verspreiding van lastige mediakanalen wordt verboden of opgeschort vanwege kleine technische overtredingen.

Op 30 oktober 2015 veroordeelde een Kazachse rechtbank Yaroslav Golyshkin, een journalist van de krant 'Versya', in een versnelde procedure die achter gesloten deuren plaatsvond, tot 8 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van 'afpersing van geld' van de Akim [gouverneur ] van de provincie Pavlodar. Golyshkin voerde een journalistiek onderzoek uit naar een verkrachtingszaak in Pavlodar. De journalist legde de getuigenissen van de twee slachtoffers vast, volgens welke de zoon van de Akim uit de provincie Pavlodar aan de verkrachting deelnam. Volgens berichten in de media werd de zoon van de Akim overgeplaatst naar de categorie van getuigen en werden de slachtoffers gedwongen de aanklacht in te trekken in ruil voor $ 5,000. Als gevolg hiervan werd de zaak gesloten 'vanwege de schikking tussen partijen'.

Al snel werd gemeld dat onbekende personen 500,000 dollar hadden geëist van de Akim van de provincie Pavlodar en hadden gedreigd dat de getuigenissen van de verergerde vrouwen zouden worden gepubliceerd. Het Nationaal Veiligheidscomité nam het onderzoek naar de zaak over. Als gevolg hiervan is naast journalist Golysjkin, nog drie personen werden veroordeeld tot verschillende gevangenisstraffen, wegens afpersing. 'Reporters zonder grenzen' maakten bekend dat de journalist een slachtoffer van verzonnen beschuldigingen in het kader van een politiek gemotiveerde zaak.

In 2015 werden verschillende burgers van Kazachstan veroordeeld tot vrijheidsbeperking of gevangenisstraf wegens het publiceren van artikelen via sociale netwerken. Met name hebben de Kazachse autoriteiten tekenen van ‘aanzetten tot nationale haat’ aangetroffen in berichten op de Facebook-pagina van Tatiana Shevtsova-Valova (zij werd veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf); de heer Alkhanashvaili (3 jaar gevangenisstraf); Saken Baykenov (2 jaar vrijheidsbeperking); Mukhtar Suleymenov (3 jaar gevangenisstraf). Op 18 november 2015 werd advocaat Bulat Satkangulov veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf wegens 'propaganda van terrorisme' via sociale netwerken; hij beweert dat hij alleen religieuze onderwerpen met zijn vrienden besprak.

Onlangs zijn verschillende journalisten, mensenrechtenverdedigers en activisten strafrechtelijk vervolgd wegens het plaatsen van berichten op sociale netwerken. Journalist Andrey Tsukanov (voor zijn post over een regeringsgezinde activist) en mensenrechtenactiviste Yelena Semenova (voor haar post over marteling in gevangenissen in de provincie Pavlodar) worden beschuldigd van 'het verspreiden van valse informatie'. Blogger Ermek Taychibekov, mensenrechtenactivist Bolatbek Blyalov en activisten Serikzhan Mambetalin en Ermek Narymbayev worden beschuldigd van 'het aanzetten tot etnische of sociale verdeeldheid'.

De Nationale Telecommunicatiecommissie maakte bekend dat Kazachstan voorziet in strafrechtelijke aansprakelijkheid voor het schrijven of delen van ‘extremistische’ berichten en commentaren op sociale netwerken. Bovendien kunnen burgers van Kazachstan er volgens de Telecommunicatiecommissie strafrechtelijk verantwoordelijk voor worden gehouden de ‘extremistische’ opmerkingen van anderen op hun sociale netwerkpagina's. Dergelijke acties vallen onder artikel 183 van het Wetboek van Strafrecht 'Het verlenen van toestemming voor de publicatie van extremistisch materiaal in de media' (bestraft met een boete van ongeveer € 3,000 of een gevangenisstraf van maximaal 90 dagen). De Kazachse wetgeving stelt sociale netwerken gelijk aan 'buitenlandse media'.

6. Marteling en mishandeling

Volgens de Commissie onder de president 'prees' het VN-Comité tegen Foltering in november 2014 het land van Kazachstan voor zijn inspanningen ter bestrijding van marteling. Omgekeerd bekritiseerde het VN-Comité feitelijk de discrepantie tussen de verklaringen van de Kazachse delegatie en de werkelijke situatie, gebaseerd op gegevens verkregen door mensenrechten-ngo’s. Er werd opgemerkt dat "minder dan 2 procent van de door de staat ontvangen klachten over foltering tot vervolging heeft geleid". Ook heeft Kazachstan tot nu toe de aanbeveling genegeerd om het penitentiaire systeem onder de toezichthoudende controle van het ministerie van Justitie te brengen.

Op 13 oktober 2015 riepen de voormalige speciale VN-rapporteur inzake foltering, Manfred Nowak, en vertegenwoordigers van internationale en Kazachse mensenrechtenorganisaties Kazachstan op om de aanbevelingen van het VN-Comité tegen foltering onmiddellijk ten uitvoer te leggen. Volgens mensenrechtenactivist Yevgeniy Zhovtis zijn er sinds begin 2015 meer dan zeventig verklaringen van marteling geregistreerd en “straffeloosheid [van daders] is de norm". In zeven gevallen hebben commissies van de Verenigde Naties Kazachstan erkend als schuldig aan marteling. Slechts in twee gevallen (de zaak van Aleksandr Gerasimov en Rasim Bayramov) kregen de slachtoffers een schadevergoeding, maar werden de plegers van martelingen niet gestraft.

7. De Zhanaozen-tragedie

De speciale VN-rapporteur Maina Kiai onderstreepte de noodzaak om een ​​onafhankelijk internationaal onderzoek uit te voeren naar de Zhanaozen-tragedie van december 2011. Op dat moment opende de politie het vuur met scherpe munitie op de ruggen van ongewapende oliearbeiders, die hadden opgeroepen tot hogere lonen. en betere arbeidsomstandigheden gedurende zeven maanden.

De Speciale Rapporteur maakte duidelijk dat de vroegtijdige vrijlating van de oliearbeiders onvoldoende is om het onrecht ongedaan te maken: “Het is niet duidelijk (…) welke omstandigheden de politie ertoe brachten hun toevlucht te nemen tot dodelijk geweld en wie de politie opdracht gaf dodelijk geweld te gebruiken.” ...) Er is een opvallende afwezigheid van aanklachten tegen hoge functionarissen die betrokken zijn bij het toezicht op de reactie van de politie.'

Kazachstan gaf geen commentaar op de opmerking dat meer dan twintig veroordeelde oliearbeiders meldden dat ze waren onderworpen aan ernstige martelingen, en het openbaar ministerie en het ministerie van Binnenlandse Zaken "vonden geen enkele bevestiging" van deze beschuldigingen. Kazachstan weigerde een onderzoek van de zaken uit te voeren en verklaarde dat "er een objectieve beoordeling en onderzoek naar de situatie in Zhanaozen was uitgevoerd."

8. Politieke vervolging

Dichter Aron Atabek, mensenrechtenactivist Vadim Kuramshin en oppositiepoliticus Vladimir Kozlov zitten al enkele jaren om politieke redenen in Kazachse gevangenissen. Vanwege zijn steun aan de oliearbeiders van Zhanaozen werd Kozlov in 2012 veroordeeld tot 7.5 jaar gevangenisstraf, nadat hij was veroordeeld wegens 'oproepen tot omverwerping van de constitutionele orde' en 'het aanzetten tot sociale verdeeldheid'. Kazachstan liet de speciale rapporteur botweg weten dat het artikel over 'het aanzetten tot sociale verdeeldheid' "correspondeert met de belangen van Kazachstan op het gebied van het behoud van interetnische harmonie en stabiliteit".

Zit al een aantal jaren in Kazachse gevangenissen:

 • Dichter Aron Atabek,
 • mensenrechtenactivist Vadim Kuramshin, en;
 • oppositiepoliticus Vladimir Kozlov.

Maina Kiai beschouwt de zaak van Kozlov als een voorbeeld van “hardhandige aanpak om de politieke oppositie neer te slaan” en herhaalde de eisen van de EU met betrekking tot de spoedige vrijlating van de politieke gevangene. Opnieuw heeft Kazachstan publiekelijk geweigerd dit te doen, daarbij aanvoerend dat de zaak “zwaar zal zijn”. worden beschouwd in overeenstemming met de huidige wetgeving". In juli 2015 legde de gevangenisdirectie Kozlov echter vermaningen op en stuurde hem tien dagen naar eenzame opsluiting. Vervolgens hebben de autoriteiten Kozlov overgebracht naar een gevangenisafdeling met strenge detentieomstandigheden waardoor hem de juridische mogelijkheid wordt ontnomen voor vervroegde vrijlating.

Op 15 oktober 2015 merkte vicevoorzitter van de Europese Commissie, Federica Mogherini, op dat de EU-delegatie herhaaldelijk heeft verzocht dat de Kazachse autoriteiten haar toestaan ​​Kozlov te ontmoeten om toezicht te houden op de omstandigheden van zijn detentie; ze 'kreeg echter geen bevredigend antwoord'. Tegelijkertijd is de druk op de politieke gevangene toegenomen: tussen 26 oktober 2015 en 27 oktober 2015, toen troepen de kolonie werden binnengebracht, kreeg hij een klap met een wapenstok, en op 3 november 2015 kreeg zijn raadsman dat niet. geen toestemming krijgen om hem te bezoeken. Kozlov zou ook kunnen worden overgebracht naar de zwaarste gevangenis in de stad Arkalyk, Kazachstan.

In een brief aan EP-lid Tomáš Zdechovský bestempelde de ambassade van Kazachstan in Tsjechië Vladimir Kozlov als een 'hardnekkige dader'. Op 13 november verstrekte het Openbaar Ministerie van Kazachstan Zdechovský valse informatie waarin stond dat Kozlov 'nooit in eenzame opsluiting of in een strafcel had gezeten'.

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan het feit dat Kazachstan op de speciale rapporteur heeft gereageerd met de volgende woorden: “De rechtbanken hebben de schuld van de heer V. Kozlov erkend op grond van concreet bewijs van het aanzetten tot gewelddadige protesten op bevel van het weggelopen voormalige Kazachstan. bankier Mukhtar Ablyazov, die wordt vervolgd door gerechtelijke autoriteiten in Letland, Oekraïne, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk".

Ten eerste hebben de EU, de VS en mensenrechtenorganisaties het oordeel tegen Vladimir Kozlov erkend als oneerlijk en politiek gemotiveerd. Bovendien komt de verklaring van de autoriteiten over Mukhtar Ablyazov niet overeen met de werkelijkheid, en bevestigt nogmaals het politieke karakter van zijn vervolging. In het kader van de zaak Kozlov werd Ablyazov, in verband met zijn steun aan de stakende oliearbeiders in Zhanaozen, beschuldigd van 'het aanzetten tot sociale verdeeldheid'. Kazachstan beschuldigde Ablyazov er ook van ‘een terreurdaad voor te bereiden’ en ‘een misdaad te begaan tegen de vrede en veiligheid van de mensheid’.

Van 2014 tot 2015 publiceerden de media correspondentie waarin werd bevestigd dat de Kazachse autoriteiten het Oekraïense en Russische onderzoek naar de zaak Ablyazov hadden gecoördineerd. Na de publicatie van informatie over de illegale samenwerking met Kazachstan werden strafzaken gestart tegen twee Oekraïense onderzoekers die aan de zaak van Ablyazov werkten. Russische onderzoekers beweren dat Ablyazov een deel van de Russische oppositie financierde met ‘verduisterd geld’ en zich voorbereidde op ‘de regering omver te werpen’ in Kazachstan.

Mukhtar Ablyazov, voormalig hoofd van de BTA Bank en oprichter van de invloedrijke oppositiebeweging 'Democratic Choice of Kazakhstan', kreeg politiek asiel in Groot-Brittannië. Meer dan tien EU-landen hebben asiel verleend aan personen die betrokken zijn bij de zaak van Ablyazov. Frankrijk en Groot-Brittannië achtervolgen de politicus van de oppositie niet. In Londen, civiele, in plaats van strafrechtelijke procedures, werden uitgevoerd; Als gevolg hiervan werden de financiële middelen van Ablyazov in beslag genomen tijdens een rechtszaak, aangespannen door BTA Bank.

Kazachstan heeft met de meeste Europese landen geen uitleveringsverdrag gesloten; om deze reden streeft het land ernaar Ablyazov en zijn medewerkers via Oekraïne en Rusland in handen te krijgen. Een Franse rechtbank heeft het uitleveringsverzoek van Rusland en Oekraïne in overweging genomen en uitsluitend gekeken naar 'de overeenstemming van de uitleveringsverzoeken met de procedureregels'. Op 17 september 2015 vaardigde de Franse premier het besluit uit om Ablyazov aan Rusland uit te leveren, waarmee hij zijn vertrouwen uitsprak in de Russische garanties om adequate detentieomstandigheden en bescherming tegen marteling te garanderen. Het uitleveringsbesluit verwijst naar de uitspraak van de Russische rechter Krivoruchko, die vermeld staat op de 'Magnitsky-lijst'.

Op 3 november 2015 uitten elf leden van het Europees Parlement hun spijt over het feit dat Frankrijk niet had gereageerd op de talrijke beroepen van internationale mensenrechtenorganisaties en vertegenwoordigers van het Europees Parlement over de niet-ontvankelijkheid van de uitlevering van Ablyazov. De leden van het Europees Parlement merkten dit op het gebrek aan garanties voor een eerlijk proces in Rusland, de betrokkenheid van personen op de 'Magnitsky-lijst' in de zaak Ablyazov, evenals informatie over de illegale invloed van Kazachstan op de Oekraïense en Russische onderzoeksinstanties.

Daarnaast, Syrym Sjalabayev, de broer van Alma Shalabayeva, de vrouw van Ablyazov, wordt in Litouwen vastgehouden in afwachting van een uitleveringsprocedure. In 2013 werden Ablyazovs vrouw en 6-jarige dochter het slachtoffer van een onwettige deportatie van Italië naar Kazachstan; de VN en het Europees Parlement slaagden er echter in de terugkeer van het gezin naar Europa te bewerkstelligen. In mei 2015 kreeg Syrym Shalabayev tijdelijke bescherming in Litouwen (voor de periode van behandeling van de asielaanvraag). Op 28 juli 2015 arresteerden de Litouwse autoriteiten Sjalabayev op verzoek van Kazachstan. Kazachstan en Oekraïne hebben respectievelijk op 17 augustus 2015 en 19 augustus 2015 verzoeken om uitlevering van Sjalabayev aan Litouwen ingediend. Kazachse en Oekraïense mensenrechtenorganisaties riepen daartoe op het voorkomen van de uitlevering van Syrym Shalabayev, wiens strafzaak deel uitmaakt van een onderdrukkingscampagne, gevoerd door de Kazachse autoriteiten tegen de familieleden en medewerkers van Mukhtar Ablyazov.

Het is opmerkelijk dat, zoals opgemerkt door de speciale VN-rapporteur, regeringsgezinde activisten in Kazachstan ongehinderd acties ondernemen om de uitlevering van Ablyazov te ondersteunen, terwijl vreedzame demonstraties tegen zijn uitlevering onmiddellijk door de politie uiteen worden gedreven.

9. De herverkiezing van de president

Op 26 april 2015, tijdens de vervroegde presidentsverkiezingen, werd Nazarbajev voor de zesde keer herkozen, nadat hij 97.8% van de stemmen had gewonnen. De OVSE en de EU hebben gerapporteerd ernstige electorale schendingen: het ontbreken van concurrentie; het gebruik van administratieve middelen; beperking van het recht om gekozen te worden en aanbevolen dat Kazachstan zijn kieswet te hervormen. Desondanks verklaarde de Commissie onder leiding van de president dat de vervroegde presidentsverkiezingen werden gehouden "in overeenstemming met de vereisten van internationale verplichtingen, aangenomen door Kazachstan" en dat ze "hoge waardering" kregen van internationale waarnemers.

10. conclusies

De Commissie verklaarde onder leiding van de president dat Kazachstan ‘de meest succesvolle presentatie had’ van het rapport in het kader van de Universal Periodic Review van de VN en verwierp tegelijkertijd 51 aanbevelingen, omdat deze ‘in strijd zijn met het juridische staatsbeleid van de Republiek’. van Kazachstan en de richtlijnen van het staatshoofd". Het merendeel van de verworpen aanbevelingen had betrekking op de vrijheid van meningsuiting, vergadering en godsdienst. Volgens deze logica is de bescherming van burgerrechten en politieke rechten 'in strijd met het beleid' van de autoriteiten.

De Kazachse autoriteiten moeten rekening houden met het feit dat respect voor de mensenrechten geen 'instructie' is, maar eerder een directe verantwoordelijkheid van de staat. Internationale verdragen hebben voorrang op staatswetten.

De reactie van Kazachstan op de aanbevelingen op het gebied van de mensenrechten heeft opnieuw de woorden bevestigd van president Nazarbajev, die hij in juli 2013 tegen een Britse journalist sprak: "Wij zijn u dankbaar voor uw advies, maar niemand heeft het recht ons te instrueren hoe we moeten leven en hoe we ons land moeten opbouwen.“De Kazachse autoriteiten moeten rekening houden met het feit dat respect voor de mensenrechten geen ‘instructie’ is, maar eerder een directe verantwoordelijkheid van de staat. Internationale verdragen hebben voorrang op staatswetten. Het standpunt van de autoriteiten, volgens welke zij bereid zijn om selectief overeenkomsten op het gebied van de mensenrechten ten uitvoer te leggen, terwijl ze punten negeren die in strijd zijn met hun politieke belangen, is eenvoudigweg onaanvaardbaar.

Terwijl de EU zich momenteel concentreert op het probleem van terrorisme, vluchtelingen, de conflicten in de Donbass en in Syrië, is het noodzakelijk om de kwestie van de schendingen van de mensenrechten in Centraal-Azië op de agenda te houden. Dit geldt vooral voor Kazachstan, dat zich 'commitment' verklaart aan internationale mensenrechtenmechanismen.

Tot voor kort was Kazachstan het enige land in Centraal-Azië dat bepaalde uitingen van democratie en vrijheid van meningsuiting toestond. Nu begint Kazachstan geleidelijk steeds meer analoog te worden aan andere autoritaire staten in de regio. Daarom moet de EU een principieel standpunt innemen: om een ​​constructieve dialoog te hervatten moet Kazachstan zijn verplichtingen op het gebied van de mensenrechten nakomen. Door deze verplichtingen te verwaarlozen versterkt Kazachstan zijn reputatie als onbetrouwbare en onvoorspelbare partner.

Kazachstan moet nieuwe Europese investeringen aantrekken om zijn afhankelijkheid van Rusland en China te verminderen. Gezien de economische recessie en de devaluatie van de nationale munt zijn de Kazachse autoriteiten geïnteresseerd in een nieuwe partnerschapsovereenkomst met de EU.

Investeringsovereenkomsten mogen niet uitsluitend gebaseerd zijn op kortetermijnbelangen. De noodzaak van economische samenwerking kan het wegpoetsen van ernstige problemen op het gebied van de mensenrechten niet rechtvaardigen. Een kortzichtige veronachtzaming van de onderdrukking van afwijkende meningen in Centraal-Azië zou kunnen leiden tot nieuwe bedreigingen voor de veiligheid en het ontstaan ​​van nieuwe hotspots van radicalisering, maar ook tot tragische gevolgen voor toekomstige generaties. Daarom is een voorwaarde voor het ondertekenen van een verlengd contract overeenkomst over samenwerking met Kazachstan moet de onvoorwaardelijke implementatie zijn van EU-aanbevelingen met betrekking tot de mensenrechten en de vrijlating van politieke gevangenen door de Kazachse autoriteiten.

Wij dringen er hierbij bij elke lidstaat op aan om de ratificatie van de uitgebreide samenwerkingsovereenkomst met Kazachstan uit te stellen. Ook roepen wij op tot een boycot van de tentoonstelling ‘EXPO-2017’ en de afwijzing van de kandidatuuraanvraag van Kazachstan voor niet-permanent lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad voor de jaren 2017-2018.

Iedereen die onze eisen wil steunen, is welkom om zijn verklaringen naar de volgende personen en instellingen te sturen:

 • Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Federica Mogherini – 1049 Brussel, Wetstraat / Wetstraat 200;
 • Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz – Wiertzstraat 60, 1047 Brussel, België, fax: +32(0)2 28 46974;
 • Voorzitter van de Commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement Elmar Brok – Wiertzstraat 60, 1047 Brussel, België, telefoon: (Brussel), (Straatsburg);
 • Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk – Wetstraat 175, 1048 Brussel, e-mail: [e-mail beveiligd];
 • Voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker – 1049 Brussel, België Wetstraat / Wetstraat 200, e-mail: [e-mail beveiligd];
 • Voorzitter van de OVSE PA Ilkka Kanerva, – Tordenskjoldsgade 1, 1055, Kopenhagen K, Denemarken, e-mail: [e-mail beveiligd];
 • Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Zeudi Hfle Al-Husseini – Palais des Nations, CH-1211 Genève 10, Zwitserland;
 • Speciale VN-rapporteur voor de vrijheid van vreedzame vergadering en vereniging Maina Kiai - Palais des Nations CH-1211 Genève 10, Zwitserland, fax: + 41 22 917 9006, e-mail: [e-mail beveiligd].

Zie ook

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending