Verbind je met ons

rampen

De EU vraagt ​​zich af waarom Groot-Brittannië geen geld heeft opgehaald voor hulp bij overstromingen

DELEN:

gepubliceerd

on

york_overstromingen_november2012Reuters – Europese functionarissen zijn verbaasd over waarom Groot-Brittannië geen geld heeft aangevraagd uit het Solidariteitsfonds van de Europese Unie om te helpen omgaan met catastrofale overstromingen.

Zelfs Duitsland, de rijkste lidstaat van de EU, heeft na een overstromingsramp in 2002 voor tientallen miljoenen euro's gebruik gemaakt van het toen nieuw opgerichte fonds, samen met een aantal andere Midden-Europese landen.

Maar tot nu toe heeft Brussel nog geen enkele aanvraag uit Londen ontvangen, waar het idee om in een tijd van spanning over de toekomst van Groot-Brittannië in het blok naar Europa te gaan, een dergelijk verzoek ongetwijfeld politiek gevoelig zal maken.

Premier David Cameron verklaarde dat geld geen bezwaar zou zijn bij het bestrijden van de overstromingen. Zijn regering, onder vuur van critici vanwege wat de ministers hebben erkend als een trage eerste reactie, heeft de strijdkrachten ingezet om bewoners te evacueren en de rivierverdediging te versterken.

Op de vraag of Groot-Brittannië om EU-geld zou vragen, zei de officiële woordvoerder van Cameron op 23 december tegen verslaggevers dat de regering elke mogelijke financieringsbron onderzocht en het idee bagatelliseerde dat er iets politieks achter zat.

Volgens de EU-regels heeft een land vanaf de eerste schade veroorzaakt door een natuurramp tien weken de tijd om hulp aan te vragen.

Een persoon die dicht bij Cameron stond, zei dat er technische redenen waren die te maken hadden met de bestedingsdrempels die bepaalden wanneer een subsidie ​​moest worden aangevraagd. Groot-Brittannië had geen zin om over deze kwestie een woordenoorlog met Brussel te beginnen, zei hij.

advertentie

Het solidariteitsfonds – waar Groot-Brittannië aan meebetaalt via zijn bijdrage aan de EU-begroting – heeft 3.5 miljard euro uitbetaald aan 23 landen. Het heeft bijgedragen aan de bestrijding van bosbranden in Portugal en Griekenland, evenals de gevolgen van aardbevingen en droogte.

De leider van de UK Independence Party, die campagne voert voor Groot-Brittannië om de EU te verlaten, zei dat als er geld uit het fonds beschikbaar is, de regering dat moet nemen.

“Het is hoe dan ook ons ​​geld”, zei Nigel Farage tegen Reuters, waarbij hij opmerkte dat Groot-Brittannië een netto bijdrage leverde aan de begroting van de vakbond.

"Het enige wat ik heb gezegd... is dat als er een aanvraag moet worden ingediend, ik niet vind dat ik die moet indienen", grapte hij.

(Aanvullende rapportage door Andrew Owborn; schrijven door Paul Taylor)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending