Verbind je met ons

Uitbreiding

#spain #portugal 'Een grote stap in de geschiedenis': 30 jaar sinds Spanje en Portugal lid werden van de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Unfinished European Union Flag puzzelDeze maand is het 30 jaar geleden dat Spanje en Portugal toetraden tot de EU geweest. Op het moment dat de EU nog steeds bekend als de Europese Economische Gemeenschap en na de toetreding van Portugal en Spanje bestond uit 12 lidstaten.

Afgelopen juni bracht EP-voorzitter Martin Schulz hulde aan Portugal en Spanje ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de ondertekening van het EU-toetredingsverdrag door beide landen. “Dit was een belangrijke stap in de Europese geschiedenis”, zei de voorzitter van het Europees Parlement in zijn openingstoespraak tijdens de plenaire zitting van 30-8 juni in Straatsburg.

“Deze twee landen die onder dictaturen hebben geleefd, zijn erin geslaagd de democratische familie in Europa te bereiken” en “zijn erin geslaagd de strijd tegen achterlijke krachten te winnen”, aldus Schulz.

“De beloften van de Europese Unie zijn er en het is duidelijk dat het om de welvaart voor velen gaat, en niet om de welvaart van enkelen”, zei hij, voordat hij eraan toevoegde: “We willen banen voor de jongeren en welvaart voor velen; dit is iets dat ons moet leiden.”

Het Spaanse toetredingsverdrag werd ondertekend door de toenmalige premier Felipe González, terwijl het Portugese toetredingsverdrag werd ondertekend door de premier van het land, Mário Soares.

Tegenwoordig telt de EU 28 lidstaten. Kijk eens naar de EU interactieve infographic op 40 jaar van EU-uitbreidingen voor meer informatie.

Meer informatie

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending