#EUexternalborders EU investeert € 1 miljard euro in regio's langs de buitengrenzen

eu-border-2015-see-opname-flow-migrantenDe Europese Commissie heeft een aantal van de grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma's in totaal € 1 miljard, ondersteuning van sociale en economische ontwikkeling in de regio's aan beide zijden van de buitengrenzen van de EU aangenomen.

De Europese Commissie heeft een aantal van de grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma's in totaal € 1bn, ondersteuning van sociale en economische ontwikkeling in de regio's aan beide zijden van de buitengrenzen van de EU aangenomen.

"Grensoverschrijdende samenwerking speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van het ontstaan ​​van nieuwe scheidslijnen. Deze nieuwe financiering zal verder bijdragen tot een meer geïntegreerde en duurzame regionale ontwikkeling in de naburige grensregio's en een meer harmonieuze territoriale samenwerking aan de buitengrenzen van de EU, "zei Europees nabuurschapsbeleid en commissaris toetredingsonderhandelingen Johannes Hahn.

"Ik ben erg blij dat het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling kan bijdragen om de EU en haar buurlanden dichter bij elkaar te brengen. Grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma's zijn concrete voorbeelden van hoe de EU werkt aan het helpen van burgers bij het aanpakken van gemeenschappelijke uitdagingen, waardoor een echt gevoel van solidariteit wordt gecreëerd en tegelijkertijd het concurrentievermogen van lokale economieën wordt versterkt, "aldus Corina Creţu, regionaal commissaris voor regionaal beleid.

Deze vorm van grensoverschrijdende samenwerking is een belangrijk onderdeel van het EU-beleid ten aanzien van haar buren. Het zal projecten ter ondersteuning van de duurzame ontwikkeling aan de buitengrenzen van de EU, waardoor het verminderen van de verschillen in levensstandaard en het aanpakken van gemeenschappelijke uitdagingen over deze grenzen te prioriteren. Voor elk van de programma's, hebben de deelnemende landen op geselecteerde vier prioriteiten, zoals de ontwikkeling van het MKB, cultuur, milieu en klimaatverandering, armoedebestrijding, onderwijs en onderzoek, energie, toegankelijkheid, grensbeheer.

Het nieuwe pakket zal projecten in 27 landen te financieren: Armenië, Georgië, de Republiek Moldavië, Oekraïne en Rusland in het oosten; Egypte, Israël, Jordanië, Libanon, Palestina, Tunesië; EU-lidstaten (Bulgarije, Cyprus, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Portugal, Roemenië, Zweden), evenals Noorwegen en Turkije. De financiering komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Europees nabuurschapsinstrument (ENI). Financieringsovereenkomsten zal tussen de partnerlanden en de EU worden afgerond tegen het einde van 2016. Zullen subsidies worden toegekend via oproepen tot het indienen van voorstellen naar verwachting in de loop van 2016 2017 of vroeg om te worden gelanceerd.

Een voorbeeld:

Door het "Clean river" project tussen Roemenië en Oekraïne - ter waarde van EUR 3.8 miljoen - zal ENI grensoverschrijdende samenwerking bijdragen aan het behoud van de ecologische waarde van de Donau stroomgebied door het versterken van de samenwerking in de mens veroorzaakte rampen te voorkomen.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese Commissie

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *