Verbind je met ons

EU

Wroclaw en San Sebastian: Culturele hoofdstad van Europa in 2016

DELEN:

gepubliceerd

on

bitDe Poolse en Spaanse steden markeren het 31e jaar van een van de meest populaire EU-projecten. Wroclaw (Polen) en San Sebastian (Spanje) zijn de Culturele Hoofdsteden van Europa in 2016. Het culturele programma gaat officieel van start op 17 januari in Wroclaw in aanwezigheid van onderwijs, cultuur, jeugd en sport commissaris Tibor Navracsics en op 23 januari in San Sebastian.

Tibor Navracsics zei: “Het zijn van een Culturele Hoofdstad van Europa helpt steden een gemeenschapsgevoel te creëren en levert langdurige voordelen op voor hun burgers en hun economieën. Ik wens Wroclaw en San Sebastian veel succes bij het presenteren van hun culturele programma’s het komende jaar.”

De opening van Wroclaw 2016 vindt plaats in het weekend van 15-17 januari met bijna 100 culturele evenementen zoals concerten, tentoonstellingen en shows. Tijdens het hoofdevenement op zondag 17 januari vertrekken optochten vanuit vier hoeken van Wroclaw en komen ze samen op het centrale Rynek-marktplein voor de grote finale. De parades worden geleid door artiesten die de vier Spirits of Wroclaw vertegenwoordigen (de Spirit of Many Faiths, de Spirit of Innovation, de Spirit of Rebuilding en de Spirit of Flood), onderweg stoppend om de rijke geschiedenis van de stad te vertellen. Meer dan 2,000 artiesten, zangers en muzikanten nemen deel.

Het motto van Wroclaw 2016 is Spaces of Beauty. Dit is gebaseerd op de ideeën van metamorfose en diversiteit, voortbouwend op de unieke geschiedenis van transformatie van de stad. Honderden inwoners van Wroclaw zullen in 2016 optreden tijdens grote publieke evenementen. Burgers werden uitgenodigd om een ​​deel van het programma te runnen via een “microsubsidieregeling”.

In de loop van het jaar wordt de stad ook UNESCO Wereldboekenhoofdstad, met een speciale editie van de European Literature Night. Op het programma staan ​​ook de International Jazz Day, het Singing Europe Festival en de International Theatre Olympics.

San Sebastian zal het jaar van zijn Culturele Hoofdstad van Europa lanceren met een reeks evenementen gedurende vijf dagen, beginnend op 20 januari, wanneer het grote feest van de stad, de Tamborrada, een Europees tintje zal krijgen. De officiële openingsceremonie vindt plaats op zaterdag 23 januari in het Victoria Eugenia Theater, gevolgd door een concert. De tentoonstelling 'Constelaciones Gaur' wordt een dag ervoor ingehuldigd.

Het Donostia-San Sebastian 2016-programma 'Cultura para la convivencia' (Cultuur voor co-existentie) bevordert betere manieren van samenleven door middel van kunst en cultuur. Drie vuurtorens zullen de waarden weerspiegelen die ten grondslag liggen aan het programma: de Lighthouse of Life (het individu en de samenleving), de Lighthouse of Peace (respect en coëxistentie) en de Lighthouse of Voices (diversiteit en wederzijds begrip).

advertentie

Hoogtepunten van het programma zijn onder meer het Vredesverdrag, een tentoonstelling over hoe vrede en geweld in Europa zijn afgebeeld; 'Travelling Embassies', een project dat kunstenaars van verschillende nationaliteiten per schip, bus en fiets naar verschillende Europese steden zal brengen om kunstwerken te creëren, delen en verspreiden die onder meer taalkundige diversiteit uitdrukken. Het programma 'Waves of Energy' zal het hele jaar door culturele projecten financieren die door de burgers zelf worden voorgesteld en geëvalueerd.

Achtergrond

De Culturele Hoofdstad van Europa, opgericht in 1985 door de toenmalige Griekse minister van Cultuur, Melina Mercouri, is een van de meest spraakmakende culturele initiatieven in Europa. De steden worden geselecteerd op basis van een cultureel programma dat een sterke Europese dimensie moet hebben, de participatie en actieve betrokkenheid van de stadsbewoners moet bevorderen en moet bijdragen aan de langetermijnontwikkeling van de stad.

Het is ook een uitgelezen kans voor de steden om hun imago te veranderen, zichzelf op de wereldkaart te zetten, meer toeristen aan te trekken en hun eigen ontwikkeling door middel van cultuur te herdenken.

De titel heeft een blijvende impact, niet alleen op cultureel maar ook op sociaal en economisch vlak, zowel voor de stad als voor de omliggende regio. Zo blijkt uit een onderzoek dat het aantal toeristen dat de stad voor minimaal één nacht bezoekt gemiddeld met 12% is gestegen ten opzichte van het jaar voordat de stad de titel had.

De huidige regels en voorwaarden voor het hosten van de titel zijn vastgelegd in een besluit uit 2006 (1622 / 2006 / EG) van het Europees Parlement en de Raad van de EU.

Na Wroclaw en San Sebastian in 2016 zijn de toekomstige Culturele Hoofdsteden van Europa Aarhus (Denemarken) en Pafos (Cyprus) in 2017, Valletta (Malta) en Leeuwarden (Nederland) in 2018 en Plovdiv (Bulgarije) en Matera (Italië) in 2019.

Meer informatie

Wrocaw 2016 – Culturele Hoofdstad van Europa

Donostia San Sebastián 2016 – Culturele Hoofdstad van Europa

Culturele Hoofdsteden van Europa – Dertig jaar successen brochure

Culturele Hoofdsteden van Europa factsheet (Engels)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending