Verbind je met ons

EU

#Lithuania Litouwen kiest voor prioriteiten

DELEN:

gepubliceerd

on

Litouwse leraren-in staking-@-TDoor Adomas Abromaitis

In december gingen vertegenwoordigers van de meest vreedzame beroepsgroep – de leraren – tweemaal in waarschuwingsstaking in Litouwen. Zoals werd verteld door de Litouwse massamedia, gaven sommige of alle leerkrachten op honderden scholen en kleuterscholen hun eerste lessen niet en werkten kleuterleidsters enkele uren niet.

Leraren eisten hogere lonen, kleinere klassen en groepen en een groter compensatiefonds voor gepensioneerde leraren. Mensen op straat waren vol wrok.

“We worden naar de hoek geduwd”, vertelde Ruta Osipaviciute, een leraar op een van de scholen in Vilnius, tijdens de staking aan journalisten. “Ik denk dat de regering zoveel beloften heeft gedaan aan de onderwijsmaatschappij dat we denken dat we de vervulling ervan moeten nastreven.” Opnieuw bleven ze ongehoord.

Het ministerie belooft dat de lonen van de laagst verdienende leraren volgend jaar met 7% zullen worden verhoogd. Jonge nieuwe leraren zullen hun lonen met 5% zien stijgen, en de lonen van de overgebleven leraren zullen met 3% stijgen. Geen wonder dat de lerarenvakbonden, ondanks de geplande verhogingen, zeggen dat deze niet voldoende zijn.

De Litouwse autoriteiten hebben toegezegd slechts aan een deel van de eisen van de leraren te zullen voldoen en zullen hun 10 miljoen euro extra geven in plaats van de 100 miljoen euro die nodig is. Het staat buiten kijf dat er een aantal kwesties zijn die hoe dan ook tot de prioriteiten van de regering moeten blijven behoren. Namelijk de medische, educatieve, sociale en militaire sfeer. Maar het verhogen van de financiering van één van hen mag niet ten koste gaan van anderen.

Het is duidelijk dat het Ministerie van Defensie deze keer harder heeft gewerkt dan het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen om ervoor te zorgen dat de nieuwe begroting in het voordeel van hun werkgevers werkt. Het is bekend dat het Litouwse parlement een besluit heeft genomen om de defensiebegroting van het land voor 2016 te verhogen tot 575.2 miljoen euro, tot 35.3% vergeleken met het voorgaande jaar.

advertentie

In een verklaring werd aangegeven dat de stijging van de militaire uitgaven het ministerie in staat zal stellen “een verdere modernisering van het wapentuig te plannen en de verplichtingen jegens de NAVO-bondgenoten te waarborgen”. De meeste Litouwers zijn grote patriotten, inclusief leraren, en zij steunen de regering in haar wens om het leger te moderniseren, maar sommige van de onlangs aangekondigde plannen hebben niets gemeen met de eerder aangekondigde doelstellingen.

Opgemerkt moet worden dat Litouwers zeer politiek geschoold zijn en dat de regering kan vertrouwen op hun bewustzijn met betrekking tot de nationale veiligheid. Waarschijnlijk is dit niet het geval. Terwijl leraren de autoriteiten proberen over te halen hun levensstandaard te verbeteren, onthulde het ministerie van Defensie enkele dagen geleden hun plannen om meer dan 50 auto's te kopen voor een bedrag van 1.6 miljoen euro.

Laten we eens vergelijken: nadat de leraren staken, stemde de regering ermee in om het pensioenfonds voor leraren volgend jaar met € 1.5 miljoen te verhogen. Betekent dit dat alle gepensioneerde leraren evenveel geld verdienen als de zestig generaals en kolonels die de nieuwe auto's zullen gebruiken? Hoewel de dromen van de Litouwse bevelhebbers over comfortabele nieuwe auto's zijn uitgekomen, zullen de wensen van de leraren over betere arbeidsomstandigheden in de nabije toekomst niet merkbaar veranderen.

In deze situatie is het ergste dat de Litouwse autoriteiten de Litouwers onbewust tegen het leger opzetten. Niemand zal begrijpen waarom het kopen van nieuwe auto's voor militaire chefs een dringende noodzaak is, terwijl de salarissen van leraren van secundair belang zijn. Dergelijke aanbestedingen zien er meer dan vreemd en onoordeelkundig uit. Er is niets goeds aan het opzetten van het leger tegen andere burgers – in geval van oorlog zullen ze samen een loopgraaf moeten maken!

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending