Verbind je met ons

Voorpagina

De VS verhogen de rechtenranglijst van Oezbekistan nu de schendingen van de katoenvelden voortduren

DELEN:

gepubliceerd

on

s1.reutersmedia.net

Reuters:  Het nieuws bereikte Dmitry Tihonov in het landelijke hart van Oezbekistan toen de arbeidsactivist stilletjes de aankomst registreerde van duizenden leraren, verpleegsters, arbeiders, studenten en andere dienstplichtigen die naar de velden werden gestuurd om katoen te plukken.

Een brand had het thuiskantoor van Tihonov verwoest. Toen hij op 29 oktober terugkeerde om het puin te doorzoeken, waren zijn rapporten voor internationale waarnemers die de jaarlijkse mobilisatie documenteerden, verdwenen.

Mensenrechtenorganisaties zeggen dat Tihonov het slachtoffer is van de pogingen van Oezbekistan om een ​​enorm, door de staat georkestreerd dwangarbeidssysteem te verbergen dat de positie van Oezbekistan als de op vier na grootste katoenexporteur ter wereld ondersteunt. Ze noemen regelmatige arrestaties, intimidatie en intimidatie van activisten.

De activist uit Angren, een stad ongeveer 62 km ten oosten van de hoofdstad Tasjkent, zegt dat hij onder voortdurend toezicht staat van de lokale autoriteiten om mensen eraan te herinneren "het is beter om uit mijn buurt te blijven" - een bewering die Reuters niet onafhankelijk kon bevestigen.

De vervolging van activisten is een van de vele misstanden die door getuigen en mensenrechtenorganisaties worden genoemd en die dit jaar binnen de regering-Obama onenigheid hebben aangewakkerd over de hoeveelheid kritiek die het dichtstbevolkte land van Centraal-Azië verdiende in het jaarverslag van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over moderne slavernij.

In een niet eerder bekendgemaakte memo noemden analisten van het Bureau voor het monitoren en bestrijden van mensenhandel van het ministerie van Buitenlandse Zaken dwangarbeid “endemisch” tijdens de katoenoogst en zeiden dat Oezbekistan “er niet in was geslaagd significante en aanhoudende inspanningen te leveren” om zijn staat van dienst te verbeteren. In de memo uit begin 2015, die door Reuters werd beoordeeld, wordt aanbevolen om Oezbekistan op de laagste ranglijst van het rapport te houden, waardoor het schrikbeeld van economische sancties wordt aangewakkerd tegen een land waarvan de katoen wordt gebruikt in garen en stoffen die een belangrijke rol spelen in de mondiale toeleveringsketen.

Maar hoge Amerikaanse diplomaten verwierpen de aanbeveling en bagatelliseerden de bezorgdheid over de mensenrechten in een strategisch belangrijk land.

advertentie

Het geheel door land omgeven land van woestijnen, bergen en steppen was een doorvoerpunt voor Amerikaanse troepen en voorraden tijdens de oorlog in buurland Afghanistan. Washington wil nu zijn hulp om de verspreiding van islamitische militanten te voorkomen, Afghanistan te stabiliseren en de Russische invloed in de regio te neutraliseren.

Toen het ministerie van Buitenlandse Zaken in juli het Trafficking in Persons (TIP)-rapport voor 2015 uitbracht, werd Oezbekistan verheven van de laagste rang van overtreders. Oezbekistan voldoet niet aan de “minimumnormen” om een ​​einde te maken aan de mensenhandel, aldus het rapport, maar het levert “aanzienlijke inspanningen” – een voorbehoud dat ontbreekt in de beoordeling van de analisten.

De regering van Oezbekistan verdient naar schatting $ 1 miljard per jaar aan de verkoop van katoen, en de oogstmobilisaties van ongeveer een miljoen mensen die dateren uit de Sovjettijd, worden gekarakteriseerd als een patriottische plicht. Oezbeekse functionarissen beantwoordden herhaalde verzoeken om commentaar niet, maar voerden over het algemeen aan dat burgers vrijwillig katoen plukken.

Uit een onderzoek van Reuters – gebaseerd op interviews met lokale functionarissen, activisten en arbeiders op het land – bleek dat hoewel het land vooruitgang heeft geboekt met het beëindigen van kinderarbeid in de oogst, het de rekrutering van volwassenen en oudere tieners heeft geïntensiveerd met dezelfde dwingende aanpak.

Het besluit van het ministerie van Buitenlandse Zaken om de aanbeveling van zijn deskundigen af ​​te wijzen en de rating van Oezbekistan in het mensenhandelrapport te verhogen, versterkt een artikel van Reuters uit augustus waarin stond dat hoge diplomaten de beoordelingen van veertien strategisch belangrijke landen in de jaarlijkse evaluatie hadden opgeblazen, waaronder het Centraal-Aziatische land. De jaarlijkse evaluatie is bedoeld om landen onafhankelijk te beoordelen op het gebied van mensenhandel en dwangarbeid.

Ondanks Oezbekistan's vooruitgang door kinderen van de velden te weren, "zie ik geen enkel bewijs dat deze zeer fundamentele vorm van dwangarbeid is veranderd", zei voormalig VS-ambassadeur Mark Lagon, die het anti-mensenhandelbureau van het ministerie van Buitenlandse Zaken leidde van 2007-2009. Oezbekistan heeft nog steeds een "ellendig mensenrechtenprofiel".

Gevraagd om commentaar, verdedigde een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken de upgrade van Oezbekistan en zei dat het ministerie "de integriteit van het proces" voor het bepalen van de ranglijsten van landen hooghoudt.

“Mobiliseren ze nog steeds arbeiders? Ja,' zei een hoge functionaris die minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vergezelde tijdens een bezoek van 1 november aan Oezbekistan. Maar “als je verbeterd gedrag (op het gebied van kinderarbeid) niet erkent, loop je het risico dat ze besluiten dat het de moeite niet waard is en vervolgens niets doen.”

Amerikaanse beleidsmakers worstelen al twee decennia om de balans te vinden tussen bezorgdheid over de mensenrechtensituatie in Oezbekistan en de noodzaak om betrekkingen te onderhouden met de harde lijn van president Islam Karimov.

“Het is een natuurlijk geopolitiek bondgenootschap, maar het is gecompliceerd vanwege zijn staat van dienst op het gebied van de mensenrechten”, zegt John Herbst, Amerikaans ambassadeur in Oezbekistan van 2000-2003. “Zijn autoritaire regime is niet erg consistent met onze principes.”

In een gesprek met verslaggevers voor zijn ontmoeting met Karimov in november in de oude zijderoute-stad Samarkand, sprak Kerry over 'gedeelde belangen', met name de strijd tegen islamitisch extremisme, maar zijn verwijzingen naar mensenrechten waren indirect. Hij merkte op dat er behoefte is aan "de menselijke dimensie" van het Oezbeekse bestuur. Reuters kon niet vaststellen of ze dwangarbeid bespraken tijdens hun privébijeenkomst.

Oezbekistan nam in 2012 de eerste stappen om kinderen ervan te weerhouden katoen te plukken en de inspanningen breidden zich uit in 2013, toen het ministerie van Buitenlandse Zaken het land in het mensenhandelrapport degradeerde naar de "Tier 3" - de laagste rang die wordt gedeeld door Noord-Korea en een paar andere landen. In het rapport van vorig jaar bleef Oezbekistan op Tier 3 en werd het verbod op kinderarbeid strenger.

Maar het gebrek aan kinderarbeiders leidde tot meer dienstplicht van volwassenen en oudere tieners, volgens een dozijn getuigen van de oogst die door Reuters werden geïnterviewd.

Nog steeds geconfronteerd met dezelfde door de overheid opgelegde oogstquota, hebben de lokale autoriteiten de mobilisatie van overheidspersoneel, zoals leraren, verpleegsters en bureaucraten, evenals werknemers uit de particuliere sector uitgebreid, aldus de getuigen. Hoewel jonge schoolgaande kinderen niet massaal gedwongen werden gemobiliseerd, werden veel 17-jarigen samen met enkele jongere kinderen in de latere weken van de oogst gedwongen om aan de quota te voldoen, voegden ze eraan toe.

Een tiental arbeiders die in september door Reuters werden geïnterviewd, vroegen allemaal om anonimiteit en zeiden bang te zijn voor vergelding.

Onder hen zei een loodgieter, 46, dat hij 250 km (155 mijl) werd vervoerd om 15 dagen lang katoen te plukken. Toen hij terugkwam, ging een andere groep medewerkers naar buiten. Voedsel en onderdak werden verstrekt in vervallen barakken. "Er was geen mogelijkheid om te weigeren", zei hij.

Een gepensioneerde, 64, zei dat elk huishouden in haar stad de opdracht kreeg om een ​​vrijwilliger te sturen om katoen te plukken. Ze vreesde dat degenen die dat niet deden "op de zwarte lijst" zouden komen te staan ​​en publieke voordelen zouden verliezen. Omdat haar zoon een kleine winkel runt die het gezin ondersteunt, ging ze zelf naar de velden.

Een geschiedenisleraar, 49, zei dat het personeel van haar school werd verteld om 20 dagen katoen te plukken of het equivalent van ongeveer $ 400 per stuk te betalen om de oogst te ondersteunen. Ze weigerde en nam ontslag toen ze op het punt stond te worden ontslagen.

Reuters kon deze accounts niet onafhankelijk bevestigen.

Volgens bronnen bij het Congres en huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen hadden de mensenrechtenanalisten van het ministerie van Buitenlandse Zaken dit jaar geen steun omdat ze probeerden Oezbekistan onderaan de ranglijst te houden.

De directeur van het mensenhandelbureau was vertrokken en de afdeling schakelde een gepensioneerde diplomaat in als waarnemend directeur voor een paar maanden terwijl de ranglijst werd bepaald. Patricia Butenis, voormalig ambassadeur in Sri Lanka en Bangladesh, verzette zich volgens de betrokken functionarissen tegen de analisten over Oezbekistan, waardoor ze geen belangenbehartiging op hoog niveau hadden.

Tijdens een bijeenkomst waar de Amerikaanse ambassadeur in Oezbekistan aanwezig was, drong Butenis aan op een upgrade van het land tegen de aanbeveling van de analisten die ze vertegenwoordigde in, aldus de bronnen. Ze drong er bij de analisten op aan na te denken over wat zij beschreef als de implicaties voor het "grote plaatje" van het op niveau 3 houden van Oezbekistan, voegde ze eraan toe.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde 'interne beraadslagingen' te bespreken. Een functionaris merkte op dat landenranglijsten uiteindelijk worden bepaald door de staatssecretaris, "uitsluitend" gebaseerd op de inbreng van het personeel. Butenis, nu gepensioneerd, weigerde commentaar.

De Tier 3-ranglijst van Oezbekistan in de rapporten van 2013 en 2014 hielp een coalitie van mensenrechtengroepen, de Cotton Campaign, bij het organiseren van een boycot van Oezbeekse katoen door meer dan 200 kledingfabrikanten en detailhandelaren, waaronder Gap Inc, American Eagle Outfitters Inc en Wal-Mart Stores Inc.

American Eagle zei dat het geen plannen had om een ​​verbod op het gebruik van Oezbeekse katoen te wijzigen dat het sinds 2008 van kracht is. Gap en Wal-Mart reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

De Amerikaanse upgrade van Oezbekistan heeft de boycot niet veranderd, zegt Patricia Jurewicz, directeur van Responsible Sourcing Network, een belangenorganisatie in Californië die een lijst bijhoudt van bedrijven die hebben beloofd “niet willens en wetens” Oezbeekse katoen te zullen betrekken totdat het land “de praktijk beëindigt van gedwongen kinder- en volwassenenarbeid in de katoensector.”

Maar grote katoenverwerkers zoals het Singaporese Olam International Ltd en het Zuid-Koreaanse Daewoo International Corp kopen nog steeds Oezbeekse katoen, aldus de bedrijven.

Olam zei dat het geen specifieke vragen over Oezbeekse katoen kon beantwoorden, maar voegde eraan toe dat het samenwerkt met de overheid en andere instanties om arbeidskwesties aan te pakken.

Door de zwakte van de wereldeconomie is de vraag naar Daewoo's Oezbeekse katoen verzwakt, vertelde een woordvoerder van het Daewoo-bedrijf aan Reuters. Hij weigerde commentaar te geven op de dwangarbeidsomstandigheden in het land, maar verwelkomde de verbetering van Oezbekistan in het mensenhandelrapport als "absoluut goed".

(Aanvullende rapportage door Dmitri Solovjov in Moskou, Meeyoung Cho in Seoul, en Nathan Layne in Chicago.)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending